8 березня 2019 13:24
2

Мирослав СТУПАР: "Даже VAR не помог бы "Динамо" в матче с "Челси"

Екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар спеціально для FootBoom проаналізував спірний момент в матчі 1/8 фіналу Ліги Європи "Челсі" - "Динамо" та поділився своїми думками щодо гри киян.


- При рахунку 0:1 на користь "Челсі" "біло-сині" провели нечислену атаку в ході якої м’яч після подачі Кендзьори потрапив у руку Алонсо, який знаходився у штрафному майданчику. В цьому епізоді арбітр зустрічі повинен був призначати пенальті?


- Багато говорять, що цей момент заслуговує на 11-метровий і порівнюють його з матчем ПСЖ – "Манчестер Юнайтед", проте це різні речі. Кендзьора не бив по воротах, а прострілював на дальню стійку і м’яч потрапив у руку захисникові "Челсі". Якщо б арбітр призначив пенальті, думаю, це було б не зовсім правильно. В поєдинку ПСЖ – МЮ Далот пробивав по воротах і м’яч летів у ствір, але на своєму шляху влучив у руку Кімпембе, який необачно виставив кінцівку. Звичайно, якби у Лізі Європи використовувалась система VAR, то головний арбітр лондонського матчу Славко Вінціч, можливо, побіг би переглядати епізод.


Але це відбувалося на очах у додаткового асистента, який знаходився поруч. Думаю, що додаткові арбітри – це як додаткові стійки біля воріт. Від них немає ніякої користі. Вони просто присутні на матчі, начебто і спостерігають, але нічим не допомагають в більшості спірних моментів. Проте хочу підкреслити, що у матчі "Челсі" - "Динамо" у арбітра не було підстав призначати пенальті у ворота лондонського клубу. Звичайно, наразі точиться багато дискусій з цього приводу, але в таких ситуаціях я не пам’ятаю, щоб судді призначали 11-метрові. Вважаю, що у цьому епізоді навіть VAR не допоміг би "Динамо".


Будемо говорити відверто, що грали команди різного класу. Погано, що кияни програли з рахунком 0:3. Можливо, на своєму полі, при підтримці 12 гравця, вони змогли б себе краще проявити. Проте, не потрапити за весь матч у рамку воріт "Челсі" - це сумно. Скоріш за все, майстерність захисників англійського клубу не дозволяла атакуючій ланці "біло-синіх" щось створити попереду. "Динамо" не могло розраховувати на двох ключових гравців Франа Соля і Беньяміна Вербіча, які могли серйозно допомогти своїй команді. Русин – хороший хлопчина, але це не нападник рівня "Динамо".


У "Челсі" є проблеми, але ми прекрасно бачили скільки моментів вони створили біля воріт команди Хацкевича. Якщо б "сині" реалізували всі свої нагоди, то поєдинок міг би закінчитися ще більш розгромною поразкою киян. Давайте поглянемо скільки коштують гравці "Челсі" і "Динамо". Різниця, звичайно, величезна.

Проте, коли "біло-сині" грають на високому рівні із більш сильним суперником, то гравці киян розчиняються на полі. Здалося, що Циганков не грав з "Челсі". Його навіть не видно було у матчі. Шапаренко десь щось хотів створити. Але чому Хацкевич раніше не випустив Сідклея? Бразилець оживив гру! Мабуть, замість дискваліфікованого Вербіча потрібно було ставити його в основний склад, а не Буяльського. Тренеру видніше. Радує те, що на "Стемфорд Брідж" вийшло на поле 10 українців. Не по 28-30 років, а молоді виконавці від 20 і трішки старших. Це перспектива "Динамо" і не потрібно розчаровуватись від розгромної поразки від "Челсі".


Погано, що Бойко пропустив такий м’яч від Вілліана… Коли команда серйозно готується до поєдинку, то переглядає всі попередні матчі своїх суперників. Вілліан забив Шовковському подібний гол - один в один! Я не кажу, що Бойко повинен був узяти удар бразильця, але Денис хоча б спробував! Знаючи, що Вілліан буде бити у ближній кут, як Шовковському забивав декілька років назад. Тренер воротарів повинен був проінформувати і показати Бойку відеонарізку штрафних Вілліана. Думаю, що це недопрацювання. Звичайно, не факт, що Бойко міг би виручити.


Все-таки удар Вілліана був ідеальним за виконанням, але спробувати дострибнути до м’яча воротар просто зобов’язаний. Я сам у минулому воротар і знаю, що якщо ти не стрибнув, то тебе будуть звинувачувати. Звичайно, цей момент не робить погоди, але футбол складається з дрібниць. Не думаю, що "Динамо" розчароване від поразки "Челсі". Вони ж не програли позаштатній команді. На рівні чемпіонату України "біло-сині" почуваються чудово, але часом потрібно перевіряти себе на такому рівні. Ця зустріч дала Хацкевичу багато інформації для того, щоб покращити гру команди.


Безумовно, якщо б на матч з "Челсі" вийшли Вербіч і Соль, то "Динамо" могло б досягти більш кращого результату. Ці гравці ключові, особливо словенець, який має чуйку на голи. Могла бути зовсім інша зв’язка, а Буяльський міг би грати на своєму місці, а не на фланзі. "Біло-сині" могли б діяти активніше, а Соль попереду тримав у напрузі захисників "Челсі" за рахунок досвіду, зросту і маси. Дивлячись на Русина – так, він хороший хлопчина, але був непомітним. Зараз у Хацкевича немає вибору в атаці. Русин – не той рівень. Це гравець дубля "Динамо". Пам’ятаю, коли Блохіна підпускали до "основи", то він розквітав у дублюючому складі. Довгий час його не ставив Лобановський.


Потім Валерій Васильович відчув, коли потрібно надати шанс Блохіну, який одразу ж став висококласним нападником. Русину потрібно ще працювати і працювати. До того ж у нього немає якогось свого козиря, надзвичайної швидкості. Що стосується матчу-відповіді, то в Києві "Челсі" може розслабитися. Це психологія і від цього нікуди не дінешся. Футболісти вийдуть на поле, а у них в голові рахунок 3:0. Англійська команда може не налаштуватися на "Динамо", тому внічию команда Хацкевича може зіграти.

Очень даже помог бы. Если бы этой камерой пизд***нуть этот гениальный тренерский штаб.
Я более чем уверен, что даже в Киеве, при том, что нужно отыгрывать три мяча, Динамо будет играть от обороны. 0-0 - это предел мечтаний нашего тренерского штаба. И жалеть никого из команды вообще нет смысла, такой беззубой и убогой игры не ожидали даже болельщики Челси.
В итоге, Динамо оказалось самой слабой командой 1/8 Лиги Европы. Что будет дальше?
P.S: посмотрим теперь, как и кому барыги будут продавать билеты на Киевский матч, которые они так активно скупали