6 червня 2019 13:29
2

Томас ГРИММ: "Я не связан ни с "Шахтером", ни с "Динамо"

Президент УПЛ Томас Грімм розповів про свої відносини з українськими клубами:


- Ви були присутні на матчі «Шахтар» – «Динамо» у Харкові і чемпіонському святкуванні гірників. Які враження?


- Я побачив чіткий сигнал того, про що постійно говорю. В Україні гарний продукт. До вилучень команди показали футбол хорошого рівня. Після гри було нагородження «Шахтаря» і концерт для вболівальників. Це гарна комбінація спорту і розваг. Гарна робота клубу.


- Але такі матчі – рідкість в УПЛ. Бачила вас на грі «Олімпік» – «Ворскла». Вам сподобалось?


– Якщо ви хоч трохи розбираєтесь у футболі, то знаєте, що цей матч трохи іншого рівня. Але така ситуація не тільки в Україні. Навіть в АПЛ та Ла Лізі є футбол різної якості. Ось чому так важливо УПЛ та й усім чемпіонатам шукати шляхи, щоб стати сильнішими і мати більше конкурентних поєдинків.


Я не згоден з вами. Не тільки матчі «Динамо» і «Шахтаря» є цікавими в УПЛ. Інші команди також показують якісний футбол.


- Як вирішити питання відвідуваності?


– Ми можемо підтримати клуби і допомогти їм своїми знаннями. Але що «Зоря», «Олександрія», «Чорноморець», «Десна» та інші команди зробили, щоб вболівальники прийшли на стадіон? Ми не можемо зі штаб-квартири УПЛ організувати все замість них. На початку своєї роботи в Україні я сказав, що ми маємо переконати людей приділити футболу 4-5 годин свого часу у вихідні – 1 годину перед матчем, 90 хвилин гри і, можливо, 1 годину після її завершення. Тому нам потрібно працювати над своїм продуктом, щоб чоловіки, жінки і діти приходили на стадіони. Один із способів – це організувати якісь передматчеві заходи, як це було перед грою «Шахтар» – «Динамо».


Але у першу чергу, у нас має бути сильний турнір і матчі, які людям захочеться подивитися на стадіоні. Ці речі ви не можете вирішити за один чи два дні. І для проведення різних івентів клубам потрібні гроші. Кошти на це повинні надходити з УПЛ. Ми над цим працюємо.


Мене здивувало, як близько до початку матчу люди заходять на стадіон в Україні. У Швейцарії вболівальники приходять на гру за одну годину до стартового свистка. Вони спілкуються з друзями, п’ють пиво, їдять. Тут я бачив, як фанати поспішають потрапити на арену за дві хвилини до початку гри. Я вже знаю, що це така особливість українського футболу. І якщо клуб приготує передматчеву вечірку, а ніхто на неї не прийде, це буде розчаруванням. Потрібно організувати активності і переконати вболівальників прийти раніше на стадіон.


- Час початку деяких матчів занадто ранній. Як вирішити це питання?


– Проблема у діючих контрактах клубів з трансляторами. В УПЛ немає зараз впливу на це. Але я згоден з вами. Не варто починати матчі, які проходять у робочі дні, раніше 18:00 чи навіть 19:00 вечора.


- Як змінити менталітет людей?


– Я дивлюся багато матчів УПЛ, навіть коли я не в Україні. І спортивна вартість нашого продукту, попри те, що на деякі ігри приходять 500 вболівальників, досить хороша. Наша ліга досі на 9-му місці в рейтингу УЄФА.


Протягом цього сезону я побував на домашніх матчах всіх команд. Зі спортивної точки зору вони відповідають рівню турніру. У деяких клубів є проблеми з інфраструктурою – старі стадіони. Якби у всіх були сучасні арени, то було б більше можливостей і зручностей для вболівальників. Але я бачу, що всі команди стараються зробити все, щоб привабити фанатів на трибуни.


Якби «Шахтар» і «Олімпік» могли грати в Донецьку, а «Зоря» в Луганську, то ситуація з відвідуваністю була б набагато кращою.


- «Дніпро-1» вже вийшов у прем’єр-лігу. Це добре для чемпіонату?


– Хоч я і не бачив жодного матчу цієї команди, але для іміджу УПЛ це дуже добре. «Дніпро-1» презентує велике місто і грає на сучасному стадіоні.


- Ви виступаєте проти піротехніки на стадіонах. Які у вас стосунки з українськими ультрас?


– Поки ніяких. У мене не було ще можливості з ними зустрітися. Дуже добре, коли фанати підтримують свою команду, влаштовують хореографію на трибунах. Але коли вони починають створювати проблеми, то це погано для репутації клубу і ліги.


Фаєри і піротехніка – це дуже небезпечні і протизаконні речі.


- Ви вже більше року працюєте президентом УПЛ. Очікування співпали з реальністю?


– Я знав, що це буде великий виклик. Моя найбільша перевага – я не політична фігура. Я не пов’язаний ні з «Шахтарем», ні з «Динамо» чи з іншими клубами.

Я в жодному разі не розчарований. Хотілося, щоб деякі речі відбувалися швидше, але ми маємо прийняти реальність.

"Я в жодному разі не розчарований"...

А чего ж тебе разочаровываться? Ни хрена не делать и бабки грести лопатой. А если какие непонятки, то кивать башкой как болванчик и говорить, мол я не понимаю языка...
а с рыжим чмом?