30 травня 2018 16:41
2

Александр ХАЦКЕВИЧ: "Как только для "Шахтера" появляется опасность, на матчи назначают трех арбитров - Абдулу, Дердо или Можаровского"

Головний тренер "Динамо" Олександр Хацкевич розповів про конкуренцію з "Шахтарем", продаж Ярмоленка, виліт з Ліги чемпіонів і підбив підсумки сезону.


- Три перемоги в чемпіонаті 2017/18 над "Шахтарем" – це особливий момент. Але мені в сезоні найбільше запам'ятався виїзний матч із "Зорею" у першому колі. Зіграли 4:4 ("Динамо" перемагало по ходу гри – 3:0, потім тричі пропустило, знову вийшло вперед, але луганці досягли нічиєї. – Країна). Божевільний поєдинок. Без оборони. Не вважаю його своїм тренерським провалом. Є ігри, де футболісти ловлять атакувальний кураж.

Найскладніше в сезоні – програш швейцарському "Янг Бойз" у кваліфікації Ліги чемпіонів і перехід Андрія Ярмоленка до "Боруссії" з Дортмунда наприкінці серпня. Важкий період був у середині осені. Команда п'ять разів поспіль не могла перемогти. Але жодного провального матчу не було. Як і сумнівів, що все роблю правильно. Непогано грали. Виняток: виїзний поєдинок із "Чорноморцем", коли поступилися – 1:2.

Важлива була підтримка президента клубу Ігоря Суркіса. Він говорив: довірив тобі команду, ти й футболісти – дорослі люди, тож маєте вийти з цієї ситуації.

Можливо, якби потрапили до групового турніру Ліги чемпіонів, Андрій Ярмоленко залишився б у команді. З іншого боку, він хотів піти. Все відбулося вчасно: і з точки зору фінансів для клубу, і мотивації – для футболіста.


Ярмоленко почав у "Боруссії" сильно. Згодом суперники стали аналізувати його дії, вивчати. Друга половина сезону в Андрія не склалася. Через травму пропустив майже два місяці. Вона вибила його з ритму. Але Ярмоленко став своїм у команді, партнери йому довіряють на полі в найскладніших ситуаціях.

Є моменти, коли з футболістами треба говорити жорстко. Але претензії до них мають бути обґрунтовані.

Тренер обирає модель гри, виходячи з наявних футболістів. Улітку на зборах в Австрії було помітно: команда намагається діяти в попередньому стилі: зберігати м'яч, менше ризикувати. Ми підводили їх до того, що без ризику й агресії – нікуди. Бо є поєдинки, які треба вигравати на авантюризмі, шукати гострий пас, брати гру на себе. З часом ці вимоги хлопці почали сприймати – і з'явився результат.


Ідеал нападаючого – Андрій Шевченко. Він і з м'ячем спритний, і підігрував, і забивав.

Не бачу поки що "Динамо" у грі з трьома захисниками. Базовою схемою наступного сезону залишиться 1‑4‑2‑3‑1. В осінній частині сезону грали 1‑4‑4‑2, навіть 1‑4‑2‑4. Інколи переходили на 1‑4‑1‑4‑1.

Гостро стоїть проблема форварда. У нас один нападаючий. На ринку небагато потрібних виконавців і високі ціни. А не завжди ціна збігається з якістю. Неймар торік перейшов за 222 мільйони євро. І після цього по всьому світу гравця, який коштував 2–3 мільйони, стали оцінювати у 13–15. Тому не маємо права на помилку.

"Шахтар" майже не змінився з часів Луческу. Грають майже одним і тим складом. Небезпечні біля карного майданчика. Що далі тримаєте їх від своїх воріт, то більше у вас шансів. У квітні вдруге обіграли "Шахтар" у Харкові. Деякі експерти стверджували, що ми в підготовці взяли за основу матч "Шахтар" – "Рома" у Лізі чемпіонів. Нічого подібного. Цей поєдинок ми дивилися. Але він не був орієнтиром. Відштовхувалися від своєї гри, активно "накривали" донеччан. За чотири матчі в чемпіонаті пропустили від "Шахтаря" один раз – із пенальті.

