28 листопада 2017 14:27

​Юрий ГАБОВДА: "У "Карпат" нет амбициозных планов и задач"


«Вголос» розпитав у вихованця львівського клубу, чому молоді «карпатівці» не можуть заграти на дорослому рівні.

Юрій Габовда вважався одним з найперспективніших гравців в «Карпатах», але проявити себе у повній мірі у Львові він не зміг. Всього за львівський клуб в чемпіонаті України Юрій провів 7 матчів, в Кубку зіграв в 4 матчах, в яких забив 3 голи. Зараз Габовда виступає за угорський клуб «Балмазуйварош».

Юрію, найперше розкажіть як ваші справи?

Моя команда – «Балмазуйварош» – невдало розпочала сезон, регулярно втрачала бали. При цьому ми показували і показуємо зараз хорошу гру. На жаль, були проблеми на завершальній стадії атак, просто тринькали гольові моменти. Ми чимало ігор програли із рахунком 1:0. Зараз ситуація покращилася. В останніх 5 матчах ми тричі перемогли, один раз зіграли внічию і ще один раз програли. Тепер ми покинули зону вильоту. Бачу по команді, що у нас усе буде гаразд.

Як уболівальники реагували на проблеми із результатом своєї команди?

Нас уболівальники підтримували у кожному матчі. Вони ж бачили, що ми стараємося, викладаємося на полі. Ще не було матчу, коли б нас освистали чи не спустилися до бігової доріжки привітати.

У схожій ситуації львівські уболівальники ледве не вчинили розправу над «карпатівцями». А після поразки в Кубку від «Прикарпаття» влаштували на стадіоні безлад. Для вас така поведінка фанів є дивною?

Двояке відчуття… З одного боку, уболівальники переживають за команду, за її результати, тому на емоціях вони вчинили безлад. Але ось інцидент із Артемом Федецьким, якого ударив один із фанів, це явно уже занадто. Хоча я знаю, що Артем зустрічався із тим хлопцем і помирився. А ось фани і команда досі у напружених стосунках.

У «Карпат» і досі є проблеми із результатами. Керівництво сподівається, що команді зможуть допомогти вихованці «Бока Хуніорс». Хоча є сумніви, що справді найкраща молодь цього клубу не виступатиме за «Боку», а поїде до Львова. Як вважаєте, керівництво «Карпат» рухається у правильному напрямку?

Ви правильно підкреслили щодо того, хто сюди приїде. Якщо клуб має амбіційні плани, то це нормально, що хороших футболістів шукають всюди. Але при цьому легіонери повинні бути на 2-3 голови кращі, ніж місцеві. В такому випадку ніхто не буде критикувати керівництво клубу. Ось подивіться на «Шахтар». Вони багато років запрошують молодих талановитих іноземців. І це спрацьовує. Стосовно «Карпат», то я вважаю, що іноземців не повинно бути багато. Все-таки львівський клуб завжди славився духом, своїми вихованцями. На жаль, упродовж останніх років це не спрацьовує. Останні успішні сезони були ще при Олегові Кононову, при якому і мені вдалося програти. Олег Георгійович тоді вибрав правильну стратегію. Уся школа «Карпат» працювала по його методиці, він усім приділяв увагу, розповідав, чого очікує від вихованців школи. І це принесло результат. Хоча тоді молодому футболісту було дуже важко потрапити навіть у заявку основної команди на гру. Зараз же ситуація інша. Чемпіонат України став слабшим – і молодь штучно потрапляє до основи. В цій ситуації, якщо чесно, не бачу доцільності у запрошенні легіонерів у «Карпати».

Чому?

Наскільки мені відомо, у «Карпат» немає амбіційних планів, завдань. Тому і запрошувати легіонерів – без сенсу. Молодь отримала унікальний шанс себе показати. По-доброму їм навіть, заздрю. У мої часи так не було. Ми виграли турнір дублерів, чимало моїх партнерів повинні були грати в основі. Але не усім випала така нагода. У теперішній ситуації ми би усі були в основі. Зараз же 11-класники виходять за першу команду. Але це робиться штучно.

Що ж завадило вам і вашим партнерам після перемоги у турнірі дублерів закріпитися в основі?

Вдячний Олегові Кононову за те, що при ньому я дебютував в чемпіонаті України, Лізі Європи. Але тоді чемпіонат був значно сильнішим, ніж тепер. Перед «Карпатами» були поставлені завдання – й на Кононова тиснула відповідальність за результат, а фінансування клубу було на хорошому рівні. Тому він не міг давати молоді стільки шансів себе проявити, як це робиться тепер у «Карпатах». Команда повинна була перемагати уже зраз, а не просто працювати на перспективу. У Львові тоді були достатньо хороші легіонери. Тому, я не можу ображатися на когось через те, що не мав стабільного місця в основі. Залишатися в дублі і забивати по 2-3 голи у кожній грі я не хотів. Тому вирішив змінити команду.

Як гадаєте, аргентинська молодь може допомогти «Карпатам»?

Спершу потрібно відповісти на два питання: чи ставлять перед собою амбіційні завдання «Карпати» і чи мають відповідне фінансування. Кожного року ми чуємо про бажання потрапити в Лігу Європи. Це все добре, але слова потрібно підкріпляти ділом. Якщо є амбіції і кошти, то чому б не запрошувати талановитих аргентинців до Львова? При цьому потрібно довіритися тренеру. Команда ж не одразу будується, на це потрібен час. А в «Карпатах» за останній рік працювало 7 чи 8 наставників. Це ж смішно. При Олегу Кононову у перший рік теж не було результату. Але усі бачили, що команда грає у футбол, усе змінюється на краще. Зараз львів'янам потрібно знайти другого Кононова й усе кардинально змінити: від адміністративної структури до головної команди. Це якщо ми обираємо амбіційний варіант. Можна ж нічого не міняти, не ставити завдань, не витрачати великих коштів і продовжувати те, що ми бачимо тепер.

Власне, влітку «Карпати» уже кардинально змінювалися. З'явилися іноземні фахівці як у керівництві клубу, так і на тренерському містку, прийшло чимало легіонерів. Тільки ось результат невтішний …

Кардинально змінити усе за 2-3 місяці – нереально. Потрібно більше часу. Звісно, це ризик, продовжувати довіряти тренеру, який не приносить результат. Тут ще потрібно глянути на те, де працювали футболісти, звідки вони перейшли в «Карпати», якого вони рівня. Хороші легіонери не завадять, але ж не з 2-3 ліг іспанського чемпіонату.

Ризикнете спрогнозувати, як «Карпати» завершать сезон?

Це щось на кшталт недовареного борщу. У «Карпатах» зараз новий тренер, а ситуація дуже важка. Не можу відповісти на це питання, дуже важко давати прогнози, коли не розумієш стратегії тренера, клубу.