26 березня 2018 12:04

Юрий ДЯЧУК-СТАВИЦКИЙ: "Сборная Украины не является командой"

Заслужений тренер України Юрій Дячук-Ставицький розчарований побаченим учора під час товариського матчу нашої національної команди із збірною Саудівської Аравії.


Нагадаємо, спаринг завершився внічию – 1:1. Наступний матч збірна проведе 27 березня: Україна зіграє з Японією в Льєжі.


Щиро кажучи, не розумію, чому українці поїхали проводити спаринг в Іспанію, – прокоментував «Вголосу» спаринг «синьо-жовтих» Юрій Михайлович. – Хіба не можна було зіграти в Україні, де б прийшли люди, підтримали б футболістів? Можливо, тоді б у гравців був би інший настрій. Сама ж гра мені не сподобалася.


Чому?

Була не цікава гра, і не було помітно, що на полі перебуває збірна України. Була не виразна, не цікава гра. Деякі футболісти виглядали дуже-дуже слабко.


Наставник збірної Андрій Шевченко каже, що не має конкуренції за місце у збірній. Можливо, через це гравці не викладаються на полі у всіх матчах, бо їм не треба доводити своє право на місце у збірній?

У ваших словах є доля правди. Не спроста наставники збірної залучають молодь, шукають підсилення. Але поки що збірна України не є командою, там просто зібрали футболістів. Не має злагодженості, характеру, командного духу, азарту, патріотизму. Усе дуже сіро.


Хоч якась світла пляма у вчорашньому матчі була?

Приємно, що залучають молодь. Але когось виділяти в кращу чи гіршу сторону, я не хочу. Найбільша біда в тому, що не має злагодженості, не має ансамблю.


Дехто каже, що зважаючи на рівень чемпіонату, від збірної не варто очікувати більшого, ніж ми побачили учора…

Щоби збірна була цікавішою, була конкуренція за місце у збірній, потрібно піднімати рівень чемпіонату. А зараз 80 % збірників упевнені у тому, що вони за будь-яких обставин отримають виклик у національну команду. Дехто ще зовсім недавно не потрапляв в основу команд U-21, зараз грає у Прем’єр-лізі. В еліті є такі виконавці, рівень яких є першість області. Потрібно покращувати якість футболу, без цього у збірну через 2-3 роки взагалі нікого буде викликати. І не треба заповнювати, як деякі клуби роблять, місця в команді дешевими іноземцями. Не потрібно брати посередніх легіонерів і цим закривати дорогу своїм вихованцям.

Тренер збірної повинен більше переглядати молодь, відвідувати більше матчів клубів, приймати участь у покращенні нашого чемпіонату.


Як можна покращити якість чемпіонату без інвестицій? Як тренер збірної може вплинути на це?

Треба готувати тренерів, треба працювати із футболістами, зайнятися дитячо-юнацьким футболом, молодіжними командами. Роботи багато і тренер збірної здатен принести чимало користі.


Олег Петренко, «Вголос»