10 вересня 2018 19:22

Александр ГОЛОВКО: "Думаю, что примерно на 70 процентов состав будет таким же, как и в предыдущем матче"

Головний тренер молодіжної збірної України Олександр Головко на передматчевій прес-конференції в Запоріжжі прокоментував майбутню гру своєї команди проти збірної Андорри, яка відбудеться на «Славутич-Арені» 11 вересня.


— Ми проаналізували матч з Латвією. За змістом гри, за вимогами, які ми висували хлопцям, рахунок відповідає тому, що відбувалося на полі. Необов'язково було пропускати два м'ячі. Перший пропустили зі стандарту, а другий... Іноді такі м'ячі залітають. Так що цей матч ми розібрали, причини помилок з'ясували і зрозуміли.


Що стосується майбутнього матчу, то до завтрашньої гри готуються всі, за винятком Протасова, який на перших хвилинах гри з латвійцями зачепився за газон і потягнув задню поверхню стегна і в підсумку повернувся в розташування своєї клубної команди. Є питання по Лук'янчуку, Лучкевичу. Чи будемо ми їх використовувати, будемо дивитися по ситуації і приймати рішення. Нам потрібні три очки у завтрашній грі, як і у всіх інших, будь це Латвія чи Шотландія.


Чи встигла команда відновитися після матчу з Латвією?

— Наскільки це вдалося, покаже завтрашній матч. Гра з Латвією вийшла складною, більше не у фізичному плані, а в моральному. Наші гравці середньої лінії, Вакулко, Шапаренко та Коваленко, не мають ігрової практики у своїх клубах. З іншого боку, є приклад Миколи Матвієнка, який в таких же умовах без практики відіграв два матчі за чотири дні у складі першої збірної. У цих хлопців є запас міцності, навіть незважаючи на те, що з різних причин вони не грають по 90 хвилин за свої клуби. Сподіваюся, що у нас достатня кількість футболістів, щоб завтра не відчути втому першого матчу з Латвією.


— Ви сказали, що Максим Третьяков став найкращим гравцем матчу з Латвією. У чому була його головна ефективність?

— У нас достатньо методик визначення кращого гравця матчу. Ми спілкуємося з гравцями на мові цифр. Гравці прекрасно розуміють, що вони повинні робити на полі: їх гострота, включеність у гру. Максим був серед кращих у цьому аспекті. Рахунок був слизький, і йому довелося виходити на заміну. З такими цифрами нам потім легше аналізувати гру футболістів і передавати їм інформацію.


— Що ви скажете про стан поля в Запоріжжі, оскільки йшов дощ, і як впливатиме фактор погоди?

— Подивимося, яка погода буде завтра. У день гри з латвійцями йшов дощ, але під час матчу поле все одно було жорстковатим. Ми зараз тренуємося на іншому полі. Ми подивилися поле сьогодні, побачили стадіон. Знаємо про підтримку вболівальників, яку чекаємо і завтра.


Ми, тренери, сьогодні зустрічалися з молодіжними наставниками різних команд із Запоріжжя. Плідно поспілкувалися, обговорили різні теми функціонування команд. Це великий плюс, і спасибі за таку ініціативу Федерації футболу Запоріжжя. Хочу також сказати, що нам йдуть назустріч з усіх питань, які стосуються готелю, полів і стадіону.


— Що скажете про майбутнього суперника — збірну Андорри, з якоюмали проблеми багато інших збірних?

— Я сподіваюся, що у нас проблем з цією командою не буде. Головні проблеми ми можемо створити тільки собі самі. З ними ми грали перший матч після не зовсім вдалої, м'яко кажучи, гри з латвійцями. І в грі з Андорою на виїзді змушені були включити всі свої вольові якості. Ми забили два швидкі мячі, реалізували моменти, які не забивали в Латвії. Але це дійсно хороша команда. Англія забила Андоррі переможний гол на останній хвилині. Шотландія забила з пенальті в кінці першого тайму.

Андорра — маленька країна, але її футболісти дуже цілеспрямовані, прекрасно розуміють, що тільки через європейський ринок можуть потрапити в гарні клуби. У суперника якісна команда. Він хитрий,у нього висока самовіддача. Тому розслабленості з нашого боку бути не повинно.


— Наскільки зміниться склад збірної України в матчі з Андоррою?

— Три очки такі ж, як і в інших матчах. Тому я думаю, що приблизно на 70 відсотків склад буде тим же, як і в попередньому матчі. Нас не цікавить зараз Голландія або Шотландія, на першому плані — Андорра. Хлопці мають розуміти, що з перших хвилин вони повинні активно грати, домінувати, щоб домогтися переваги.

Ми з цією збірною працюємо вісім років. Ми один одного добре знаємо. Мене турбує не готовність хлопців, а тактичні моменти, кого як використовувати під певного суперника.


— Ви з командою побували в дитячому будинку Запоріжжя. Які залишилися враження від візиту до дітей?

— Нам дуже сподобався цей візит. Такі моменти пронизують до сліз. Діти отримали ковток повітря, подарунки. Дай бог, щоб ці враження залишилися у них, і у нас якомога довше. Думаю, що такі зустрічі повинні бути частіше. Треба приходити до дітей, спілкуватися і давати їм радість і посмішки.