23 жовтня 2018 15:19
1

Олег ФЕДОРЧУК: "Шевченко вернулся к футболу времен Блохина и Фоменко"

Зараз в Європі в багатьох командах триває перебудова. Змінюється покоління гравців, запрошують нових тренерів. Ліга націй — це шанс побачити власні проблеми та виміряти власну силу перед відбором до Євро‑2020.


На противагу більшості, збірна України — зіграна команда. Андрій Шевченко вже третій рік працює самостійно. Зрозуміло, що за цей час кістяк колективу сформувався. Тому зараз наша збірна переважає конкурентів.


Порівняно з попереднім відбором прогрес команди — очевидний. Ми не провалюємо окремі матчі. З'явилася стабільність, розуміння власних сильних сторін. Шевченко зміг об'єднати колектив навколо себе, надати гравцям психологічної стійкості.


Однак проблеми залишилися. Немає лідера в атаці — футболіста, який би завершував наступальні комбінації. Роман Яремчук поки "мовчить". Виникають проблеми в захисті, особливо на флангах. В останніх матчах багато помиляється Ракицький. Вважаю, поки Марлос повноцінно не знайшов себе в збірній. Його позиція на полі перетинається із зоною дій Ярмоленка. Коли вони грають на інших позиціях — у них не все виходить.


Непокоїть, що в останніх матчах збірна не мала ігрової переваги. Ми забиваємо м'ячі завдяки індивідуальній майстерності, а не командним діям.


Ми повернулися до того стилю футболу, який нам приносив успіх за часів Блохіна та Фоменка. Колишній помічник Шевченка іспанець Рауль Ріанчо завдав більше шкоди збірній, ніж приніс користі.


Бачимо, що гра в контроль м'яча зумовила кризу збірної Німеччини. Проблеми має Іспанія. Футбол стає все більш раціональним.


Руслан Малиновський за три роки в Бельгії суттєво виріс. Свого часу, коли працював у Вінниці, він приїздив на перегляд. Тоді мав проблеми в "Шахтарі". Одразу впало у вічі: футболіст швидко думає. Його дії спрямовані на конструктив та завершення атак. Малиновський мені дуже нагадує Федеріко Бернардескі з "Ювентуса". Обидва — шульги, у них навіть стиль удару подібний. Я тоді не наважився запросити його до команди. Руслан був 17-річним. Грати на рівні дорослих футболістів у першій лізі йому було б важко.


Олег ФЕДОРЧУК, футбольний тренер

Максапостоловский
мой коммент от 18 октября 2018 09:51
минусовали только так, а эксперт 23 окт подтвердил. за борт мелкий пас поперек, хватит людей смешить. Итак ,
18.10
имхо . за Сб Шевы не болею, я и за сб Малофеева не болел, не говоря про Бескова- 1 динамовец в основе? ЗаМарлоса и Шахту. Спасибо , не надо. Теперь про игру. Кравченко ничего не понял. Влез попинать динамовский стиль. Да таким стилем ФрАнция ЧМ взяла, с немцами разобралась. В контроль мяча говорите, как испанцы без ворот играть, а кто у вас 900 передач будет делать? Степаненко? ну-ну. Шева без своего испанца бросил эту затею, посадил ученика Гвардиолы на лавку и стал пробовать играть в быстрый отрыв, как написал один" динамический" футбол. контроль мяча ради контроля ?да так уже и бразильцы не пытаются играть. вся их острота возникала в быстром отрыве c неймаром впереди. Да и Барса только таr и может выигрывать. Иначе - слезы сб Испании иГермании.