28 листопада 2018 13:24

Владимир АДАМЮК: "С "Динамо" было сложнее, чем с "Шахтером"

Захисник ФК «Львів» Володимир Адамюк прокоментував нічию з донецьким «Шахтарем» у межах 16-го туру чемпіонату України серед команд Прем’єр-ліги та розповів, чого він очікує від двох останніх матчів клубу у 2018 році.


– Володимире, у матчі «Львова» з «Шахтарем» ти став єдиним гравцем у складах обох клубів, який відіграв у 16-ти матчах УПЛ сезону 2018/2019 без замін. Як прокоментуєш цей факт?

– Є довіра тренера, і це приємно. Намагаюся у кожному матчі грати на максимумі можливостей, тому, мабуть, це не залишається поза увагою Юрія Бакалова.


– Мабуть, ніхто, окрім самої команди, не сподівався на те, що «Львів» здатен здобути очки у Харкові у матчі з чинним чемпіоном України. Які думки вирували у колективі під час підготовки до надскладного протистояння?

– Було передчуття, що ми зможемо відібрати очки у «Шахтаря». Говорили з хлопцями перед матчем, і на думці у мене було, що буде 1:1. Що заб’ємо у першому таймі, а в кінці матчу пропустимо у відповідь.


– ФК «Львів» мав два тижні підготовки до матчу з «Шахтарем». Схоже, команда дуже добре ознайомилася з можливостями «гірників» під час теоретичних занять. Що на установці перед поєдинком говорив тренер?

– Юрій Михайлович сказав, що ця гра буде дуже важливою. Це шанс проявити себе проти сильного суперника. І кожен мав віддаватися на полі на усі 100%. На ігри з такими опонентами можна виходити та здобувати позитивний результат лише тоді, коли увесь колектив налаштований битися з першої і до останньої хвилини.


– «Шахтар» володів беззаперечною перевагою, проте мав лише кілька реально хороших нагод в атаці. Львівяни ж також мали свої шанси на початку другого тайму. Як вважаєш, план на гру спрацював? Адже забити не вдалося, проте й зуміли втримати ворота на замку…

– Думаю, що так. Побудували дві лінії захисту і зуміли зберегти ворота у недоторканності. Дуже надійно у воротах зіграв Бандура. Вважаю, що зуміли виконати установку тренера. Прикро, що не вдалося забити, але, з іншого боку, є нічия та один заліковий бал.


– Як вважаєш, з ким «синьо-золотим левам» складніше було грати – з «Динамо» чи з «Шахтарем»?

– Це дві дуже хороші команди. Але складніше було з «Динамо». З «Шахтарем» ми мали хоч якісь епізоди біля воріт суперників. В Харкові у нас було більше шансів забити, ніж у Києві.


– Після фінального свистка команда виглядала досить виснаженою, а ти жалівся на біль у нозі. Як наразі себе почуваєш? Чи встиг відновитися від минулого протистояння?

– Вже відновився після матчу з «Шахтарем», почуваю себе на 100%. Готовий до наступних матчів у чемпіонаті, в яких нам обов’язково потрібно набирати шість очок.


– Протягом сезону тренер перевів тебе з позиції центрального захисника на правий фланг. І майже у кожному матчі твоя гра вирізнялася надійністю в обороні та якісними підключеннями до атак. Чи можна сказати, що позиція правого захисника є більш зручною для тебе?

– Я однаково зручно почуваю себе як на правому фланзі, так і в центрі захисту. Просто, граючи справа, є більше можливостей допомагати команді під час атак. Можна підключитися до конструктивних дій, спробувати загострити ситуацію на чужій половині поля, помотатися (посміхається).


– Кому з суперників було найскладніше індивідуально протистояти у матчах цього сезону?

– Проти Западні на тренуваннях (посміхається). Якщо серйозно, то проти Ісмаїлі з «Шахтаря».


– Чи можеш пригадати епізод з будь-якого матчу цієї кампанії, який не йде з голови до сих пір?

– До сих пір пам’ятаю, як пішов в атаку і не забив у ворота «Десни», коли програвали їм в один м’яч. Якби зрівняли рахунок, усе б могло скластися інакше у тій грі.


– Фірмовий ігровий стиль ФК «Львів» – який він, на твою думку?

– У нас своя тактика та побудова гри, які залежать від того, з ким ми граємо. Але, якщо брати ігровий стиль загалом, то вертикальні передачі уперед та швидкий перехід з оборони в атаку. Тренер вимагає від нас якомога швидше розпоряджатися м’ячем.


– Чи встиг вже за цей час – майже півроку – призвичаїтися до взаємодії з бразильцями на футбольному полі? І з ким у тебе найліпше взаєморозуміння із легіонерів?

– З Тейлором. Ми граємо на одному фланзі і найкраще розуміємося між собою.


– ФК «Львів» провів два феєричних матчі проти грандів українського футболу, проте після перемоги над «Динамо» втратив очки у поєдинках з «Ворсклою» та «Олімпіком». Як вважаєш, у чому причини таких результатів з командами більш-менш одного рівня?

– У матчах з «Шахтарем» та «Динамо» ми грали більше від оборони та використовували свої моменти під час контратак, а з іншими суперниками потрібно було більше йти в атаку та розкривати власні тили. Десь самі винні, що провалили перший тайм поєдинку з «Ворсклою», десь не щастило забити у ключових епізодах, як наприкінці гри з «Олімпіком». Може, хтось десь з хлопців дав слабинку після перемоги над «Динамо», але то вже у минулому. Слід також взяти за увагу той факт, що низка гравців пропускали ці матчі – Тейлор, Путраш та інші.


– За підсумками 16-ти матчів УПЛ ФК «Львів» пропустив усього 16 м’ячів, і це четвертий найкращий показник серед усіх команд у чемпіонаті. Проте «містяни» забили усього 13 голів, і за цим компонентом перебувають на третьому місці з кінця. Чого команді бракує на вістрі атак?

– Не вистачає нам реалізації. У кожній грі є гольові моменти, але ми не можемо їх реалізувати. Інша справа, якби тих моментів не було, але ж у будь-якій грі, нічийній чи програшній, вони завжди були. Покращимо реалізацію – будемо вище у турнірній таблиці.


– Цього року «Львову» залишилося зіграти два матчі – з «Маріуполем» та «Олександрією». Зважаючи на ситуацію у таблиці, чи можна сказати, що ці ігри є вирішальними у боротьбі за першу шістку? Той самий «Маріуполь» – безпосередній конкурент і випереджає львівян на чотири очки…

– Думаю, так. Матч з «Маріуполем» багато чого вирішує. Якщо беремо три очки, шанси на першу шістку однозначно зростуть. Якщо не виграємо, шанси ще будуть, але доведеться більше понервувати навесні, аби вирішити турнірні завдання. Це наш прямий конкурент за місце у першій шістці чемпіонату.