27 грудня 2017 17:27

Владимир ЛИНКЕ: "Лобановский говорил: "Харьков хочет купить какого-то немца. Будьте с ним внимательны"

Інтерв'ю Любомира Кузьмяка із легендарним форвардом Металіста 70-90-х Володимиром Лiнке.


Про Ошенкова


– Ситуація була складною. Тренер поїхав до Києва у федерацію і у нього не витримало серце. Дуже шкода, що так сталося. Згадую про Ошенкова – неперевершена людина. Приїхали на гру в Миколаїв чи Хмельницький і маємо по плану зарядку. Злива страшна! Тренер дав команду в холі готелю дві хвилини порозминатися і не дозволив нікому виходити під дощ. Ошенков не побоявся випустити мене і Балтачу у юному віці з Полтавою, коли "Металіст" програвав 0:1. В підсумку перемогли 2:1. Ошенков був комунікабельним і говорив з молоддю. Той місяць ми провели дуже плідно.


Про запрошення в iншi клуби


– Після першого року я і Балтача написали заяви в "Динамо". Я знав, що там серйозні навантаження, а у мене вроджений порок серця. Розумів, що не витримаю. Мені навіть фізкультурою забороняли займатися. Не пішов до кінця… Згодом, коли "Металіст" виходив у "вишку", а я забив 16 голів за сезон, запрошував Костянтин Бєсков у "Спартак". Може, зараз теж трохи шкодую, що не пішов. Принаймні, в цій команді мені було б цікавіше спробувати себе.


Про образу на Лемешко


– Коли Євген Пилипович прийняв "Металіст", я відразу пішов у "Дніпро". 20 листопада я відгуляв весілля, а наступного дня мав грати у Золочеві з районною командою. На матч не приїхав і почув претензії від тренера. Я образився і поїхав до Андрія Біби в Дніпро. Згодом у федерації помітили, що "Металіст" порушує правило – більше трьох гравців не можуть переходити у вищий дивізіон. А на той момент Юра Цимбалюк став гравцем "Карпат", Лисенко переїхав у "Дніпро", а Балтача – в "Динамо". Я повернувся у Харків.

Це не завадило спільній роботі. Моя образа зникла і він теж зрозумів, що це неправильно. Про Лемешка згадую особливу історію. Грали з "Карпатами" у Львові, повечеряли і наступного ранку мали вилітати додому. Вирішили пройтися. Поруч з готелем бачимо бабцю з букетом квітів. Я підходжу, запитую вартість і купую. Даю Леоніду Саакову букет, а сам протягую бабусі гроші. У цей момент проходить Лемешко: "Ах ти наречений…такий-сякий!" (сміється). Виручав бабцю, а підставив Саакова. Зрештою, про Лемешка було безліч історій.

Про голи


- Я згадую з приємністю хет-трик у ворота Кемерово, коли "Металіст" виграв 3:2. "Арарату" і "Кайрату" забивав зі штрафних наприкінці матчів. Потім Анатолій Дем’яненко розповідав: "Лобановський на установці каже: "Харків купив якогось німця. Будьте з ним уважні". До речі, хіба Дасаєва можна вважати видатним воротарем?


Про Дасаєва


- До епохи Дасаєва воротарі стрибали на суперника лицем, головою вперед. А Дасаєв запровадив новий стиль – стрибати ногами вперед. Не вважаю його видатним воротарем. Я все футбольне життя в одній кімнаті мешкав з Юрою Сивухою. Він мені багато про воротарську кухню розповів. І Сивуха, і Віктор Чанов були воротарями вищого рівня. Це все звичайний піар.


Про СелIна та Олiйника


- Не скажу, що відкривав таланти, але переконав Євгена Красникова взяти в "Металіст" Дениса Олійника. Красников хотів бачити в команді інших, але я наполіг, що Денис нам підійде. Це талановитий гравець, який суттєво допоміг "Металісту".