13 вересня 2018 14:56

Олег ФЕДОРЧУК: "Понимаю тренеров, которые хотят отменить правило гостевого гола"

Змінювати футбол тільки заради покращення гри, збільшення видовищності — немає сенсу. Бо він і так є найпопулярнішим видом спорту.

Зазвичай зміни проводять під час кризи. Найбільше нововведення останніх років — це система відеоповторів.


Кубок світу-2018 показав, що вона не особливо затягує чи збиває ритм гри. Стає більше справедливості, людський фактор відходить на другий план. Зараз футбольна гра — інтенсивна. Увага судді не завжди може концентруватися на всіх головних і другорядних чинниках.


Правило виїзного голу запровадили у 1960 роках. Тоді значимість домашнього поля була велика. Світ змінився, багато команд грають легко як удома, так і в гостях. Такі тенденції у футболі, що багато інтернаціональних команд. Особливо в Англії. Поняття виїзду — розмите. В сучасному світі люди простіше адаптуються, молодь відкритіша. У мій час будь-який виїзд за кордон був стрес. Зараз не так. Тому розумію провідних європейських тренерів, які хочуть скасувати це правило.

Однією з найбільш неприємних тенденцій у футболі є затягування часу. Хтось симулює, хтось проводить довго заміни, шукають усі можливості, щоб максимально довго забрати час гри, аби зберегти сприятливий для себе рахунок. У хокеї чи баскетболі діє чистий час. Думаю, футбол до цього не дійде.

Кажуть про "помаранчеву" картку, що призводила б до тимчасового вилучення, на 15–20 хв. Це коли фол не "тягне" на червону картку, а жовта буде м'яким покаранням. Не бачу передумов для цього. На моєму віку картки не мінялися. Але змінюються інструкції. Раніше за певне порушення не давали навіть жовту, а зараз за той же фол вилучають із поля.

Не думаю, що введуть зворотні заміни. По-перше, це ще один привід затримувати час. По-друге, гравцям буде важко повертатися психологічно та фізично.

А от скоротити час гри, скажімо, до 80 хв. — доцільно. Бо кількість турнірів і фізичне навантаження на футболістів зростає.


Олег ФЕДОРЧУК, футбольний тренер