28 лютого 2019 20:31

Александр ШОВКОВСКИЙ: "Голкипер не имеет права на ошибку. Иногда это становится большим бременем..."

Пропонуємо вашій увазі другу частину відповідей помічника Андрія Шевченка в тренерському штабі збірної України, Олександра Шовковського, на запитання вболівальників на YouTube-каналі ФФУ.


— Олександре, чи думали ви в молодості, що проведете всю кар'єру в «Динамо»?

— Ні, звичайно, я так не думав. Я просто хотів грати й насолоджуватися грою. Найголовнішим для мене було отримувати від цього задоволення, просто щоб у моєму житті була присутня ця гра. Я не ставив перед собою ніяких цілей. Але, з іншого боку, я не замислювався, ким буду в майбутньому. Головним було — займатися улюбленою справою.

— Який сезон у вашій кар'єрі ви вважаєте найкращим для себе — і чому?

— Складно обрати. Їх було багато. У 1998—1999 роках, коли ми успішно виступали в Лізі чемпіонів. Згадаю 2005—2006 роки, коли ми вийшли на чемпіонат світу, а потім грали в Німеччині. Запам'яталися два останні сезони — тоді «Динамо» двічі поспіль під керівництвом Сергія Реброва вигравало чемпіонат і Кубок. Багато що можна згадати...

— Якого форварда ви можете назвати найнебезпечнішим?

— Я не виокремлював нікого, але розумів, проти кого ми будемо грати, вивчав сильні якості суперника. Я грав проти великих футболістів — Ширера, Кіна, Бекхема, Роналду, Мессі, Зідана, Дель П'єро, Вієйра, Вієрі, Матеуса, Кана, Баслера... Цей список можна продовжити. Я радий, що в мене були такі ігри і такі суперники.

— Назвіть кращі якості нинішніх воротарів нашої збірної.

— Я не буду цього робити. Ми одна команда, яка робить одну спільну справу. Скажу тільки, що для голкіпера мають велике значення психологічний стан і впевненість, яку він передає всій команді. Це важлива якість, яка повинна бути в будь-якого воротаря, особливо якщо ми говоримо про воротарів збірної.

— В якому віці ви вирішили стати голкіпером?

— За мене вирішили (посміхається). Як і всі діти, я хотів бути нападником, забивати м'ячі. Але мої дані й відсутність швидкості зіграли свою роль. Я був півзахисником, потім — захисником і в підсумку опинився у воротах. Це сталося, коли мені було 10 років.

Скільки себе пам'ятаю, завжди був із м'ячем, ще до школи. А в секції ЖЕКу «Чайка» на Оболоні моїм першим тренером був Григорій Матієнко. Ми грали проти динамівців, обіграли їх, і після цього мене запросили у школу «Динамо».

— Хто, на ваш погляд, є кращим голкіпером світу всіх часів?

— Не зовсім правильно буде порівнювати так. Я б виділив воротарів поколіннями. Раніше це були Яшин, Банніков, Чанов, Дасаєв, Михайлов. Потім, коли з'явилася можливість дивитися гру кіперів інших країн, виділяв Шумахера, Кана, Кепке, ван дер Сара, Буффона, Касільяса, Субісарету. Було багато класних воротарів. Зараз на хорошому рівні грають Нойєр, Де Хеа. Класних голкіперів дуже багато, виділяти когось одного неправильно.

— Чи змінилися вимоги до воротарів у порівнянні з тими часами, коли ви тільки починали грати?

— Так, усе дуже змінилося. Зараз воротар не може брати м’яч у руки після пасу назад. Він має вміти гарно грати ногами. Воротар став повноцінним 11-м гравцем, який бере участь в організації атак своєї команди. Голкіпер багато підказує. Швидкість зросла, він усе бачить і повинен підказувати, щоб повністю організувати гру в обороні. Вимоги до кіперів зростають і змінюються.

— Хто для вас кращий — Мессі чи Роналду?

— Скажу так: Мессі — це талант від Бога. Усі насолоджуються його грою. Якщо говорити про Роналду, то в нього теж є дані, але він більше працював, щоб їх вдосконалити і стати тим Роналду, якого всі ми знаємо. Це теж заслуговує на повагу. Я пишаюся обома гравцями. Вони багато чого досягли і зробили футбол цікавим. Але мені більше подобається, як поводиться на полі аргентинець. Його намагаються вивести з рівноваги, але йому вдається краще контролювати себе, ніж це виходить у португальця.

— Якби ваше життя було фільмом, як би він називався?

— «Усе у твоїх руках».

— У чому головні особливості психології воротаря?

— Голкіпер не має права на помилку. Іноді це стає великим тягарем. Особливо коли ти виходиш грати у складі команди, перед якою стоять високі завдання. Психологія для воротаря має першорядне значення. Вона приходить із упевненістю, але важливо розставляти пріоритети.

— Як стати гарним голкіпером?

— Ніколи в собі не сумніватися й багато працювати. І завжди вчитися — на своїх помилках, на помилках інших — та аналізувати все, що з тобою відбувається. Щоб грати на найвищому рівні, треба вміти аналізувати, сприймати інформацію, яку дає головний тренер, і реалізовувати свій потенціал, мати дисципліну, робити те, чого тобі не хочеться, щоб досягти мети.

— У кого з футболістів, проти яких ви грали, найпотужніший удар?

— Мабуть, назву Роберто Карлоса.