8 серпня 2018 19:26
1

"Я купил КПР за 3,5 млн, а продал за 85". Агент Раванелли помогает киевскому "Арсеналу"

Автор Роман Бебех


Про період правління італійця Джанні Паладіні у англійському Квінз Парк Рейнджерс англійські телевізійники зняли фільм-екшн «The Four Year Plan». В якому повністю, без купюр, передавалась всі деталі роботи клубу: як власники під час матчу давали вказівки тренеру, говорили, кого міняти, та немов шкарпетки змінювали тренерів. В тому числі і таких відомих як Паулу Соуза. Паладіні з партнерами вже давно продали клуб, на чому непогано заробили. Неочікувано було побачити 73-річного італійця на презентації зіркового Фабріціо Раванеллі у якості тренера Арсенала в Україні.


У мене був контрольний пакет лондонського Квінз Парк Рейнджерс. Коли я почав займатись клубом, то він був банкротом. Вони впали дуже низько – Друга ліга. Я відновив КПР та повернув у Прем’єр-лігу. Клуб могли ліквідувати, а так ми стали прикладом.


Ми розкрутили клуб та продали КПР Тоні Фернандесу з Малайзії за 85 мільйонів. Коли я прийшов у КПР, то клуб постійно ніс великі збитки. За те, щоб стати власником клубу, я заплатив 3,5 мільйонів – за такі гроші клуб зараз не купиш. У АПЛ мінімум – 200 мільйонів. Щоб все почало нормально функціонувати мені довелось зрізати усе. 2 сотні людей працювали у клубі, я залишив 65. Люди почали бути проти мене. Говорили – це італійська мафія. Але вони нічого не робили для клубу. Я прямо сказав: «Якщо ви любите цей клуб, то маєте зрозуміти, КПР постійно несе збитки. Це банкрот і він може закритись. Якщо хочете допомогти, купуйте квитки і допомагайте клубу». Я сім років керував і залучив надзвичайно багатих людей для інвестицій. Люди не вірили у це. Всі були шоковані. Потім ми піднялись в АПЛ, продали клуб і дуже непогано заробили на цьому. Але я вважаю, ми програли, бо трохи пізніше могли б продати клуб дорожче.


Мій підхід – це знаходити молодих футболістів. Вони як молоді конячки! Якщо ти купуєш конячку, яка вже має сотні забігів, залишилось мало часу. Але якщо ти береш конячку, яка біжить перший рік, то у тебе є шанс на ній заробити.
В Україні не потрібно витрачати сотні мільйонів доларів, щоби створити сильну команду. У футболі є дві речі, які можуть зробити тебе банкротом: менеджери та травми футболістів. Ти інвестуєш у гравців, платиш їм високі гроші, а вони травмовані. Це ти не передбачиш. Друга велика проблема – менеджери. Якщо ти ведешся та постійно даєш гроші на трансфери, то тренери після кожного програного матчу будуть вимагати нових покупок. Якщо ти хочеш стати банкротом, то просто роби, що говорять тренери і постійно купуй гравців.


В мій час у КПР гравці мали зарплату максимум 5 тисяч в тиждень. Це була нормальна зарплатня для гравця Чемпіоншипа. Зараз є люди які отримують по 50 тисяч у тиждень – такі гравці є наприклад в Астон Віллі… КПР теж нещодавно платили мільйонний контракт Жуліо Сезару. Це неймовірно! Мільйон цьому бразильському хлопцю, а він не грає.



Арсенал Київ трохи нагадує мені КПР. Тут також немає великих грошей. Але є люди, які готові 24 години на добу працювати на клуб. Я про гендиректора Олександра Москаленка. Він робить усе можливе для Арсенала. У мене складається враження – він живе заради цього клубу. Ми познайомились у Лондоні. Він шукав тренера і хтось порадив йому звернутись до мене знаючи, що я давно працюю та товаришую з Фабріціо Раванеллі


Чому ми з партнерами у КПР постійно змінювали тренерів? Бо треба бути сильним. Я звільняв тренерів, коли бачив, що вони не контролюють футболістів та ситуацію. Якщо ти не змінюєш тренера, то ви падаєте вниз. В моєму житті я ніколи не падав вниз, постійно тільки прогресував. Іноді тренерам здавалось, що вони все знають про футбол, а інші не розбираються. Але коли ти все життя в футболі, то можеш все адекватно оцінити. Багато власників вважають, що вони розуміють футбол. Якщо ти купив футбольний клуб, маєш бути поруч. Я не такий, як інші власники. Я поруч з гравцями та тренерами. Як батько для футболістів.


