17 квітня 2019 17:35

Владимир ШЕПЕЛЕВ: "Забыть о поражении от "Челси" и смотреть в будущее"

Півзахисник «Динамо» розповів про Лігу Європи, свої шанси у збірній України та настрій на завершальну частину сезону.


- Як ви особисто та команда сприйняли поразку від «Челсі»?


- Таку гру буде складно забути. Але для нас це величезний досвід, без сумніву. Ми на власні очі побачили той рівень, якого потрібно прагнути. Намагатимемося працювати старанніше, щоб стати кращими й на наступну єврокубкову кампанію бути більш готовими до таких суперників.


- У наступному після «Челсі» матчі проти «Олімпіка» вам, як здалося з трибуни, теж не вистачало енергії. Скільки часу треба, щоб повноцінно відновитися психологічно та емоційно?


- Важко грати з такою інтенсивністю. Звичайно, після таких поєдинків, як із «Челсі», нам потрібно більше часу, ніж зазвичай. Матч не лише забрав багато фізичних сил, але й емоцій. Зараз, я думаю, пауза на міжнародні ігри збірних нам допоможе. Зміна обстановки в таких ситуаціях корисна.


- Ви вважаєте, що команда в протистоянні з лондонцями зробила все, що могла?


- Завжди можна діяти краще, і точно можна було більш успішно зіграти проти «Челсі». Нам мало що вдавалося, але віримо, що це буде хорошим уроком. Досвід – не пусте слово.


- Чи справді така величезна різниця між «Челсі» та «Олімпіакосом»?


- Так, різниця величезна, справді. «Челсі» значно вище за класом, це неможливо порівнювати. Футболісти цього клубу думають швидше, швидше рухаються, більш упевнені в собі та мають неспівставний із нами чи «Олімпіакосом» досвід великих матчів.



- Як думаєте, баланс сил змінився б відчутно, якби здорові були Вербич та Соль, а Кадар і Кендзьора не перехворіли напередодні?


- Важко сказати. Ми б точно були сильнішими, проте неправильно говорити, що програли з таким рахунком тільки через відсутність кількох виконавців. Я вважаю, що нам треба просто залишити цю гру в минулому і йти далі. Не можна довго концентруватися на негативі, у нас попереду надважливі ігри в чемпіонаті та Кубку України. Слід дивитися в майбутнє.


- Минулої весни після вильоту від «Лаціо» команда відчутно додала на фініші. Варто очікувати чогось подібного й зараз?


- Спробуємо додати. Зараз ми вже повністю сконцентровані на всеукраїнських змаганнях, будемо йти від гри до гри й намагатися набирати очки максимально.


- Багато хто каже, що ви особисто додали восени, насамперед у гострих передачах. Стали грати сміливіше. Ви самі згодні з тим, що після зборів виглядаєте сильнішим? Якщо так, у чому причина?


- Знаєте, оцінювати самого себе – не найкраща ідея. Якщо хтось вважає, що я став грати краще, це позитивний момент. Проте футбол – це командний вид спорту, тому треба все виміряти за результатами команди в кінці сезону. Я намагаюся показувати те, що вмію, і на тренуваннях, і в матчах. Якщо тренер вважає, що заслуговую грати, завжди щасливий вийти на поле у футболці «Динамо».


- Ви знову отримали виклик до національної збірної. Для вас стати основним гравцем національної команди так само важливо, як і «Динамо»?


- Запрошення я отримав, а до заявки на матчі проти Португалії та Люксембургу не потрапив. Але час, проведений в національній команді, завжди дуже корисний для мене. Я переконаний, що для кожного футболіста важливо стати частиною національної збірної й бути в ній основним гравцем. Якщо в національній команді я отримуватиму час серед такої великої кількості сильних півзахисників, буду справді радий.


- Завдання на весну максимальні? Чи це проговорювалося після вильоту з Ліги Європи?


- Це й так очевидно. Завдання завжди одне: грати кожен матч на перемогу.


- Які цілі ви ставите собі особисто до кінця сезону? Узагалі, любите аналізувати свої «цифри» після матчів?


- Завжди ставлю собі за мету грати краще й аналізую не тільки цифри, а й увесь матч у цілому. Звик розбирати свої помилки, щоб розуміти краще, над чим працювати й чому приділяти більше уваги. Мені здається, що це доречно для кожного спортсмена.


- Поява того ж таки Соля якось вплинула на тактичний малюнок гри в нападі? Зараз знову треба перебудовуватися через травму іспанця. Це проблема?


- Завжди проблема, коли травмуються гравці, а тим більше, такі важливі. Ми спробуємо зробити все від нас залежне, щоб мінімізувати його втрату. У нас є Русин, ми також чекаємо на повернення на поле Бєсєдіна.


- Але ж, по суті, зараз єдиним здоровим форвардом є саме Русин. Наскільки півзахист «відчуває» Назарія, на ваш погляд?


- У нас усіх хороше взаєморозуміння, як на мене. Узагалі, ми маємо бути єдиним колективом та вірити один в одного, а не грати з оглядкою на травмованих чи дискваліфікованих. Особисто я дивлюся на весняну частину сезону з оптимізмом!


Максим Гайовий

Матеріал клубного журналу №01 (102), січень-березень 2019