25 квітня 2018 16:07

Алексей ШЕВЧЕНКО: "Карпатам" было стыдно оказаться внизу таблицы"

Голкіпер «Карпат» — про серію успіху, «роль особистості в успіху» й умовність тактичних схем


— Олексію, львів’яни не програють п’ять зустрічей поспіль і в чотирьох — перемагають. Наскільки ймовірно витримати переможний графік до закінчення сезону?

— Не хочу загадувати наперед — залишилося зіграти ще чотири тури. Бо говорити можна багато й довго, а критерії того, на що ми здатні, покаже тільки поле і наша гра.


— Як пояснити весняний ренесанс? Існує цікаво думка, що то всього-на-всього минув піврічний період адаптації, необхідний усім латиноамериканцям…

— Думаю, кожен із футболістів переосмислив у собі все що відбувається, зрозумівши, що такий клуб не може пасти задніх у турнірній таблиці. Кожен із нас розуміє, що працює як на клуб, так і на своє ім’я. Нам соромно було опинитися внизу таблиці, тому докладаємо зусиль вийти якомога вище.


— Навесні своєрідним лідером львів’ян став колумбієць Карраскаль: сьогодні він — один із найяскравіших футболістів Чемпіонату УПЛ. Якщо не секрет, який Хорхе у побуті?

— У нас усі нормальні хлопці… Я би по-іншому говорив — грає вся команда, а не один футболіст. Більше того: в успіху конкретного колективу мають значення всі — починаючи з водія автобусу… Справді, Карраскаль технічний — але й Нестеров також! Хорхе грає на позиції, де треба брати гру на себе, утримувати м’яч, заробляти картки, що він і робить.


— На ІІ етапі сезону «Карпати», здається, остаточно опанували цікаву тактичну схему. Формально її можна описати так: 1+3+5+2. Із трьома центрбеками, двома опорниками та вінгерами, а також парою «вільних художників»…

— Насправді ця схема — як і будь-яка інша — просто розстановка футболістів до початку матчу. На полі все йде по-інакшому. Й нам нескладно було освоїти її, бо багато гравців універсали. Наприклад, Гуцуляк може зіграти в нападі, півзахисті й обороні, Федецький із правого захисника став центральним і т.д.


— Про Ваші дії: виникає враження, що Ви не критично завантажені роботою під час матчів. То заслуга оборонців?

— Мабуть, так. Якщо у нас три центральні захисники, ми зобов’язані добре грати поблизу своїх воріт. Я взагалі вважаю, що пропускаємо тільки тоді, коли самі собі «привозимо» гол.


— У 29 турі «Карпати» зустрінуться з «Олександрією» — головним конкурентом на перемогу в Групі 2. Чи існує перед командою завдання здобути Трофей престижу від УПЛ?

— Маємо одне завдання — набрати якомога більшу кількість очок. Причому не важливо, з ким граємо: наступного туру з «Олександрією», потім із «Чорноморцем» і т.д. Окремий момент — повернення глядачів на трибуни, цього ми прагнемо понад усе. А наприкінці сезону буде видно