В українському футболі важко працювати, бо у багатьох клубів фактично немає бюджетів. Це стимулює до роботи. Легше, коли у тебе 100 мільйонів фунтів і ти робиш, що хочеш. Тому Арсенал – це виклик для Фабрицціо Раванеллі.


Я вважаю, що Абрамович величезними грошима знищив світовий порядок футболу. Він молодець, бо витрачає великі гроші на Челсі. Коли Абрамович почав вкладати неймовірні гроші в футбол, інші почали його копіювати. Він розпочав революцію і став платити по 50 тисяч фунтів на тиждень. Це знищило маленькі клуби: Ноттінгем Форест, Астон Віллу, Лідс. Вони стали неконкурентними. Для маленьких клубів тяжко тягатись з такими хлопцями, як Абрамович. Єдиний вихід купувати молодих гравців, обкатувати та продавати. Як можна платити ці неймовірні суми футболістам? Я не розумію, чому футболісти мають отримувати такі гроші.



Більшість клубів АПЛ не належить англійцям. Це люди з Малайзії, Китаю, Саудівської Аравії та інших країн. В Англії можна сподіватись на прибуток, який ти ніколи не матимеш у Німеччині чи Італії. Але багато з цих людей втрачають гроші у футболі, бо ця гра стала великим руйнуванням фінансів. Якщо ти як бізнесмен заходиш у футбол, то ти можеш легко нести збитки по 10-20 мільйонів, і в результаті втратити всі свої багатства. Ти не повернеш ці гроші, якщо не розумієш футболістів. Я повернув гроші, які інвестував, бо кожного року продавав футболістів. Я купив Лі Кука за 75 тисяч фунтів з Вотфорда, а потім продав у Фулгем за 3.5 мільйонів. Я знайшов молодого Рахіма Стерлінга і продав його зовсім молодим до Ліверпуля. Я був з ним від 9 років до 15, поки він не поїхав у Ліверпуль. За 15-річного хлопця заплатили 500 тисяч фунтів. А ще я мав 10 відсотків на нього і непогано підзаробив, коли його продавали у Манчестер Сіті.


До того як стати власником КПР я працював агентом. І був одним з найвпливовіших агентів світу, ще до того як на авансцену вийшли нинішні зірки Мендеш та Райола. З роботою агента я завершив коли мені було 50. В цій сфері забагато людей, я стомився. В моєму житті було більше ніж 700 футболістів (Раванеллі, Карбоне, Баджо). І я вклав ці гроші в КПР.



В Україні я для того щоб допомогти Фабріціо
. Останній час я просто відпочивав та витрачав гроші. Я хотів знову купити клуб в Англії, але для цього потрібно дуже багато грошей. Фабріціо попросив побути з ним. Він тут без родини, а взагалі він дуже близький з сім’єю. Йому важко без них. Ми знайомі з ним усе життя.



Не знаю, чому мене презентували як учасника проекту Арсенал. Я був шокований, коли мене покликали на презентації вийти зробити фото для преси. Почував себе, як ідіот. Але я щасливий бути поруч з Раванеллі у цей час. Я хочу щоб він був сконцентрований на роботі з футболі. Щоб ніякі фактори не відволікали його. У Арсенал потрібно інвестувати 4-5 мільйони. 1-2 мільйони – у футболістів, інше – в інфраструктуру клубу. Хочеться, щоб Арсенал мав свій власний центр, як це було у КПР.


Колись у КПР команда тренувалась на тому ж полі, де і регбісти. Я був шокований – це неправильно. Я дружу з Клаудіо Раньєрі і тоді він тренував Челсі. І на час побудови нової бази КПР, ми тренувались на базі Челсі. Одне тренування коштувало 2-4 тисячі фунтів.


Після Аяччо Раванеллі працював у структурі Ювентуса. У нього був контракт у два рази вищий, ніж в Арсеналі. Він займався академією та був послом клубу у світі. Він довго був без роботи менеджера головної команди. За цей час багато вчився. Його товариш Антоніо Конте сказав йому: «Ти знаєш багато про футбол, ти маєш повернутись у велику гру». Коли Москаленко попросив мене поговорити з ним, він добре відреагував. Для Фабріціо – це великий виклик показати себе у маленькому клубі.



Київ – дуже красиве місто, тут гарні люди. Я переконаний, що в України велике майбутнє. Повірте, що багато людей прийдуть сюди та інвестуватимуть гроші. Я навіть подумати не міг, що тут буде настільки комфортно. Я почуваю себе як в Лондоні. Тут всюди прибрано та красиво.