У фінальному поєдинку Кубка України від своєї гри не відступили ні ми, ні "Шахтар". Суперник відійшов у центральну зону, чекав нашої помилки. У нас не вистачило витримки. Треба було тримати м'яч. А ми почали робити багато довгих передач, шукати гострі варіанти, квапитися з переходом в атаку.

"Динамо" на початку чемпіонату лідирувало. Потім наздоганяло "Шахтар". Як тільки для донецького клубу небезпека, на наші матчі призначають трьох арбітрів – Абдулу, Дердо чи Можаровського. Їхня місія – зупинити "Динамо". Роблять це грамотно.

Йосип Пиварич не грав у двох останніх матчах чемпіонату. Через його фланг "Шахтар" забив перший м'яч у фіналі Кубка, кажуть. Дурниці. По-перше, там була колективна помилка, ланцюжок тактичних хиб, неправильне розташування. По-друге, ми дали перепочити хорвату перед Кубком світу. Адже людина підсвідомо берегтиме себе, щоб не зазнати травми. По-третє, добре проявляв себе Віталій Миколенко.

За помилки не сваримо, а виправляємо їх. Лаємо тільки за ставлення. Валерій Лобановський говорив: "Чим прекрасний груповий секс? Із нього можна зіскочити, а наступного дня розповідати, що брав участь". Команда може виграти, але, якщо ти на полі стояв і ноги прибирав, будь певен: ми на це вкажемо.


Мій принцип – повага. До себе, партнерів, технічного персоналу. І побільше усміхатися.


Зіграли 1:1 із "Маріуполем" удома. Єдина нічия на другому етапі змагань. Решта – перемоги. "Маріуполю" забили в другому таймі, і це впливає на оцінку матчу. Мовляв, провалили перший тайм. Нічого подібного. І до перерви за рухом, володінням м'ячем, створенням голевих моментів були кращими. А ще дорікають, що випустив Гонсалеса. А він на перших хвилинах підвернув гомілку. "Дерлісе, як ти?" – питаю. – "Усе нормально". У перерві глянув на його ногу. Гонсалесу подякувати треба, що не пішов із поля.

Вибірково читаю пресу й інтернет. Але для мене важливіша думка людей, які працюють у клубі, – Андрія Біби, Володимира Мунтяна, Олексія Михайличенка, Володимира Веремеєва, Володимира Безсонова.

У Лізі Європи дійшли до 1/8 фіналу. Важко сказати, чи могли зробити більше. Програли "Лаціо". Нам важко витримувати темп, що пропонує команда з сильнішого чемпіонату. Наприкінці 1990-х дійшли до півфіналу Ліги чемпіонів – з Лобановським. Але тоді був інший футбол, у ньому – більше чистої гри. Нинішній – це велика частина комерції.

У прем'єр-лізі немає Дніпра, Харкова. Якщо не буде Одеси – взагалі трагедія.


Важливо правильно і вчасно навчати дітей. Тільки народжені 2001 року грають раз на тиждень. Тобто мають час на тренування – сили, техніки, спритності, швидкості. 2002-й, 2003-й, 2004 роки мають два матчі на тиждень – на першість міста, України. Є ще Кубок. Коли їм навчатися? До команд майстрів приходять непідготовленими. Функціонально ми їх підтягнемо. Але технічні й тактичні пробіли виправити важко. Хлопці не знають, як і куди рухатися, що таке пас під дальню ногу, "стінка", вбігання. Навчання замінюємо змаганнями. Так не повинно бути.


Роман ШАХРАЙ

Лобановский знал,конечно про групповой секс,но навряд- ли он об этом говорил с 23-24 летним сопляком Хацкевичем.Суть анекдота исковеркана,прилеплена к повествованию только для того,чтобы показать свою принадлежность к той великой эпохе,которую создавали великие и,в которой оказался,по воле случая, наш неплохой тренер и малограмотный интервьюер.
Но,в общем,хорошее интервью.
Для того, чтобы не было инсинуаций, необходимо чаще откровенно рассказывать о таких моментах, как с Гонсалесом, до сих пор не знаем причины, почему не играет Хлебас и т. д. Не надо обширно расписывать подробности, но в двух-трех предложениях информировать болельщиков, тогда в комментариях будет меньше грязи и домыслов.