24 січня 2018 15:14
1

Лучано ЛУЧИ: "Я очень доволен физической подготовкой украинских арбитров"

23 січня в київському легкоатлетичному манежі ШВСМ українські футбольні арбітри всіх категорій та їхні асистенти складали тест ФІФА з фізичної підготовки.


На першому етапі іспитів понад 200 вітчизняних суддів, як чоловіків, так і жінок, склали тест із традиційного спринту, або так званої повторної спринтерської здатності.


Українські арбітри мали промчати шість разів по 40 м із хвилинною перервою між спринтами. Норматив для чоловіків — 6 с, для жінок — 6,4 с. У випадку хоча б однієї невдалої спроби призначається один додатковий забіг, при двох невдачах тест вважається проваленим.


Однак серед усіх суддів, що взяли участь у цьогорічному тестуванні, не знайшлося жодного, хто не впорався б із завданням. Зокрема, середній показник арбітрів Прем’єр-ліги склав 5,67 с.


Нормативи: 15'' (75 м) — 18'' (25 м) для чоловіків — суддів 1-ї категорії та ФІФА;


17'' (75 м) — 20'' (25 м) для жінок — суддів 1-ї категорії та ФІФА.


І знову наші рефері були на висоті — жодного провалу. Голова Комітету арбітрів України, італієць Лучано Лучі, який пильно спостерігав за тестами, був явно задоволений.


«Сьогодні мені подобається все. Вважаю, що з 2010 року, коли П’єрлуїджі Колліною були введені європейські стандарти підготовки арбітрів, у нас немає ніяких проблем із фізичною підготовкою суддів. Тести здали всі, адже рівень готовності українських арбітрів дуже високий, і завадити скласти іспит ФІФА на відмінно їм може, фактично, лише травма або хвороба», — сказав синьор Лучі.


Голова комітету арбітрів зазначив, що участь у тестуванні взяли майже всі судді минулорічного сезону Прем’єр-ліги, за винятком Сергія Берізки, який завершив свою кар’єру за віковим цензом, та травмованого лайнсмена Сергія Беккера.


Лучано Лучі відзначив успіхи та прогрес арбітрів Максима Козиряцького із Запоріжжя та Володимира Міланіча з Миколаєва, які у 2018 році дебютують у якості суддів Прем’єр-ліги. На високу оцінку, за словами італійця, також заслуговує арбітр Анастасія Романюк з Івано-Франківська. З минулого року 33-річна рефері працює у першій лізі.


Сама Анастасія в короткому інтерв’ю зазначила, що здала тестування без будь-яких проблем, завдяки чудовій програмі підготовки, що впроваджена в Україні. А її головною метою є суддівство у найвищому дивізіоні української першості. Романюк також є прихильницею введення в Україні системи відеоповторів VAR, яка суттєво полегшить роботу арбітрів під час суперечливих моментів.


Зі свого боку містер Лучано Лучі повідомив, що українські судді вже отримали навчальні матеріали для використання системи VAR, а більш детально це питання буде розглядатися під час навчально-тренувальних зборів арбітрів Прем’єр-ліги, що відбудуться 4—10 лютого у турецькій Антальї.


У передостанній день зборів українська суддівська еліта має пройти ще одне стандартне тестування ФІФА, так званий додатковий йо-йо-тест. Його метою буде оцінювання аеробної підготовки наших рефері. Ну а далі — сезон.

чё у него с глазами? ОоО