3 жовтня 2018 21:01

По стопам Левандовски. Кшиштоф Пьонтек - очередной нападающий не для "Динамо"

Автор: Денис Савченко


Він вже перевершив Шевченка за кількістю голів у стартових матчах дебютного сезону Серії А. Тоді, у 99 році Шева відзначився 7 разів у 6 матчах. У нинішньому сезоні Кшиштоф Пьонтек забив за Дженоа на один гол більше за таку саму кількість матчів. Польський IL Pistoleto (таке прізвисько отримав за оригінальне святкування голів) забивав у кожному матчі чемпіонату, а також зробив каре у кубковій грі з Лечче.


Зараз про 23-річного Пьонтека говорять найвідоміші футбольні люди і пишуть великі спортивні видання. А ще декілька років тому він виступав за скромний люблінський клуб Заглембє, після чого перейшов до Краковії.


У минулому сезоні Пьонтек був третім серед найкращих бомбардирів Екстракляси, забивши 21 гол за Краковію. Більше тільки у іспанських легіонерів — Ангуло (…, 23 голи) та Карлітоса (…, 24 голи). Така статистика 22-річного нападника привернула увагу скаутів з Апеннінського півострова. Колись вони вже втратили Левандовського, хоча той вже навіть приїхав до Генуї на їхнє запрошення. Зараз президент Дженоа зробив все для того, аби історія не повторилася. А кілька мільйонів євро за такого футболіста, як Пьонтек — прекрасна інвестиція, — розповідає колишній тренер Пьонтека у Краковії Міхал Пробєж.


Керівництво Дженоа зробило роботу над помилками у трансферній політиці і не пошкодувало 4 мільйони євро на Пьонтека. На відміну від київського Динамо. У 2010 році польські медіа стверджували, що кияни могли за ті ж 4 мільйони євро взяти Роберта Левандовського, але майбутній зірковий форвард перейшов до Боруссії… Ідентична ситуація відбулася вже цього року: скаути Динамо цікавилися Пьонтеком весною, навіть приїжджали на матч Краковії. Скільки пропонували? Скажімо так, пропозиція з Італії була більш конкретною, — ексклюзивно для FootballHub розповів агент молодого нападника Томаш Магджяж. Невідомо, що саме завадило киянам бути більш наполегливими і перебити пропозицію середняка Серії А.


У матчі Заглембє з Лехією, коли ми програли 2:4, я забив два голи. Я вже вийшов зі стадіону, як до мене підійшли з керівництва Лехії і сказали, що такого нападника хотіли б мати у себе в команді і що я буду в топ-3 польських нападників, після Левандовського та Міліка, — говорив у 2017 році Кшиштоф Пьонтек в інтерв’ю для польського видання Weszło. 11 жовтня нинішнього року він може зіграти свій другий матч за збірну Польщі, змагаючись за місце у складі з тими ж таки Міліком та Левандовським.


Пьонтека вже активно порівнюють з відомим нападником Баварії. Чим Кшиштоф нагадує Левандовського? Усім. Навіть обличчям трохи схожий. Має прекрасне відчуття голу, чудово обирає позицію, дуже добре грає головою і при цьому всьому, він є фартовим. Потрапляє туди, де може активно розвиватися. Дженоа саме і є таким місцем, — додає тренер Краковії.


Порівняння Пьонтека та Левандовського потішне навіть у такій дрібниці, як переклад прізвища. Роберта часто називають скорочено Лєви (Lewy-пол.), але Левандовський є правшою і майже всі голи забив саме правою ногою. Прізвище Piątek перекладається, як п’ятниця, але у складі Дженоа Кшиштоф ще жодного разу не забивав у п’ятницю.


Сам Пьонтек до усіх порівнянь ставиться скептично: Левандовський — це Левандовський. Переді мною багато роботи, аби можна було порівнювати з Робертом. Справді, Левандовський є брендом, який витриманий часом у великих командах. Але, Роберт – вже не молодий, його кар’єра скоро піде на спад, як на клубному рівні, так і в збірній. Мілік не відрізняється стабільністю, Теодорчик постійно має проблеми з дисципліною — на позиції нападника у збірній Польщі, незабаром, відбудуться важливі зміни. Та що там у збірній, атака Баварії зараз не в найкращому стані. Левандовського багато критикують за погану гру, здебільшого, у Лізі чемпіонів. Та й сам нападник мюнхенців не проти змінити клуб.


Хто знає, можливо на місце Левандовського прийде інший поляк, який вже привернув увагу скаутів не тільки Баварії, а й Барселони, Ювентуса та Борусії. Варто було б додати Динамо у цей список, але схоже, що черговий перспективний нападник не згодиться киянам.