16 березня 2019 22:33

"Обновление футбольных правил на 33-х листах". Клубы ПФЛ встретились с Комитетом арбитров ФФУ

Представники клубів ПФЛ зустрілися з Комітетом арбітрів ФФУ

ПФЛ за домовленістю з Комітетом арбітрів ФФУ провела спільне засідання щодо якості арбітражу у осінній та весняній частинах змагань Ліги сезону 2018/19. У заході взяв участь президент Ліги Сергій Макаров, керівник Комітету арбітрів Лучано Лучі, інструктор ФІФА Віктор Дердо і голова Комітету з етики і чесної гри ФФУ Франческо Баранка.


Учасники обмінялися думками, мали можливість задати питання і дізнатися багато цікавого щодо нововведень в правила футболу. Адже їх досить багато і вони фундаментальні.



«Цього тижня отримали новий циркуляр від FIFA на 33-х сторінках, - зазначив голова Комітету арбітрів ФФУ Лучано Лучі. - У ньому вказані всі зміни в Правилах гри, які набувають чинності з першого липня. Звісно, слідкуємо за кожним туром в Першій лізі. Маємо всю необхідну інформацію про події, які відбулися у матчах. Це стосується як позитивних, так і негативних моментів. Сьогодні, завдяки системі Wyscout, всі матчі Першої та Другої ліг з легкістю можна відслідкувати. Нам потрібно максимум 36 годин для того щоб проаналізувати ігри, розібрати всі спірні моменти».


Із минулого року комітет започаткував тенденцію призначати на матчів за участю лідерів Першої ліги бригаду арбітрів рівня УПЛ. Це також одне із свідчень того, що рівень наших змагань зростає.


«Хочу звернути вашу увагу на те, що станом на сьогодні на матч у Харкові між «Металістом 1925» і «Дніпром-1» вже продано більш як вісім тисяч квитків, - продовжив Лучі. - Це свідчить про загострену боротьбу за верхні місця у Першій лізі цього сезону. Комітет арбітрів цю сентенцію ясно розуміє і враховує».



Тож цілком можна очікувати, що навесні арбітри УПЛ немало попрацюють на наших матчах. «Що стосується призначення арбітрів на матч, то це дуже складна процедура: не можна ось так взяти і «вкинути» арбітра на той чи інший матч. Скажімо, є пункт, згідно з яким арбітр не має бути з того ж регіону, що й команда. Це, скажімо, обмежує нас під час процедури призначення. У моєму комп'ютері, наприклад, є перевірена роками програма, що прекрасно зарекомендувала себе ще в Італії. Вона зберігає повний комплект даних за всі ті роки, що я працюю в Україні - всі, на перший погляд, навіть незначні деталі, стосовно як арбітрів, так і проведених ними матчів", - говорить Лучано Лучі.


Із 2011-го року Комітет арбітрів ФФУ включений до Конвенції арбітрів УЄФА. Один із її пунктів говорить про незалежність Комітету арбітру від будь-якого зовнішнього впливу. НА цьому наголосив керцвник комітету арбтрів ФФУ: «Призначення є автономною частиною роботи Комітету арбітрів. Але співробітництво Комітету арбітрів національних асоціацій з учасниками змагань – клубами, футболістами, тренерами і так далі має бути повним. Саме тому ми сьогодні тут, із вами. Маємо обговорювати і вирішувати проблеми, які накопичилися, проясняти ситуації, пов’язані з трактуванням Правил гри».



Зустріч тривала протягом кількох годин. Перед присутніми виступив у тому числі й Франческо Баранка, який очолює Комітет з етики і чесної гри. За його словами, завдяки зусиллям Національної поліції та ФФУ кількість матчів з фіксованим результатом зменшується. Також Ф. Баранка зазначив, що клуби можуть цілком розраховувати на очолюваний ним комітет і можуть звертатися до нього особисто з будь-яких питань.


Інструктор ФІФА Віктор Дердо з допомогою ноутбуку та проектора навів практичні приклади та познайомив арбітрів з моментами, які викликають багато спорів, відповів на питання присутніх представників клубів.


У підсумку учасники зізналися, що зустріч була важливою і принесла чимало користі. Наступне засідання керівництво Комітету арбітрів ФФУ запропонувало провести в іншому форматі – перед початком сезону 2019/20, із запрошенням тренерів і капітанів команд клубів ПФЛ. Безсумнівно, така зустріч стане дуже цінною, адже з наступного сезону Правила гри зазнають істотних змін.