13 червня 2018 20:30

ЧМ-2018: в МИД призвали украинцев, которые едут в Россию, воспользоваться системой добровольной регистрации "Друг"

У МЗС України закликали уболівальників скористатися можливістю зареєструватися у нашій добровільної реєстрації українських громадян за кордоном "Друг".


Про це у програмі "Новий день" на "Прямому" заявив заступник директора департаменту - начальник управління консульської діяльності МЗС України Валерій Лобач.


"У разі, якщо все-таки хтось наважився туди поїхати, а такі, я переконаний, співвітчизники будуть, то я би закликав уболівальників скористатися такою можливістю зареєструватися у нашій системі добровільної реєстрації українських громадян за кордоном. Вона називається "Друг". її можна завантажити як мобільний додаток на будь-який смартфон з операційними системаи Android чи IOS. Це дебют Міністерства закордонних справ у світі мобільних додатків. І співвітчизники, які виїжджають і зареєструються у цій системі, вони зроблять лише декілька необхідних нотаток для МЗС, щоби ми чітко розуміли, де вони перебувають. Враховуючи те, що цей додаток дуже простий і інтуїтивний, там достатньо декілька кліків: 30 секунд, щоб завантажити, і 30 сек, щоб зареєструватися", - наголосив Лобач.


Напередодні, 12 червня, в ефірі "Прямого" в програмі "Ситуація" з Тарасом Березовцем блогер Олена Яхно заявила про те, що українці повинні усвідомити, що Російська Федерація є країною-агресором та поїздка українців на ЧС-2018 неприпустима. Окрім цього вона висловила сподівання, що в українців, які все ж таки поїдуть, виникли проблеми. "Я би дуже хотіла, скажу таку крамольну річ, щоб у наших громадян, які їдуть на це "свято футболу" – були проблеми. Я цього щиро хочу. Повинні бути якісь моральні рамки та норми. Люди, у яких їх немає, які без політики по життю, для яких країна-агресор та війна десь далеко, все таки хочу, щоб вони відчули щось на своїй шкірі", - додала Яхно.


Раніше "Прямий" повідомляв, що Європейський парламент, ймовірно, виступить із закликом дипломатичного бойкоту Чемпіонату світу-2018 у Росії в резолюції щодо стану прав людини.

Стало відомо, що влада Польщі не згодна із політикою РФ, тому офіційних представників країни не буде на ЧС-2018, який розпочинається в Росії 14 червня.


Таку ж позицію зайняла влада Великої Британії, Австралії та Фінляндії.

Гельсінська комісія Сполучених Штатів Америки запропонувала організувати церемонію нагородження переможців чемпіонату світу з футболу 2018 за межами Росії.