10 червня 2019 17:46

Франческо БАРАНКА: "Мы игнорируем угрозы и давление со стороны людей, которые не воспринимают принципы честной игры"

Минулого тижня відбулося засідання Апеляційного комітету УАФ стосовно справи за заявами ФК «Олімпік» (Донецьк) та ряду його колишніх футболістів про перегляд рішення АК УАФ від 08.11.2018 за нововиявленими обставинами.


За результатами розгляду справи АК УАФ вирішив змінити своє рішення від 08.11.2018, зменшивши термін дії заборони на здійснення будь-якої діяльності, пов'язаної з футболом, для шістьох гравців клубу з довічного до двох років. У задоволенні вимог ФК «Олімпік» (Донецьк) про зміну санкцій відносно клубу було відмовлено в повному обсязі.


Таким чином, залишається чинним рішення щодо позбавлення команд U-21 та U-19 ФК «Олімпік» (Донецьк) права брати участь у змаганнях серед команд U-21 та U-19 сезону-2019/2020 під егідою УАФ, УПЛ та ПФЛ. Дане рішення може бути оскаржене у Спортивному арбітражному суді (CAS) у Лозанні.


Прес-служба Української асоціації футболу звернулася по коментар із цього питання до голови Комітету з етики та чесної гри УАФ Франческо Баранки.


— Виходячи із заяв представників «Олімпіку», вони мають намір скористатися своїм правом звернутися до CAS…

— Якщо відверто, то ми будемо навіть задоволені, якщо ФК «Олімпік» звернеться до Лозанни. Ця справа, як, напевно, знають юристи клубу, у такому разі буде розглядатися у Лозанні de novo (із самого початку). Вона стане приводом показати Європі, як система договірних матчів глибоко укорінилася у ФК «Олімпік». Також ми маємо деякі матеріали, що стосуються також міжнародних товариських матчів, які, безсумнівно, будуть цікаві й Інтерполу та Європолу.


— Чому гравці отримали пом’якшення вироку, якщо їхню провину було доведено?

— Останні три місяці ситуація була унікальною. З одного боку, були гравці, які звинувачували тренера й клуб у тому, що їх змушували програвати. Зокрема, у матчі з командою «Динамо» U-21, коли окремі гравці «Олімпіку» навіть плакали в перерві між таймами. З іншого боку, керівництво донецького клубу звинуватило гравців у тому, що вони за своєю ініціативою «зливали» матчі. Але жодна зі сторін не була готова заявити про це офіційно. За цей період ми отримали інформацію й від анонімних джерел, яка прояснила ситуацію всередині на той момент та пролила світло на процес організації договірних матчів у клубі. Це змусило нас звернутися до апеляційного комітету з метою пом’якшити санкції проти гравців. Крім того, ми звернулися до поліції для долучення цієї нової інформації до існуючої кримінальної справи.


— Є вірогідність, що CAS може пом’якшити вирок для «Олімпіку», якщо донецький клуб туди звернеться?

— Знову ж таки, щодо CAS ми не настільки впевнені, що «Олімпік», як і раніше, вкладається в термін для оскарження рішень. До того ж ми прекрасно пам'ятаємо, як представники клубу неодноразово заявляли, що не хочуть іти до CAS, тому що цей суд не викликає в них довіри.


На всіх засіданнях юристи ФК «Олімпік» і гравців ніколи не представляли істотних доказів, а посилалися виключно на процедурні моменти. Ми також ніколи не чули від них заяв, що договірних матчів не було.


Ми говоримо про більш ніж 30 зафіксованих матчів, ми говоримо про такий серйозний злочин, і з боку «Олімпіку» все зводиться до аргументації проти думки експертів по одному матчу. Також у грудні, під час нашого міжнародного форуму, розмовляючи з представниками УЄФА й ФІФА про роботу нашої експертної групи, ми з'ясували, що припустилися великої помилки, назвавши імена експертів, які працюють на громадських засадах. Після цього вони зазнали шаленого тиску. Повторюся, це була наша помилка — розкрити їхні імена. Але знову-таки — рішення ґрунтується не тільки на цьому доказі, як продовжують говорити нам представники «Олімпіку», але й на інших вагомих аргументах, більш ніж достатніх і відповідних стандартам CAS у такій категорії справ.


— Чи це правда, що представники «Олімпіку» говорили, що рух букмекерських коефіцієнтів під час матчів за їхньої участі, який ви називаєте аномальним, — це нормальна ситуація?

— Звинувачення щодо трактування коефіцієнтів ставок є просто безпідставними! Буде надзвичайно цікаво подивитися на пояснення цього в CAS від юристів і експертів «Олімпіку». Я буду дуже радий також почути відповідь «Олімпіку» на питання, чому вони пішли з поля в матчі з ФК «Карпати» U-21 у грудні 2017 року. Тоді вони публічно заявили, що причиною були підозрілі рухи коефіцієнтів ставок, але як таке могло бути, якщо підозрілі коефіцієнти є просто моїм винаходом? У такому випадку всі отримані звіти УЄФА та інших міжнародних організацій про ставки в матчах «Олімпіку», включаючи матч Кубку України в жовтні 2017 року, теж були вигадками. Або, можливо, взагалі існує світова змова проти «Олімпіку» з метою підозріло міняти коефіцієнти ставок у матчах цього клубу?


Кожне звинувачення, висунуте «Олімпіком», знайде адекватну відповідь! Ми будемо продовжувати працювати над тим, щоб очистити український футбол, незважаючи на погрози й тиск із боку людей, які не можуть прийняти принципи чесної гри.