15 серпня 2018 22:30

Евгений ЛЕВЧЕНКО: "Динамо" должно перебегать "Аякс"

Автор Нікіта Дмитрулін


Євген Левченко – традиційний спеціаліст із голландського футболу. 14 років своєї кар’єри він відіграв у Нідерландах. Ексклюзивно для FootballHub Левченко проаналізував сильні та слабкі сторони Аякса – майбутнього суперника київського Динамо у битві за вихід до групового етапу Ліги Чемпіонів.


В чому сила нинішнього Аякса?

– Команда вважається одним із фаворитів на чемпіонство в Нідерландах цього сезону. В клубі є багато чудових гравців: прийшов Тадич, були Хакім Зієх, Клас-Ян Хунтелар, Нерес, який грає дуже добре, Френкі Де Йонг, він класно може відпрацювати як в опорній зоні, так і підключаючись із захисту, Дейлі Блінд, якого придбали. От ці футболісти є основним кістяком. До того ж ще є Маттейс Де Ліхт, якого за рік за дуже велику суму купить одна із топ-команд.


Якщо заглибитись, то команда доволі збалансована, хоч і першу гру в чемпіонаті провела погано – проти Хераклеса зіграли 1:1, і це абсолютний провал. Аякс після цього рознесли вщент на телебаченні. Ми теж розбирали всі кроки Аякса. Клуб зіграв, м’яко кажучи, невиразно. А грубо кажучи, гру провалив повністю.


В Аякса є лідер? Чи це команда, в якій багато індивідуально сильних гравців?

В кожній зоні є по одному лідеру. В захисті це Де Ліхт, він за своїм складом вожак. В опорній зоні все ж таки або Зієх, який може грати як на фланзі, так і в центрі, і Душан Тадич, який зазвичай грає праворуч, чи може і під нападником. От ці футболісти є лідерами.


Де Ліхт рік тому грав у свої 17 років в фіналі Ліги Європи, за цей час він сильно виріс?
– Він дуже виріс. По-перше, менталітет його змінився, він став міцнішим. Також фізично змінився. І до того ж це футболіст, який став краще розбиратися, читати ситуацію на полі. Тому, я вважаю його одним із тих футболістів, який прогресує, і в цьому прогресі ще не зупинився.


Хунтелар у свої 35 досі топовий гравець?
– Так. Наприклад, проти Хераклеса в старті не вийшов, і одразу було помітно, що Кай Сірхейс, який грав у нападі, не доріс до його рівня. А от проти Стандарда Хунтелар вийшов і зіграв дійсно відмінний матч, показав, як правильно відкриватися. Все-таки попри вік його не варто списувати з рахунків.


В якій зараз формі Аякс?
– Я дивився декілька матчів Аякса у підготовчий період, коли було міжсезоння. Грали вони не сказати, щоб дуже добре. Тим паче склад постійно варіювався. Потім вони поступалися Вольсфбургу і Андерлехту. Але там вони грали тими гравцями, які були. Без Тадича, Зієх іще не повернувся. В будь-якому разі це була не та команда, яка зіграла проти Стандарда. Зі Стандардом Аякс чудово відіграв, і 3:0 це абсолютно закономірний результат. Тому, якщо у повній бойовій комплектації, наприклад, як у матчі зі Стандардом, Аякс є командою, яка може класно грати.


Чого конкретно треба остерігатися Динамо?
– При всій повазі до Динамо, звичайно, Аякс контролюватиме м’яч. Аякс діятиме за рахунок швидких футболістів, таких як Нерес, той же Тадич, який вміє здорово розвернутися, віддати передачу. Це футболісти, які дуже важливі. Плюс – Френкі де Йонг в центрі поля, котрий є і динамічним, і водночас грамотним. Зієх з м’ячем. Якщо Зієх з м’ячем, то може класно відіграти. Плюс штрафні Лассе Щьоне — цей гравець, можливо, не так багато бігає, але за рахунок штрафних, кутових може вирішити. Плюс Клас-Ян Хунтелар, котрий постійно замикає, завжди замикає головою, або ногою — вистрибує у 35 років. Мені здається, що Динамо повинно грати компактно, але знову ж таки, не притискатися до своїх воріт. Якщо наші тренери правильно проведуть розбір попередніх поєдинків Аякса, всі команди, які грали з амстердамцями у пресинг, наприклад, Хераклес, досягали позитивного результату. Тому, в моєму розумінні, відсиджуватися в обороні було б дуже неправильно. Мені здається, Динамо треба грати високо і не сідати на свої ворота.


Є якісь моменти, в яких Динамо переважає Аякс?
– Гадаю, що у фізичному плані Динамо переважає Аякс. Якщо дивитися глобально, то в опорній зоні Динамо повинно перебігати, в боротьбі переграти. Але, за технікою, звичайно ж, Динамо програє.


А якщо порівнювати Аякс і Славію празьку, то чехи значно слабші за голландців?
– Так, гадаю, що Славія слабша. Навіть з усіма проблемами, які були в матчі з Хераклесом, Аякс нівелював це у грі зі Стандардом. Вийшов повністю бойовий склад, команда побігла, заграла в комбінаційний футбол.


Що скажете про Еріка Тен Хага (тренер Аякса)?
– Тен Хаг є тактиком. Його не дуже люблять у пресі, він неговіркий. Я часто з ним розмовляв без камер, він дуже добре розбирається у футболі, правильно аналізує гру футболістів, у нього трішки інший підхід. Він дуже багато тренує, по 2,5 години бувають тренування. Але це не тренування, де носишся. Тут розбираєш тактично, тому багатьом футболістам довелося звикати до цього. Але більшість футболістів вже призвичаїлася, тож він підлаштував команду під себе. Проте, багато чого залежить від найближчих двох матчів: вже говорили, що після Хераклеса його треба виганяти. Але гра зі Стандардом показала, що команда вірить у нього. Ну, а Хацкевич будує команду таким чином, що Динамо гратиме через контратаки і це, доволі непогано виходить.


Можна сказати, що матчі з Динамо для тренера Аякса будуть ключовими: залишиться, чи ні?
– Про це казали вже 2 матчі тому, казали, що це може бути остання гра. Дивно звучить, бо чемпіонат ще не розпочався. Гадаю, що рано говорити про відставку Тен Хага. Все ж таки, він поставив гру, якщо говорити про матч зі Стандардом. І кредит довіри від керівництва у нього є.