24 квітня 2018 21:25

В "Шахтере" будет новый руководитель селекционного отдела?

Донецький Шахтар може отримати нового керівника селекційного відділу. Ним з літа стане скаут Бенфіки Жозе Боту. В структурі орлів він працює із 2010 року і впродовж цього періоду здійснював значний вплив на трансферну політику клубу. Місцеві команди звикли купувати футболістів за малі гроші, розкривати їхні сильні сторони та продавати до топ-чемпіонатів.


Це чи не головна проблема українських грандів. Меншою мірою це може стосуватися Шахтаря, який є лідером на вітчизняному ринку продажу. І, здавалось, для чого щось змінювати, якщо механізм відлагоджений впродовж багатьох років. Можемо припустити, що каталізатором змін стане майбутнє трансферне вікно. Вже встиг попрощатись із командою Бернард, Фред обирає з-поміж Манчестерів той, щоближче до душі, за Ісмаїлі ведуть полювання європейські клуби, незадоволений рівнем чемпіонату Тайсон і закінчується контракт у Феррейри.


Саме стосовно останнього можна використати слово “провал”. Адже Факундо – найкращий бомбардир команди, гравець, який із вічного резервіста майже виріс в рекордсмена за кількістю забитих м’ячів в одному сезоні. Феррейра звернув на себе увагу клубів із топ-чемпіонатів, і на його трансфері гірники могли б заробити, але він піде вільним агентом, безкоштовно.


Серед португальських клубів, мабуть, еталоном у цьому плані є Порту, який щорічно заробляє десятки мільйонів фунтів на експорті власних футболістів. Не надто відстає і Бенфіка. Можемо пригадати переходи Едерсона, Ліндельофа, Гайтана, Гедеша, Санчеша. Двоє останніх – вихованці академії Бенфіки, на продажі яких клуб отримав 65 мільйонів євро. На купівлі-продажі Едерсона, Гайтана і Ліндельофа орли загалом заробили 88 мільйонів євро(!).


Ви скажете, що Шахтар і без того стабільно заробляє на продажу своїх гравців у найсильніші чемпіонати Європи, то в чому різниця? Різниця в тому, за яку суму ці футболісти були придбані. Бенфіка на згадану вище п’ятірку сумарно витратила 11,5 мільйонів. Тоді як Шахтар придбав Тайсона, Бернарда, Ісмаїлі, Феррейру та Фреда за 66,25 млн євро. В умовах, в яких живе зараз український футбол – це просто космічна різниця.