15 лютого 2019 10:56

Мирослав СТУПАР: "Тейлор справедливо удалил Степаненко, а его коллега проморгал эпизод с Буяльским"

Екс-арбітр ФІФА Мирослав Ступар спеціально для FootBoom - про вилучення Тараса Степаненка у поєдинку 1/16 фіналу Ліги Європи "Шахтар" - "Айнтрахт".


- Матчі українських клубів у Лізі Європи обслуговували англійські суддівські бригади. Розпочну з матчу "Олімпіакос" - "Динамо", коли у карному майданчику грецької команди упав Віталій Буяльський. Захисник грецького клубу поставив ногу, через яку, неначе через бар'єр, перечепився півзахисник "біло-синіх". Поусон не наважився призначити пенальті. Головний рефері чітко не бачив цього моменту, адже знаходився на певній відстані. Він пропустив цей епізод. На відміну від свого колеги Тейлор діяв принципово і в рамках правил. На 6-й хвилині матчу "Шахтар" - "Айнтрахт" Степаненко грубо зіграв проти Ребіча.


Арбітр був просто зобов'язаний показати жовту картку. На 11-й хвилині Степаненко намагався здійснити підкат, але ми знаємо Тараса. Він не м'який, а навпаки жорсткий гравець. Часто діє достатньо грубо в силу своєї непідготовленості. В даному випадку Степаненко запізнився з підкатом і зіграв елементарно в ногу суперника, зробивши йому не тільки больові відчуття, а й міг нанести травму. За формальними ознаками - це жовта картка. Претензій до Тейлора, що він поступив не згідно правил, не може бути. Можна, звичайно припустити, що на рішення арбітра міг вплинути людський фактор і він би не попередив Степаненка вдруге. Згадав би, наприклад, що у Тараса була жовта картка і обмежився б при цьому усним зауваженням... Таке рішення арбітра пройшло б і, можливо, кінцевий результат поєдинку був дещо іншим для "Шахтаря".