10 грудня 2018 13:13

Юрий Бакалов - лучший тренер 18-го тура Премьер-лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги сезону 2018/2019.

Останній тур календарного року – особливий. Кожна команда хоче перед відпусткою зіграти якнайкраще, а місця на проміжному етапі мають особливе значення як для вболівальників, так і для керівництва. Словом, зимувати треба йти у гарному настрої, на мажорній ноті та максимально високій позиції в турнірній таблиці.

З огляду на це візит ФК «Львів» на Кіровоградщину не віщував гостям нічого хорошого. Олександрійська команда – у затяжній смузі удач, мала всі шанси зимувати другою, а львів’яни, в свою чергу, розміщувалися неподалік небезпечної зони. Тим не менш, «левам» вдалося переграти «Олександрію» на її полі з мінімальною перевагою. Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер ФК «Львів» Юрій Бакалов. Його підопічні продовжують успішну виїзну серію, закріпившись на восьмому місці з реальними шансами на підйом у першу шістку.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Передовсім, говоримо про суперника – «Олександрія» не знала поразок з кінця вересня, посідала друге місце та приємно вражала ефективністю гри. Щодо львів’ян, то вони цілком гідно проводять поточний сезон, а у випадку успішного виїзду мали нагоду перед перервою відірватися від небезпечної зони. Перемога стала для містян стратегічно важливою – вона помножилася на синхронні невдачі конкурентів та створила підґрунтя для підйому в першу шістку наприкінці першого етапу.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Гостям не міг допомогти Приймак, ще кілька гравців давно поза грою. Утім, кадрова ситуація була однозначно гіршою для господарів – дискваліфікація Банади погіршила ситуацію в центрі поля, травма Поляруса надовго позбавила команди майстерного вінгера, ще четверо футболістів (серед яких і такі досвідчені та основні, як Запорожан, Грицук, Цуриков та Пономар) не змогла зіграти з різних причин. Господарі підійшли до матчу якщо не зовсім обезкровленими, то суттєво ослабленими – точно.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 4

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Львів’яни досить давно награли бойову основу, тому тепер просто проводять ротацію та використовують задатки універсалізму своїх гравців. Той же Адамюк, герой матчу, по ходу сезону зіграв на кількох різних позиціях, останнім часом діє не в центрі захисту, а праворуч. Флангові універсали Западня та Тейлор закріпилися в ролі вінгерів. Безпосередньо порівняно з матчем проти ФК «Маріуполь» (2:2 в минулому турі) відзначимо повернення в ворота досвідченого Бандури замість Сарнавського та вихід Жонатана замість дискваліфікованого Приймака.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Номінальна схема ФК «Львів» – 4-2-3-1, однак від матчу до матчу «леви» видозмінюють свою гру – проти одних суперників грають з подвійним редутом у вигляді дуету глибоко граючих опорників та центрхава над ними, який виконує велику роботу по пресингу, проти інших роблять більш атакувальний акцент. В Олександрії команда гостей зіграла дуже агресивно на початку зустрічі, а потім, після швидкого голу, ефективно діяла по рахунку, віддзеркаливши звичну гру підопічних Шарана, які також люблять зіграти в такому ж ключі. Не вперше в сезоні Юрію Бакалову вдається ефективно підлаштувати гру своєї команди якраз під суперника, а хороше розумне, хоч і лаконічне, наповнення складу дає необхідний інструментарій для такої роботи.

5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

ФК «Львів» не програє чотири тури поспіль, набравши за цей час шість очок (три нічиї та перемога в Олександрії). На виїзді команда грає навіть успішніше, ніж дома. Від першої половини серпня «леви» виграли у чемпіонаті та кубку чотири матчі при чотирьох нічиїх, не зазнавши жодної гостьової поразки при новому головному тренері. Бакалов проявив тактичну гнучкість та хорошу кадрову роботу, завдяки чому львів’яни значно ефективніше реалізовують свій потенціал.


Лауреат 18-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Української Прем'єр-Ліги:


Юрій Бакалов (ФК «Львів»)


Середній бал - 4,6