У італійців дуже великі вимоги до кави. Але і в Києві ми знайшли місто, де п’ємо каву перед тим як їхати на базу.


Чому в КПР я давав вказівки тренерам, які заміни варто робити? Більшість власників клубів не розуміють, що таке футбол. А я продав гравців більше, ніж будь-який тренер, з яким я працював. Я роблю гроші на футболі. І якщо ми говоримо про КПР, то коли я взяв клуб то на матчі ходило по кілька тисяч уболівальників, а коли продавав – по 20 тисяч. І це критерій моєї роботи.



Іноді я заходжу в інтернет та читаю, що пишуть про мене. Одна людина з Австралії, яка взагалі ніколи мене не бачила, починає розповідати, що я – мафія. Це нісенітниця. В інтернеті можна писати що завгодно.


Один з найважчих моментів у моєму житті був, коли на мене здійснили замах. Колишній партнер замовив гангстерів. Я не люблю згадувати ту історію. Коли у мене добре пішли справи, то одразу з’явились вороги. Поліція піймала тих людей, але я не став садити їх до в’язниці. Якщо б я посадив тих людей на 20 років, то мав би великі проблеми. Я не звинувачую бандитів, які здійснили на мене напад. Це їхня робота. У мене є запитання до замовника. З хлопцями, які нападали, у мене добрі стосунки, вони вибачились за свої дії.


Багато хто думає, що Лондон – це безпечне місто, а в Італії – всюди мафія. Це все міфи! Якщо ви проста людина, то ви ніколи не перетнетесь з мафією.


Я народився у Неаполі і з дитинства був у футболі. Якщо у сім’ї народжується син, то батько хоче щоб він грав у Наполі. Моїй кар’єрі футболіста завадила травма. Неаполь – дуже красиве місто, саме там найкраща кава та піца у Італії. Але там живе багато бідних людей. Молоді хлопці починають робити погані речі і працювати на мафію. Але не всі неаполітанці – такі. Коли я був молодим, то у мене не було проблем. Але зараз приїхавши у Неаполь, я буду переживати за свої ролекси. Нікого не хочу критикувати. Це робити – найлегше. Я звик говорити у обличчя.


Рівень гравців Арсенала? Раванеллі має його підняти. Я не хочу говорити про них погано. Він має працювати з ними. Для гарного проекту потрібні сильні футболісти. У нас є проблеми у нападі. Ми і далі в пошуку футболістів: один хлопчина має приїхати з Барі. Він нагадує мені Погба (прим. авт. – Кертіс Єблі, якого нещодавно заявили).



В Україні мало уболівальників ходять на стадіон. ТБ-права – це теж не принесе коштів. Тому для виживання залишається лише знаходити молодих талановитих футболістів, працювати з ними, будувати команду та продавати. Було б добре, щоб ці хлопці були з паспортами країн Євросоюзу. Цей клуб поки не приносить коштів. Ми на старті проекту. Треба зробити все, щоб не вилетіти.


Чому так мало українців грає у Європі? Українцям потрібно працювати над технічними моментами. Фабріціо багато працює над тим, щоб навчити футболістів, як треба працювати з м’ячем.

Великий плюс нинішнього Арсенала – це фантастична база. Немає стадіону? Якщо є можливість знімати стадіоні Лобановського – це вже добре. У Шахтаря найкращий стадіон у світі. Але, на жаль, вони не можуть там грати.



Чому Раванеллі недовго працював у Аяччо? Там власник був у вязниці, і Фабіріціо не хотів асоціюватись з ним. Це був лише старт кар’єри. Він створений, щоби бути футбольним тренером. Негативу немає бути на старті проекту Арсенал, ви маєте розуміти, в яких умовах він працює. Але перші матчі показали, що команда фізично готова до сезону.


Я добре знайомий з Роберто Баджо. Ми плануємо, щоби він приїхав на матч Арсенала. Також є ідея зробити матч зірок: щоб приїхав Баджо, інші друзі Раванеллі. Та зіграли проти зірок українського футболу: Шевченко та компанії. Баджо відпочиває, він не хоче бути тренером. Він хоче пожити трохи іншим життям.

Судя по последнему туру они не безнадежны и команда в отличие от многих украинских команд пытается играть в атакующий футбол. Возможно, среди всех ноунеймов из третьих лиг пару игроков они действительно найдут неплохих по меркам УПЛ.