24 березня 2019 17:16

Люксембург: представление соперника сборной Украины во втором матче квалификации ЕВРО-2020

Після нічиєї в Лісабоні з Португалією збірній України в понеділок протистоятиме збірна Люксембургу, яка створила справжню сенсацію у своєму першому матчі, перегравши Литву (2:1).


Загальні відомості


Станом на лютий 2019 року люксембуржці посідають 87-е місце в офіційному рейтингу ФІФА. Свій перший поєдинок в історії збірна Люксембургу провела в далекому 1911 році, поступившись Франції - 1:4. Однак, розпочинаючи із 1934 року, усі спроби пробитися до фінальної частини чемпіонату світу чи Європи завершувалися для підданих Великого Герцогства невдало.


Серед здобутків збірної Люксембургу - лише поодинокі перемоги над фаворитами відбірних етапів світових та європейських чемпіонатів. Так, у кваліфікації Євро-1996 люксембуржці здобули 10 очок, перегравши по ходу турніру збірну Чехії - майбутнього фіналіста чемпіонату континенту. А у відборі до чемпіонату світу 1962 року команда спромоглася сенсаційно переграти з рахунком 4:2 збірну Португалії, в якій тоді виступав великий Ейсебіо. У послужному списку збірної є також перемоги над Нідерландами, Туреччиною й Данією.


Серед своїх уболівальників збірна Люксембургу має прізвисько «червоні леви».


Склад


Для участі у відбірних поєдинках Євро-2020 проти Литви та України головний тренер збірної Люксембургу Люк Хольц викликав 24-х футболістів.


Найбільше представництво у складі збірної Люксембургу має внутрішній чемпіонат - сім виконавців із шести клубів. Серед іноземних першостей лідирує Німеччина - чотири гравці виступають у різних лігах цієї держави. Середній вік збірної Люксембургу - 24,9 року. Найстаршим серед гравців є півзахисник Маріо Мутш із «Прогрес Нідеркорну», якому виповнилося 34 роки, а наймолодшим - 18-річний воротар Тім Кіпс із німецького «Магдебурга».


Головний тренер


49-річний люксембурзький спеціаліст Люк Хольц тренує національну збірну з 2010 року. Він змінив на цьому посту Гі Еллерса. Найбільшого успіху під керівництвом Хольца збірна Люксембургу досягла в Лізі націй. «Червоні леви» посіли друге місце у групі 2 Ліги D, пропустивши вперед лише збірну Білорусі. Команда набрала 10 очок і випередила Молдову та Сан-Марино.


Команда


Основним голкіпером збірної Люксембургу є 28-річний Ентоні Моріс із бельгійського «Віртону». За національну команду він провів 18 матчів, в яких пропустив 23 м'ячі.


У лінії захисту найбільш досвідчені Матіас Яніш та Лоран Янс. Однак останній у поєдинку з Литвою зіграв на позиції правого вінгера. Центр оборони цементує Ларс Жерсон із шведського «Норчепінгу», який провів за збірну 64 поєдинки й має в активі чотири забитих м'ячі.


У півзахисті люксембуржці на минулий поєдинок виставили номінального форварда й справжнього аксакала своєї команди - Даніела да Моту з «Расингу». Щоправда, не аргентинського, а місцевого. Цей 33-річний виконавець має в активі 92 матчі й сім голів за збірну. У центрі можуть вийти Леандро Баррейру, Олів'є Тілль та Крістофер Мартінс.


У нападі захист збірної України, швидше за все, намагатимуться пробити Венсан Тілль та Жерсон Родрігес. Можлива й поява найбільш результативного форварда сучасної люксембурзької команди - Орельєна Жоакіма. Він має в активі 15 забитих м'ячів і лише на один відстає від рекордсмена збірної Люксембургу - Ліона Марта, який грав ще у 30-40 роки.


Нагадаємо, що поєдинок відбору до Євро-2020 на стадіоні «Жозі Бартель» між збірними Люксембургу та України розпочнеться в понеділок, 25 березня, о 21.45.