21 березня 2019 18:44

Вице-президент "Ворсклы": "Не знаю кому и зачем выгодно делать информационные атаки относительно долгов клуба"

Днями полтавська «Ворскла» не змогла перемогти останню команду турнірної таблиці — «Арсенал-Київ» і тепер бовтатиметься у другій шістці українського чемпіонату. Взагалі, після зимового міжсезоння команда Василя Сачка провела провальний період — за чотири матчі «Ворскла» пропустила дев’ять голів і забила лише двічі і то з пенальті. При цьому у трьох матчах з чотирьох, суперниками ворсклян були суперники з тієї ж нижньої шістки. Це турнірне фіаско знову змусило підняти на поверхню всі наболілі питання. Запитання до Василя Сачка стосовно неефективності нападників, однобокої гри і відсутності тактичної варіативності звучать на прес-конференціях і в принципі не нові. Втім, запитувати треба не лише тренера, і нам вдалося поспілкуватися з віце-президентом клубу Олегом Лисаком.


Про гроші

— Олеже Вікторовичу, багато говорять про те, що «Ворскла», як і більшість українських клубів — збиткова організація. Скільки коштів Костянтин Жеваго виділяє на розвиток клубу щосезонно?

— Сума це не секрет, вона стандартна, але зараз я б не став її озвучувати. Річ у тім, що скоро я буду спілкуватися з президентом, і ця цифра може бути вже не актуальна. Можу лише сказати, що цих коштів цілком достатньо для боротьби за призові місця в чемпіонаті. Обіцяю, що як тільки, поспілкуюся з керівництвом і матиму всю актуальну об’єктивну картину, відповім на ваше запитання.


— А скільки клуб цього сезону заробив?

— 3,5 млн євро. Це разом з Єврокубками, бонусами за перемоги і телеправами.


— Ви говорили публічно про те, що футболістам і співробітникам клубу виплатили майже мільйон доларів заробітної плати. А скільки наразі винні футболістам? Я не запитую про кількість гравців і термін заборгованості, лише про загальну суму. Скільки?

— Я не хочу озвучувати цю цифру. Ми виконуємо свій бюджет.


— Ви маєте право не говорити чогось публічно, а чи ведете роз’яснювальну роботу безпосередньо з футболістами? Вони розуміють як працює клуб і чому відбуваються ті чи інші процеси?

— Звісно, ми в режимі постійного діалогу. Інакше у нас, мабуть, не було б зараз «бронзи». Чомусь і комусь було вигідно розкручувати історію про демарші футболістів, бодай вони обмануті і т. д. Я вам скажу, що під час зимового міжсезоння у всіх хто чимось дійсно незадоволений була можливість розірвати контракт і змінити команду. Жодних питань стосовно компенсації не виникло б. Але більшість футболістів залишилася. Мабуть, це говорить про те, що не все так погано. Я не знаю кому і навіщо вигідно робити ті інформаційні атаки стосовно боргів, розбрату в колективі і т. д. І все це почалося якраз у період вирішальних матчів. Річ не в тому скільки виділили чи скільки винні. Інша справа, що ми з тим же бюджетом, не виконали завдання керівництва. Ми взагалі до матчу з київським "Арсеналом«не розглядали варіант продовження чемпіонату у другій шістці. Сталося те що сталося, значить десь була системна помилка. Зараз аналізуємо, що було не так, будемо обговорювати всі нюанси і приймати рішення, що робити далі.


Про структуру клубу і те, що вдалося покращити


— Коли ви лише заступили на посаду, ми з Вами спілкувалися і у тому першому інтерв’ю ви говорили про плани відкрити у кожному районі футбольну школу під егідою «Ворскли»? Скільки вже відкрили?

— Так, і мушу сказати, що тоді я помилявся. Я лише прийшов у футбол з банківського сектора і мені все здавалося дещо інакшим. Після того як у клубі з’явився Олександр Анатолійович Фундерат, який має солідний досвід у цих питаннях, ми вирішили змінити план. Тоді я планував почати з «низу» — з районів, з масового футболу і т. д. Але потім стало зрозуміло, що треба починати згори.


— Що перебудували у структурі?

