2 жовтня 2018 14:23

Томаш ХЮБШМАНН: "Динамо" и "Шахтер" играли между собой честно"

Інтерв'ю "Футбол 24" із капітаном майбутніх суперників Динамо. 37-річний чех Томаш Хюбшман, який провів 10 сезонів у складі донецького Шахтаря, виграв з ним 8 чемпіонатів України та Кубок УЄФА, чотири останні роки захищає кольори чеського Яблонця.


У першому ж сезоні після повернення на батьківщину він завоював з цим клубом бронзові медалі чемпіонату Чехії та дійшов до фіналу національного Кубка. Минулого сезону Яблонєц досягнув аналогічного результату, завдяки чому опинився в Лізі Європи, де став суперником київського Динамо, яке добре знайоме Хюбшману.


"Футбол 24" поцікавився у досвідченого чеха, що означає для нього знову протистояти Динамо та які завдання ставить перед собою Яблонєц у Лізі Європи.


– Що означає для тебе, як багаторічного гравця Шахтаря, знову зіграти проти київського Динамо?

– Я радий, що Динамо потрапило з нами до однієї групи. Думаю, що був одним із кількох у Яблонці, хто хотів зіграти з киянами. Мені подобається згадувати матчі проти Динамо. На них завжди було багато вболівальників, це були хороші матчі. Можна сказати, що це завжди була чесна гра. Ми нормально спілкувалися з гравцями Динамо, не було ніякої ненависті. І я сподіваюся, що так буде і зараз. Суперництво завжди було лише на полі.


хюбшман мессі


– Що ти думаєш та знаєш про нинішнє Динамо? Ти дивився їхні матчі проти Славії у кваліфікації Ліги чемпіонів? Чи може Яблонєц здивувати та завдати киянам клопоту?

– Я бачив обидва матчі між Динамо та Славією. Звичайно, думаю, що ми можемо добре зіграти з Києвом, а також перемогти їх. Можу сказати те саме про кожного суперника в нашій групі. Динамо має велику історію та велике ім'я. Проте вважаю, що сьогодні Динамо дещо інше. Вони більше покладаються на своїх гравців з академії. Але, звичайно, у них дуже хороші футболісти.


– Яка мета стоїть перед Яблонцем в Лізі Європи? Пріоритетом для вас є єврокубок чи все-таки чемпіонат Чехії (після 10 турів команда посідає 6 місце – Футбол 24)?

– Ми не розділяємо турніри за важливістю, все має бути в комплексі. Звичайно, матчі у Європі трохи відрізняються від чеської ліги.


– Що не вдалося Яблонцю в матчі першого туру ЛЄ з Ренном? Що пішло не так і чому ви програли на останніх хвилинах?

– Ми не хотіли, щоб наш перший матч в Лізі Європи так закінчився. І ми добре грали, навіть незважаючи на негативний підсумок. Ми хотіли зіграли внічию, але припустилися помилки і були покарані за це призначеним пенальті у наші ворота.


хюбшман


– Яблонєц трохи нестабільний на початку цього сезону. Нещодавно ви впевнено перемогли Славію та Сігму, потім програли Опаві та Младі Болеслав, після чого розгромили чинного чемпіона Чехії Вікторію Пльзень та переграли в останньому турі на виїзді Тепліце. Як ти можеш пояснити такі "коливання"?

– Важко сказати, чому так відбувається. Можливо, для нас краще було б перемогти Опаву і Младу Болеслав, а з Вікторією Пльзень, наприклад, зіграти внічию. Ми, мабуть, краще граємо проти сильніших команд. Коли обидві команди хочуть грати у технічний футбол. Проти команд, які діють лише від захисту, усім неприємно грати.


Сильніші команди намагаються частіше атакувати і не думають так багато про оборону. Це дає нам більше простору та можливостей в атаці. Суперник, який стоїть навколо штрафного майданчика, є більш небезпечним на контратаках. І дуже важко перемагати 11 захисних гравців.


Наприклад, ми непогано зіграли той же поєдинок проти Млади Болеслав, створювали моменти, але не забили. Потім опоненти забили два голи і все було фактично вирішено (Яблонєц у підсумку програв вдома 0:3 – Футбол 24). Ми б хотіли стабілізувати нашу гру та результати і бути у такій формі, яку мали навесні цього року.


Роман Ляшенко, Футбол 24