18 квітня 2019 11:22

Секретарь КДК ФФУ: "На очереди решение по матчу" Ильичевец "- Горняк-Спорт"

КДК ФФУ на офіційному сайті ФФУ оприлюднив прізвища функціонерів та футболістів ПФК "Суми", до яких застосовано санкції. Нагадаємо, що напередодні Дисциплінарний комітет федерації позбавив професіонального статусу клуб Першої ліги ПФК "Суми". Минулого четверга одразу після оголошення рішення інформаційно-аналітична програма ПФЛ "Україна футбольна" поспілкувалася з відповідальним секретарем КДК ФФУ Ігорем Грищенком щодо подальшої участі клубу у весняній частині змагань, самого розслідування та його важливості у світлі попередження подібних негативних проявів у футболі.


- Ігоре, КДК ФФУ ухвалив рішення, згідно з яким ПФК “Суми” було позбавлено професіонального статусу. Можете детальніше розповісти про процедуру подачі апеляції клубом?


- 11 квітня на своєму засіданні КДК ФФУ ухвалив відповідне рішення, згідно з матеріалами перевірки за фактами можливого маніпулювання результатами матчів з боку ПФК ”Сум”. За результатами розгляду КДК ФФУ вирішило позбавити професіонального статусу клуб та виключити команду зі складу учасників змагань на цей і наступний сезони. У нас зараз є десять днів на підготовку відповідного рішення для направлення його в клуб. Після цього клуб має певний час на отримання повного тексту рішення. У випадку, якщо у клубу з'явиться бажання, то вони можуть подати апеляцію протягом десяти днів. Така опція була передбачена і клуб може скористатися або не скористатися цією можливістю.


- ПФК “Суми” вирушили до Дніпра на календарний матч 22-го туру. Таке рішення клубу є цілком законним?


- Станом на сьогодні рішення КДК ФФУ не набрало чинності, адже ще готується письмовий варіант. Лише після проходження всіх процедур, після того як клуб скористається або не скористається правом на апеляцію, рішення вступить в дію, тому поїздка ПФК “Суми” до Дніпра не суперечить нормам регламенту та Дисциплінарних правил.


- Чи можна теоретично уявити, що клуб після того як програє апеляцію, подасть скаргу до суду в Лозанні і зможе й надалі продовжувати свої виступи у Першій лізі?


- Безумовно, після розгляду справи у рамках Апеляційного комітету ФФУ клуб має право звернутися до Спортивного арбітражного суду у м. Лозанна. На час розгляду справи суд в Лозанні буде приймати рішення стосовно призупинення або продовження дії рішень органів здійснення футбольного правосуддя ФФУ. У кожному конкретному випадку суд виносить таке рішення, враховуючи те, яким чином продовження або призупинення дії санкції впливає на перебіг чемпіонату.


- Як довго тривало саме розслідування? Скільки було проведено засідань КДК ФФУ з приводу ПФК “Суми?


- У рамках ФФУ ця справа пройшла дві стадії. Спершу справа досліджувалася в Комітеті з етики та чесної гри, який на основі матеріалів Нацполіції України почали власне розслідування. Після цього матеріали з відповідними висновками комітету, а також з наявною інформацією від УЄФА про можливі маніпуляції результатами матчів були передані в КДК ФФУ. В КДК ФФУ справа розглядалася близько півроку починаючи з листопаду, було проведено до десяти засідань.


Нами були опитані офіційні особи ПФК “Суми”, які управляли клубом в ті часи, а також проаналізовано офіційні матеріали від УЄФА про наявність випадків близько двох десятків підозрілих матчів. У підсумку, спираючись на підготовлені документи протягом тривалого розслідування, вчора КДК ФФУ прийняв відповідне рішення.


- Якою була роль Нацполіції у цьому розслідуванні? Чи є шанс, що на державному рівні буде відкрита кримінальна справа щодо учасників в договірних матчах?


- Необхідно відзначити вагому роль правоохоронних органів у розслідування. Важливо, що ми у цій справі діяли як партнери. Першочергові матеріали, які лягли в основу розгляду справи в органах футбольного правосуддя, ФФУ були надані Нацполіцією. Розслідування проводилося двома паралельними шляхами: одне в рамках футбольного правосуддя, а інше правоохоронними органами. Зараз Нацполіцією розглядається відповідна справа, але про конкретні терміни та результати краще запитати у правоохоронців. Сподіваємося, що офіційні особи, які були залучені до договірних матчів, понесуть також і кримінальну відповідальність.


- Наскільки це розслідування важливе у світлі повного викорінення подібних негативних проявів у вітчизняному футболі?


- Переконані, що кожна наступна справа, яку розглядаємо і по якій виносимо рішення стосовно маніпуляції результатами матчів, є дуже важливим кроком на шляху до подолання цієї проблеми. КДК ФФУ два роки тому виносив рішення по молодіжним складам “Металіста” та “Зорі”, зараз позбавили професіонального статусу ПФК “Суми”.


На черзі рішення по матчу “Іллічівець” - Гірник-Спорт”. Думаю, що такі рішення є яскравих сигналом для всіх осіб, які займаються проведенням договірних матчів. Коли люди побачать, що футболісти та функціонери були відсторонені від футболу, то вони замисляться над тим, чи потрібно займатися неправомірними діями. Вважаю, що вчорашнє рішення по ПФК “Суми” є історичним, адже жодного разу в