5 листопада 2018 13:46

Паулу Фонсека - лучший тренер 14-го тура Премьер-лиги

Центральний матч другого кола виправдав сподівання – драматичний хід гри, висока якість виконання (найвища, яка тільки можлива у нинішньому чемпіонаті України), а також низка цікавих тактичних та кадрових рішень тренерів. «Шахтар» здобув вольову перемогу над «Динамо» – 2:1.


Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер «Шахтаря» Паулу Фонсека. Його підопічні обіграли киян у протистоянні, яке складалося досить непросто для них, закріпивши своє лідерство та здобувши максимальний у нинішньому сезоні відрив від найближчого переслідувача на чолі Прем’єр-ліги.


1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)
Не варто додатково акцентувати увагу на принциповості та значимості цього протистояння, зосередимося на суто поточному турнірному моменті. У випадку поразки «Шахтар» втрачав би своє серйозну стратегічну перевагу, а «Динамо» наближалося б до лідера всього на два очка. Тому матч був своєрідним розмежуванням – переможець здобував суттєві турнірні переваги – і «Шахтар» здобув свої +8 уже після 14-го туру.


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 5
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)
Обидві команди по ходу сезону пережили низку кадрових втрат і не підійшли до цього матчу в оптимальних складах. Але якщо у «Динамо», суворо кажучи, їх було дві – травма нападника Бесєдіна та дискваліфікація захисника Кадара, то у «Шахтаря» серед штрафників опинився форвард Кайоде, а в лазареті – провідний вінгер Марлос, захисник Ордець, молодий півзахисник Фернандо. Додаємо до цього те, що Степаненко та Тайсон відновилися напередодні гри, тож, вірогідно, були не в оптимальних кондиціях. Навіть попри вищу варіативність складу, це відчувалося, а склад дуже відрізнявся від номінально найсильнішого.


3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)
Порівняно з матчем минулого туру проти «Арсеналу», проведено відразу чотири заміни. Хочолаву в центрі захисту замінив Кривцов (він провів напрочуд сильний матч із «Динамо»), Веллінгтон Нем опинився в запасі заради виходу Степаненка в додачу до Патріка та Майкона, замість Коваленка ліворуч в півзахисті вийшов Дентіньо, а Тотовицького на вістрі атаки замінив досвідчений Мораес. Бачимо, що тренерський штаб розподіляв командні сили, щоб підвести команду до лідерської гри в оптимальному вигляді.


4. Тренерська майстерність – 4
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)
Відразу відзначимо, що це був чи не найважчий матч «Шахтаря» в сезоні. Динамівці дуже вдало застосовували швидкі атаки й простір, який відкривався перед ними на чужій половині поля. Гол Шапаренка є аж ніяк не випадковим, було ще кілька показових комбінацій, які показували вади захисту донеччан. Але перевага «Шахтаря» – у його впевненій грі на атаку. Якість та гострота передач у господарів були вищими. Вони ефективніше грали в короткий пас. А зміни по ходу матчу проявили більшу глибину складу й вирішили долю протистояння.


5. Накопичувальний критерій – 5
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)
Четверта поспіль перемога «Шахтаря» на внутрішній арені (чемпіонат та кубок). У Харкові в рамках всеукраїнських змагань «гірники» не програвали і лише раз не змогли виграти. Найголовніше – команда здобула вже 8-очкову перевагу над найближчим переслідувачем, обігравши в очному матчі «Динамо». Зрозуміло, що цю серію треба продовжувати і в єврокубках – і якраз вольова перемога в центральному матчі туру може створити хорошу психологічну обстановку в колективі, що особливо важливо перед виїздом у Манчестер.


Лауреат 14-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:


Паулу Фонсека («Шахтар»)


Середній бал
— 4,8