26 листопада 2018 14:21

Владимир Шаран - лучший тренер 16-го тура Премьер-лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру Української Прем’єр-Ліги сезону 2018/2019.

Турнірна ситуація у Прем’єр-Лізі склалася таким чином, що учасники центрального матчу чергового туру були надмотивованими. Нічия «Шахтаря» у стартовому п’ятничному поєдинку 16-го ігрового дня давала шанси динамівцям скоротити відставання від лідера, а олександрійці, головні переслідувачі другої команди турніру, мали змогу в очному протистоянні замахнутися на підйом. І підопічним Володимира Шарана вдалося переграти «Динамо» – 2:1.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер ФК «Олександрія» Володимир Шаран. Його підопічні продовжують смугу удач, завдяки цій перемозі обійшовши киян, піднявшись на друге місце.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

«Динамо» всього на два очка випереджало олександрійців, і це був їхній реальний шанс повернутися на другу позицію. Обіграти безпосереднього конкурента, здійснити турнірний ривок та увійти в умовну «зону Ліги чемпіонів» – це непересічні досягнення для олександрійського клубу.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

У господарів серйозні втрати – дискваліфікований основний центральний захисник Шендрик, травмований півзахисник Полярус (екс-динамівець, якого у резервну команду киян свого часу брав якраз Хацкевич), не зміг взяти участь у матчі форвард Пономар. Навіть з урахуванням проблем суперників (не міг зіграти правофланговий універсал Морозюк, лівий захисник Пиварич та провідний центрбек Бурда), це надто серйозні втрати, які змушували олександрійців серйозно перебудовуватися.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Відзначаємо сміливість тренерського штабу господарів – вихід молодого захисника Бабогло замість Шендрика, а також спробу центрального півзахисника Гречишкіна за рахунок універсалізму закрити проблемну позицію правого захисника. Ці зміни були вимушеними, десь ставили під загрозу зіграну захисну лінію, але вони спрацювали і команда компенсувала серйозні втрати.


4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

Номінально «Олександрія» застосовувала 4-2-3-1, однак у залежності від фази гри схема зазнавала змін – або перенасичувала кількісно центр поля при грі без м’яча, або давала можливість швидше переходити від оборони в атаку за рахунок швидких атак із особливою роллю Ковальця як зв’язкового між ланками. З виходом Пашаєва пішла перестановка Гречишкіна в центр, а наприкінці гри Ковальця замінив Довгий, схема модифікувалася на щось ближче до 4-3-3.

5. Накопичувальний критерій – 5

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Якщо залишити за дужками виліт із кубка, в чемпіонаті ФК «Олександрія» проводить просто-таки блискучий сезон. Загальна безпрограшна серія команди у чемпіонаті триває із кінця вересня й досягає вже семи турів (5 перемог та 2 нічиї), вдома олександрійці в чотирьох останніх матчах здобули 10 очок із 12 можливих. У матчах із «Динамо» це друга перемога ФК «Олександрія» після кубкової звитяги 2016 року.


Лауреат 16-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем'єр-ліги:


Володимир Шаран (ФК «Олександрія»)

Середній бал - 4,8