24 березня 2019 12:23
1

Наставник "Авангарда" Александр Косевич - лучший тренер 19-го тура Первой лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2018/19.


Стартовий тур Першої ліги в 2019 році був примітним відразу кількома матчами із підвищеною турнірною вагою, тому залишив багато причин для роздумів. Аналізуючи протистояння 19-го ігрового тижня, ми прийшли до висновку, що не було результату сенсаційнішого, аніж той, який зафіксовано в Луцьку. "Авангард" здобув мінімальну перемогу, забивши переможний м’яч досить пізно по ходу другого тайму, і в підсумку втримав цей результат навіть без двох вилучених гравців.


Тож, сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер "Авангарду" Олександр Косевич. Його підопічні зуміли обіграти "Волинь" на її полі, завдяки чому обійшов її в турнірній таблиці й вийшов на четверте місце.


1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)


"Волинь" справедливо вважається одним із фаворитів у боротьбі за підвищення в класі. Взимку турнірне положення команди погіршилося через зняття 6 очок, тож їй було нікуди відступати. У посиленому складі лучани явно збиралися здобути три очки й закріпитися в групі лідерів. Натомість, "Авангард" використав свій шанс, самовіддано відпрацював у захисті та ефективно застосував, імовірно, єдиноможливу успішну тактику для цього поєдинку.


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)


При цьому завдання "Авангарду" ускладнювалися кадровими проблемами – напередодні виїзду в Луцьк в лазареті перебували захисники Мірошник та Ульянов, що змусило тренерський штаб вдатися до перестановок. Свої втрати були й у волинян, але, відзначимо, цей клуб має потужний добір гравців, тож мав змогу їх компенсувати.


3. Майстерність в роботі з кадрами – 4
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)


Після зимових змін "Авангард" точково оновив свій склад. Якщо зіставляти з останнім матчем осінньої частини сезону, краматорці провели відразу п’ять змін у старті, включаючи вихід дебютанта Трояновського та центрбека Єрмакова, який повернувся із "Десни". На 75% було перебудовано оборонний блок, а загалом у матчі Косевич використав трьох новачків.


4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)


Тактична схема "Авангарду" (4-2-3-1) дозволяла досягти насиченості на підступах до власного штрафного майданчика, а також швидко переходити від оборони в атаку – це саме те, що треба, в виїзді до одного із найпотужніших конкурентів. Але по ходу гри тренерський штаб гостей зіткнувся із кількома викликами. Це вилучення двох флангових захисників (півгодини простої меншості, заключні хвилини – вдев’ятьох), а також перелаштування волинян, які в другому таймі перейшли на гру в два форварди.


5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)


Це четверта поспіль перемога "Авангарду", якщо вести відлік із осені. А за результатами виїзних матчів краматорська команда друга, набравши 22 очка в 11 матчах. Тільки лідер чемпіонату – СК "Дніпро-1" – має кращі показники на виїзді.


Лауреат 19-го ігрового дня в номінації Тренер туру: Олександр Косевич ("Авангард"). Середній бал – 4,6.

Дожили ! Косевич- лучший тренер,пипец