На той момент у мене було 26 футболістів на балансі U-19 і так само 26 футболістів на балансі U-21. За рік лише сім чоловік і там, і там зіграли 70% ігрового часу. Всі інші зіграли менше. А кожен з них тягне за собою затрати на харчування, з/п, виїзди, форму і т. д. Влітку ми різко скоротили кількість людей у структурі U-19 та U-21 до 14 чоловік. Також ми змінили тренерський персонал і скоротили його. Адже окрім того щоб тренувати потрібно ще й розвивати якості, необхідні для розвитку футболіста. Зараз «Ворскла» знаходиться у пошуку тренера з фізичної підготовки, який дав би нам можливість розвивати гравцям індивідуальні якості і кваліфіковано давати вправи на швидкість, вибухову силу тощо. Ми розглядали у цій якості тренера з легкої атлетики Юрія Щербака і розраховували, що він нам допоможе, але він залишився вірним легкій атлетиці. Тож зараз ми в пошуку. Крім футбольної складової і фізичної підготовки є ще й аналітична складова. Без аналізу функціонального стану футболістів ми не зможемо побудувати структуру. Тому зараз вивчаємо систему «Catapult» і т. д. Коли все це запровадити, це через два роки дасть нам щонайменше 2-3 готових футболісти для основної команди. Так само ми проаналізували і перспективність і вік. На той момент у нас в дублі грали футболісти 1996-1997 р. н. Зараз найстаршим по квоті дубля є Тарас Саків, який народився 1997 р, і лише вісім чоловік 1999 р. н. Тобто ці хлопці, які до речі, у своїй першості вийшли до чільної шістки, ще два роки можуть грати в дублі. Всі інші — 2000-20002 р. н. До дубля потрапляють кращі з U-19, до U-19 ми вже підтягнули кількох людей з U-17 і т. д. Зараз ще стоїть завдання створити аналітичний штаб, кий би вертикально аналізував команди всіх рівнів. І вже при відбудованій структурі йти у масовість. Якщо зараз відкрити ті школи в районах не має можливості їх контролювати. До того ж, наразі нам просто ніде і нічим забезпечувати цим дітям навчання, тренувальний процес харчування і т. д. Потрібен інфраструктурний об’єкт де можна було б розмістити всю школу і забезпечити там всі ці аспекти. Зараз б’юся над тим щоб зробити такий об’єкт на території ПААЗу. Планую реалізувати все це до кінця року. Тоді ж підемо в райони.


— Попереду півроку у другій шістці. Як збираєтеся використовувати цей час?

— Треба робити все щоб «Ворскла» повернулася на ті місця, яких вона гідна. За складом ми не поступаємося більшості команд з верхньої шістки. Я в цьому впевнений.


Про головного тренера


— Ви вже спростували чутки стосовно того, що «Ворскла» розглядає на зміну Василю Сачку Валерія Кривенцова. Василь Вікторович завжди говорить про те, що у пріоритеті результат, гра забудеться і т. д. Зараз немає ні гри ні результату. Що має зробити головний тренер, щоб безмежна довіра до нього похитнулася?

— На сьогодні у клубу з Василем Сачком є діючий контракт. «Коли» або «якщо» будуть якісь рішення стосовно його персони, тоді буде привід для розмов.


— Подібні рішення приймає почесний президент?

— Вони приймаються колегіально з аргументами і позиціями, але остаточне рішення дійсно за президентом.


— Вам самому подобається дивитися футбол «Ворскли»?

— Розумієте, ви зараз говорите про певні емоції. Але є об’єктивний ракурс — статистика. Цифри набагато об’єктивніші. Напевно з точки зору гри треба щось думати, але знову ж таки це компетенція головного тренера і його відповідальність. Я не готовий це коментувати.


— Ви ж напевно спілкуєтеся з акціонерами не лише про роботу, а й про футбол. Є у них улюблена команда? А у вас?

— Президент полюбляє чемпіонати Англії та Іспанії. А якщо я скажу, що мені подобається, приміром, катеначо, така думка також має право на існування, чи не так? А так для всіх улюблена команда це «Ворскла», яка бореться за найвищі досягнення.


— Гра «Ворскли» не схожа ні на катеначо, ні на чемпіонати Іспанії та Англії.

— Повторюся, для мене основна робота це аналіз і структура клубу. Можна говорити про гру і видовищність, але ж будь-які рішення варто приймати виважено, спираючись не на емоції, а на об’єктивні показники.


— 2:9 у чотирьох матчах і жодного забитого голу з гри це об’єктивний показник?

— Так.


— З’явилися чутки про те, що Ви втручаєтеся у тренувальний процес. Цим пояснювали постійну появу у складі Артура, який регулярно робить гольові помилки. Особливо здивувала його поява у домашньому матчі проти «Карабаха», адже він був травмований і до цього кілька матчів пропустив.

— Всі міфи можу повністю розвіяти. Все що стосується першої команди від тренувальних вправ, до погодження комфортних умов для зборів це компетенція і відповідальність виключно головного тренера. Ні я, ні Олександр Фундерат, і будь-хто інший туди не втручається. А що до Артура, то якщо зазирнути до бази «Instat», то ви побачите, що найбільше гольових помилок зовсім не у нього (найбільше «привозів» на рахунку Ардіна Даллку — прим. авт.). Це знову ж таки історія про об’єктивність емоцій і статистики.


Про роботу з вболівальниками


— Низька відвідуваність матчів це ні для кого не секрет. Скажіть, що, на вашу думку, крім якогось локального географічного патріотизму може привабити людей на стадіон?

— Якісний футбол.


— Тобто теж зона відповідальності головного тренера. А чи можна створити емоції глядачів штучно, за рахунок якихось конкурсів, розважальної програми і т. д?

— Ні. Це лише додаткові фактори, які впливатимуть на 1-3%. Основне — це те, що відбувається на футбольному полі.

На футбольному полі «Ворскла» у наступному турі гратиме з львівськими «Карпатами на виїзді. Вдома ж ми побачимо команду вже у 25-му турі. В гості на стадіон «Ворскла» ім. О. Бутовського приїде чернігівська «Десна».

Владислав ВЛАСЕНКО, «Полтавщина Спорт»