5 листопада 2018 13:07

Анатолию Сучкову - 84!

5 листопада свій 84-й День народження відзначає Анатолій Андрійович Сучков - один із видатних футболістів легендарного складу київського «Динамо», який виграв для нашого клубу перший титул чемпіонів СРСР у 1961 році!


Анатолій Сучков народився в Москві, починав свій футбольний шлях з вуличного футболу, звідки потрапив до юнацької команди «Крилья Совєтов» при стадіоні «Юних піонерів», яка грала на першість Москви.


У 1953 році молодого захисника порекомендували Георгію Глазкову, який очолив запорізький «Металург». Так Анатолій опинився в своїй першій дорослій команді майстрів, з якою посів 3 місце у своїй групі класу «Б», а в Кубку СРСР дійшов до 1/8 фіналу, поступившись московському «Спартаку».


У 1954 році Сучкова покликали в армію, направивши служити в команду «Будинок офіцерів», яка базувалася в Талліні і виступала в класі «Б», але вже за місяць колектив перевели до Севастополя. В армійській команді БОФ (Будинок офіцерів флоту), Анатолій провів 4 сезони, потім грав за СКЧФ (Спортивний клуб Чорноморського флоту). Після гри за збірну кращих гравців клубів класу «Б» проти тбіліського «Динамо» був запрошений до московського «Спартака». Але розкритися в московській команді не судилося.


У 1959 році Олег Ошенков, який очолював київське «Динамо», який свого часу тренував збірну класу «Б» і добре знав можливості Сучкова, запрошує захисника до динамівського клубу. Саме в Києві Анатолій знайшов свою команду, міцно закріпившись на позиції крайнього лівофлангового захисника. За київське «Динамо» з 1959 по 1964 роки провів більше ста матчів, вигравши перше в історії клубу чемпіонство.


У 1974 році знову повертається до Києва, до вже рідного «Динамо», яке очолював його колишній партнер на полі Валерій Лобановський. Отримавши посаду тренера, досить успішно займався селекційною роботою. А в 1979 році, завдяки активності Сучкова, спеціальним розпорядженням Спорткомітету СРСР офіційно була введена до штатів команд посада тренера-селекціонера. Згодом, пропрацювавши на цій посаді до 1994 року, став одним із найуспішніших селекціонерів в історії київського «Динамо», знайшовши для команди цілу плеяду футболістів, які згодом стали лідерами київського клубу і збірної СРСР (Анатолій Дем'яненко, Олександр Хапсаліс, Вадим Євтушенко, Василь Рац, Андрій Баль, Сергій Балтача, Олег Кузнецов, Сергій Юран та інші). У серпні 1999 року Сучков знову повернувся до київського «Динамо», де працював до 2009 року.


Вітаємо Анатолія Андрійовича з Днем Народження і бажаємо міцного здоров'я, сімейного щастя, довголіття та благополуччя!