24 березня 2019 11:53
1

U-17: в элит-раунд отбора на ЕВРО Украина в последний раз не попадала 10 лет назад

На 25 березня в юнацької збірної України U-17 призначено початок еліт-раунду відбору на чемпіонат Європи 2019 року. У Швейцарії, на нейтральному полі, команда Володимира Єзерського зіграє з Косовом (власне 25-го), Грецією (28-го) та Іспанією (31-го).


До фінального турніру (він проходитиме 3-19 травня в Ірландії) вийде переможець групи і, ймовірніше за все, друга команда. Потрібно лише не опинитися на останньому місці серед восьми других команд усіх груп еліт-раунду. За таким регламентом збірні U-17 виступають уже п’ятий рік. А до цього він не раз змінювався.


Коли молодша юнацька збірна України стартувала у відбірному турнірі Євро-1994, по-перше, він проводився як чемпіонат для команд U-16 (хоча у фінальному турнірі грали вже й 17-річні), а по-друге, для виходу у фінал, куди потрапляли 16 збірних, достатньо було провести два матчі у відборі.


Тож футболісти Володимира Киянченка, які в 1994-му здобули бронзу на Євро, у відбірному турнірі зіграли лише два поєдинки (Угорщина - 1:0, Вірменія - 9:0), а у фінальному - шість (три в групі, потім чвертьфінал, півфінал та матч за третє місце). То було покоління 1977 року народження.


Тоді не потрапити до фіналу було складніше, ніж потрапити. Україна грала на Євро-1996 та Євро-1997, щоправда, провалилася у відборі Євро-1995. Іноді відбірний турнір проводився не в одній країні, а з роз’їздами - вдома та в гостях. Тоді доводилося грати не два, а чотири матчі. Так було з українською командою два роки поспіль - у циклах Євро-1998 та Євро-1999, коли збірну тренував Анатолій Бузнік.


Офіційно у вікову категорію U-17 чемпіонат Європи перейшов, починаючи з циклу 2002 року. А у 2003-му у фіналі грали вже лише вісім збірних - удвічі менше, ніж раніше. Тоді ж, як і в чемпіонатах U-19, виникла необхідність проводити другий етап відбору - еліт-раунд.


Перша спроба України потрапити до нього, як і в старшій категорії, виявилася невдалою - хлопці 1986 року народження під керівництвом Валентина Луценка набрали лише два очки й посіли останнє, четверте місце. Після цього "синьо-жовті" не потрапляли до еліт-раунду ще лише двічі - у циклах Євро-2008 (команда Анатолія Бузніка) та Євро-2009 (команда Олександра Головка). У першому випадку футболісти 1991 року народження на першому етапі відбору набрали лише одне очко (четверте місце в групі), у другому гравці 1992 року народження - чотири (третє місце в групі).


А починаючи з 2015 року, кількість фіналістів знову повернули до 16-ти, при цьому зберегли два етапи відбору. Але тепер пробиватися на чемпіонат Європи U-17 стало простіше. Простіше стало навіть потрапляти до еліт-раунду, а до фіналу після чергової реформи виходили не лише переможці семи груп, як раніше, а переможці восьми груп плюс кращі сім збірних, що посіли друге місце.


Щоправда, і тут дебютний розіграш виявився невдалим для України. Команда Володимира Циткіна після трьох нічиїх на першому етапі зазнала трьох поразок в еліт-раунді (від Італії, Німеччини та Словаччини). Це - найгірший виступ українців на цьому відрізку турнірної дистанції.


Але були і вдалі сезони. Наприклад, команда Юрія Калитвинцева в еліт-раунді Євро-2007 виграла три матчі з трьох (Словаччина - 2:0, Чехія - 5:2, Італія - 1:0). Раніше, у циклі Євро-2004, збірна Віктора Кащея здолала Данію та Німеччину з рахунком 2:0 (обидва рази дублем відзначився Олександр Гладкий). Дуже потужну Німеччину вдалося перемогти й хлопцям Олександра Головка у 2013-му - завдяки єдиному голу Андрія Борячука.


Достроково отримали перепустку до фінальної стадії Євро-2016 футболісти Олександра Петракова, а один із гравців цієї команди - Олексій Кащук - став справжнім героєм еліт-раунду в наступному році. Його дубль у ворота збірної Австрії (2:1) в останньому турі зробив підопічних Сергія Попова фіналістами Євро-2017.


До речі, саме цій збірній вдалося здобути першу для України перемогу у фінальному турнірі Євро U-17, починаючи з 1998 року. Але єдиним справжнім досягненням наших 17-річних хлопців залишається бронза зразка 1994 року, здобута на дебютному для нас турнірі для молодших юнаків. На всіх інших чемпіонатах Європи наші у фіналі не виходили з групи й на чемпіонати світу не пробивалися.


Серйозні сподівання покладалися на збірну Олега Кузнецова у відборі Євро-2018. Вона навіть майже пробилася до фінального турніру після матчів еліт-раунду з Іспанією (1:1) та Сербією (2:1). Але виявилося, що із сербами в нас на поле вийшли два футболісти, які мали відбувати дискваліфікацію (Микола Ярош та Роман Бодня). УЄФА покарав збірну України технічною поразкою (0:3), а у третьому турі наші зіграли внічию з Чехією (0:0) і перервали серію своїх попередників, які виступали у фінальних турнірах Євро U-17 у 2016-2017 роках.

Спасибо нашей фуфу У ! (