12 лютого 2019 10:13

Новичок "Карпат" Хонгла: "Когда встретился с Месси, просил не автограф или селфи, а совет на будущее"

Камерунський універсал, який вразив фанатів «Карпат» своєю грою проти мінського «Динамо» у товариському матчі, відверто розповів про своє дитинство, переїзд в Іспанію, пораду від Мессі та незабитий гол «Реалу».


«Я родом із надзвичайно красивого міста Яунде – столиці Камеруну. Там починав займатися футболом в академії Блеза Нкуфо, де провів три роки у теплій та сімейній атмосфері. Але паралельно вчився комп’ютерних технологій і якби не став футболістом то напевно працював би айтішником».

«Звичайно, умови для розвитку дитячого футболу в Камеруні не такі, як в Європі. Завжди чогось бракує. Тому всі мріють потрапити в Європу, в сильний чемпіонат, щоб прогресувати і розвиватися. Так сталося і зі мною – я поїхав в Іспанію. Спершу виступав за молодіжні команди, а потім почав грати в Прімері».

«Барселона»... для мене був надзвичайний досвід. Футболіст в якого з'являється шанс зіграти в «Барселоні» є дуже щасливим. В футболі лише наполегливою працею може досягти успіхів. Я тренувався з основною командою, черпав інформацію, ловив кожен момент».

«Коли виступав за молодіжну збірну Камеруну, спілкувався з Самуелем Ето'о. А коли зустрівся з Лео Мессі, то не просив селфі чи автограф, а спитав поради на майбутнє. Відповідь була очевидна – для того, щоб рости потрібно постійно працювати. Щодня. Інакше нема шансу. Тому для мене на першому місці стоїть робота. В футболі чудес не буває. Все досягається лише важкою працею».

«Чи снився мені гол, який я не забив «Реалу»? Снився і не раз. Я розумів, що це шанс. Якщо заб'ю гол «Реалу» то зможу засвітитися в цілій Європі. Але я не влучив. Це був шок для мене. І все ж я отримав надзвичайний досвід. Ніколи в житті не міг уявити, що гратиму проти Роналду. Ми програли, але я все ж дуже гордився собою».

«Я хочу завжди бути найкращим, йти попереду, бути лідером. Як тільки прибуваю в нову команду то слухаю тренера, виконую все, що він говорить – так я швидше влиюся в колектив і стану своїм. Приїхав в «Карпати» з Іспанії. Це зовсім новий чемпіонат для мене, як і для нашого головного тренера. Фабрі дуже досвідчений і прагне прогресу разом із гравцями. Мені в «Карпатах» подобається, я бачу старання всієї команди».

«Скажу правду, я мало що знав про Україну. Але я хотів грати і географія для мене значення не мала. Я розумів, що мною зацікавлені, і це стало головним фактором. Тому я навіть не думав – погодився відразу».

«Головним тренером збірної Камеруну є Кларенс Зеєдорф – видатний футболіст у минулому. Чи зможе він слідкувати за мною, зважаючи на те, що я гратиму не в Іспанії, а в Україні? Так, адже у вашому чемпіонаті вже грає Дава – і його регулярно викликають до збірної».

«Я комунікабельний, люблю поговорити і хочу мати добрі стосунки з усіма гравцями. От мені вже розказали про українську зиму. В Іспанії також в певних регіонах було прохолодно, але напевно це різні зими. Мені розповідали, як африканці знайомляться з українським снігом, як вони падають в нього. Напевно, на мене також чекає така процедура».

«Мені все одно де грати. Чи в опорній зоні, чи в захисті чи латералем. Комфортно все ж почуваюся від центру поля і вище. Можу приносити користь для команди на цих ділянках. І так само наголошу – зараз я футболіст «Карпат», не «Гранади». Почуваюся прекрасно, бо мене дуже тепло прийняли».