8 жовтня 2018 12:14

Вячеслав Грозный - лучший тренер 11-го тура Премьер-лиги

Уже третина клубів найвищого дивізіону вітчизняного футболу провела тренерські рокіровки по ходу поточного сезону. Комусь це пішло на користь, у когось ігрова криза триває. Але ефект зміни головного тренера як мотивуючий фактор для футболістів часто спрацьовує, тому що підопічні хочуть показати своєму новому керівникові всі свої таланти, щоб не випасти зі складу. В таких випадках можливі навіть гучні сенсації.

Як та, яку підніс «Арсенал» у звітному турі. «Ворскла», бронзовий призер чемпіонату та учасник єврокубків, на своєму полі зазнала поразки від аутсайдерів-киян – 0:2.

Тож наш сьогоднішній лауреат – головний тренер «Арсеналу», член правління Всеукраїнського об’єднання тренерів з футболу В’ячеслав Грозний. Його підопічні обіграли в виїзному матчі полтавців, відзначивши дебют нового спеціаліста перемогою.

1. Номінальний результат команди – 5
(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Перемога над статусним і значно більш досвідченим опонентом – це не лише суттєве покращення турнірних позицій («Арсенал» знову може реально претендувати на те, щоб уже в наступному турі покинути останнє місце), а й серйозний психологічний виграш аутсайдерів, які можуть повірити в свої сили.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4
(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Про якісь кадрові втрати перед матчем не повідомлялося, але кадрова робота все одно гостро стояла перед новим тренерським штабом. «Арсенал» по ходу сезону пережив величезну ротацію, у болісних пошуках лише розпал осені почав виявлятися якийсь награний основний «кістяк». Тому найважчим для Грозного завданням було встигнути менш як за тиждень ознайомитися з можливостями та поточною формою нових підопічних. Що, втім, не нове завдання для досвідченого спеціаліста.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5
(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Зі складом «каноніри» вгадали. Після певної перерви повернулися в склад Дубинчак, Оріховський та Лола, з’явився у стартовому складі Баланюк, який у матчі з «Динамо» покинув поле, не догравши й одного тайму – зворотною заміною. Команда витримала в Полтаві й фізично – свідчення цьому лише дві пізні заміни.

4. Тренерська майстерність – 5
(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Арсенал» по ходу сезону пережив кілька суттєвих перебудов. Постійний пошук призвів до того, що команда вже мала практику гри навіть за таких різних схем, як 4-2-3-1 чи 4-4-1-1. До того ж, мінус у вигляді постійної ротації дав плюс – більшість гравців були задіяні в попередніх матчах. Грозний використав номінальну схему 4-3-3, яка перебудовувалася залежно від фази гри. Заміни відбувалися по позиціях, першопочатковий план (витримати стартовий натиск та за рахунок швидкості скористатися втомою суперників у другому таймі) спрацював.

5. Накопичувальний критерій – 4
(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Про якісь чіпкі тенденції говорити поки що зарано, але відзначити нам уже є що. «Арсенал» вперше в чемпіонаті зіграв без пропущених м’ячів. Вдруге в сезоні УПЛ виграв на виїзді. Вперше виграв не мінімально. Вперше здолав суперника із лідируючої п’ятірки. Повернув відставання від передостаннього місця до 2 очок, які реально обіграти й за один матч.

Лауреат 11-го ігрового дня в номінації «Тренер туру» Прем’єр-ліги:

В’ячеслав Грозний («Арсенал»)

Середній бал – 4,6