17 лютого 2019 19:27

Деклан Райс. Ирландское предательство или английская победа?

Напередодні дня закоханих Деклан Райс розбив серця ірландців. Юний півзахисник Вест Гема офіційно оголосив, що виступатиме за національну збірну Англії.


Деклан Райс народився і виріс у Лондоні. До 14 років займався футболом в академії Челсі. У цьому віці Сині відрахували хлопця. Райс пригадував, як після відрахування в кімнату зайшов його батько і сказав, що розмовляв по телефону із Джоном Террі.


Джон часто спілкувався із батьками та сім’ями молодих гравців. Він сам пройшов усі рівні академії, тому розумів наскільки це важливо. Я вважаю це відмінною рисою справжнього капітана. У своїй грі я рівнявся на Террі.

Я залишив академію Челсі і пам’ятаю, як тато увійшов до моєї кімнати і сказав, що 45 хвилин розмовляв телефоном із Джоном Террі. Я не міг у це повірити. Террі ділився своїм досвідом і давав поради щодо мого подальшого майбутнього у футболі. Він казав ніколи не зупинятись і пам’ятати, що тільки важка праця дозволить досягнути вершини.

Наступним клубом Райса став Вест Гем. Хоч Деклан народився в Англії, але його бабуся і дідусь ірландці. Тому футболіст мав вибір за яку збірну виступати. У 2015-му він дебютував у складі юнацької команди Ірландії U-17. Молодий півзахисник пройшов усі рівні молодіжних збірних Ірландії. Але регламент ФІФА дозволяє змінитизбірну, якщо футболіст не заграний за національну команду в офіційних турнірах. У ситуації із Райсом є важливим заключне уточнення. Адже він провів 3 матчі у складі національної команди Ірландії. Це були товариські матчі у 2018-му році. Райс відіграв по 90 хвилин проти Туреччини, Франції та США.


І раптом Райс заявляє про своє рішення щодо того, за яку країну він гратиме на міжнародній арені. Деклан опублікував лист у власних соцмережах, в якому пояснив свій вибір.


Мені було дуже важко прийняти остаточне рішення. Я довго спілкувався із батьками, родиною, дівчиною, друзями, також із Мартіном О’Нілом та Гаретом Саутгейтом. Я дуже вдячний усім за поради і підтримку у цьому питанні. Як і багато людей у всьому світі, я відчуваю себе людиною із змішаною національністю.


Маю однакові почуття і до Ірландії, і до Англії. Я народився і виріс у Лондоні. Але у моєї родини є ірландське коріння, тому я відчуваю свій зв’язок із Ірландією.
В підсумку це моє особисте рішення, яке я прийняв головою і серцем. Так буде краще для мого футбольного майбутнього. Хочу зауважити, що перед початком офіційної процедури зміни представництва, мені ніхто не обіцяв гарантованого місця у збірній Англії.


Кожного разу, коли я виходив на поле у кольорах Ірландії, я був на 100% щирим. Це велика честь для мене, для моєї сім’ї. Я дуже ціную цю можливість. Зараз мені 20, я повністю сконцентрований на витупах за Вест Гем у Прем’єр-Лізі і готовий до важкої праці, щоби допомогти команді досягнути успіху.


Але це рішення футболіста було сприйняте дуже неоднозначно. Варто, що стосунки між Англією та Ірландією не надто дружні, з огляду на історію. Тут йдеться і про голодомор на ірландських землях, і про боротьбу за незалежність від британської імперії. Внаслідок кривавих воєнних дій Ірландія виборола суверенітет, хоч згодом сама розкололась на дві країни.


Саме це згадали Райсу вболівальники, які виступили проти рішення гравця грати за збірну Англії. Більше того, вони почали поширювати у соцмережах хештег #Judas. Не підтримують рішення Деклана не тільки пересічні вболівальники. Легенда збірної Ірландії Кевін Кілбейн, який зіграв понад 100 матчів за збірну, жорстко прокоментував рішення футболіста.


Якщо він такий справжній англієць, то чому тоді спочатку грав за наші молодіжні команди?


На захист футболіста став Гарі Лінекер. Екс-футболіст і нині експерт, в своєму стилі, емоційно відгукнувся на новину.


Він один із нас… Деклан Райс… він один із нас.


Чутки про інтерес англійської федерації щодо Деклана Райса поширювались ще із осені минулого року. тоді вболівальники відреагували красномовним банером. Схоже, що зараз тексту потрібно надати стану завершеної дії…


Підтримувати, чи засуджувати Райса особистий вибір кожного. Адже кожна із сторін може відшукати чимало аргументів і усі вони матимуть право на існування. Як до рішення Деклана Райса виступати за збірну Англії ставитесь ви?