13 листопада 2017 19:18

Александр СЕВИДОВ: "Изменения в "Карпатах" произошли вовремя, если бы затянули - могли начаться необратимые процессы"

Свого часу цей тренер очолював львівські «Карпати», а донедавна переконливо вів до перемог у Прем’єр-лізі «Маріуполь». У суботу зустрінуться дві важливі команди у житті Олександра Володимировича. Наставник люб’язно погодився поділитися очікуваннями від протистояння на «Україні» у інтерв’ю Інформаційному центру ФК «Карпати».

– Думаю, що це буде дуже серйозний матч, – каже Севідов. – Точніше, не серйозний, а я б навіть сказав ключовий матч на даному етапі для обох команд. Якщо одна команда перемагає, то інша, як мінімум, вибуває із змагання за вихід у першу шістку. Очікую відчайдушної боротьби. У Львові завжди грати непросто. Навіть не ризикну передбачити, як цей матч завершиться.

– Нещодавно Олексій Гуцуляк згадував про те, що поразка у першому колі з рахунком 0:3 була дуже болючою для «левів». Вас можна назвати безпосереднім творцем цього тріумфу «Маріуполя». Фактор реваншу буде присутнім у налаштуванні господарів на гру?
– Футболісти багато про це не думають. Так, говорити вони про це можуть. Навіть, якби «Карпати» виграли у Маріуполі, то все одно в поєдинку другого кола хотіли б ще раз перемогти. Не думаю, що це відіграватиме ключову роль. На перший план у цьому протистоянні вийдуть характер і непоступливість. Жодній з команд цих якостей не позичати. Тому мені здається, що буде безкомпромісна гра. Знову таки – стратегічно важлива гра у турнірному плані.

– Одна з найбільш обговорюваних тем в українському футболі – матч приазовців з «Динамо», який не відбувся. Невизначеність впливає на футболістів маріупольського клубу?
– Все це триває вже давно, тому жодного тиску чи додаткового підтексту ця ситуація не має. Футболісти, в принципі, на це не повинні звертати уваги. Їхнє завдання – виходити і грати.

– Востаннє «Маріуполь» перемагав два місяці тому. Той факт, що команда не виграє у шести турах підряд має значення для психології гравців?
– Безумовно. На будь-яку команду відсутність перемог впливатиме. Як би вона не грала, але без виграшних матчів тяжко відчувати комфорт. Цей компонент має місце і у випадку з «Карпатами». Буду коректним – львів’яни теж не часто виграють. Ситуація не найгірша, але перемоги однозначно додають позитивні емоції. Щодо «Маріуполя», то два місяці – великий строк. Багато очікувань... Те, що зараз відбувається, мені не дуже правильно коментувати. Думаю, не в зовсім оптимальних психологічних кондиціях команда підходить до наступної гри. В таких матчах будь-яка тактика, напевно, відходить на другий план. Ключовий момент – характер і, як модно раніше було говорити, бійцівські якості.

– Зізнайтеся, ви очікували такої затяжної серії без перемог в УПЛ від «Маріуполя»?
– Для мене це неприємний сюрприз. Я казав це відразу після відходу з клубу і скажу це зараз – я залишав команду, яка була готова перемагати і яка це робила. Тому це стало неприємною несподіванкою. Про причини цього я знаю, але не говоритиму. Зараз обговорювати гру «Маріуполя» з мого боку некоректно.

– Ви говорите про нечасті перемоги «Карпат», однак в останніх турах вони суттєво покращили свої результати.
– Перш за все, львів’яни почали грати дисципліновано. Це передусім стосується оборони – якщо не пропускаєш, то точно не програєш. В атаці свої моменти «Карпати» також мають. Інша справа, що не реалізовують, але це проблема не лише «Карпат», а й всього нашого футболу. Сергій Зайцев вже давно в клубі. Йому добре відома ситуація, тому це все сталося якраз вчасно. Якби затягнули – могли початися незворотні процеси.

– Кого можете виділити у складі «зелено-білих» в останніх матчах?
– Я не називатиму імен. Я не зовсім згідний з певними фахівцями, які кажуть, що «Карпати» укомплектовані не тими гравцями, які можуть добиватися результату. На мій погляд, вони мають у своєму розпорядженні якраз таких футболістів. Якщо в команді грають такі люди, як Худоб’як, Голодюк, Ксьонз, Гладкий... Це я ще молодих хлопців не називаю. Хоча Дениса Мірошніченка з його досвідом важко назвати молодим. Той же Мякушко, Гуцуляк... Може, з моєї сторони не зовсім правильно про це казати, але це якраз ті гравці, з якими можна боротися за результат і знаходитися у першій шістці.

– Ви сказали про молодих гравців. Свого часу в одного з них ви повірили – Роман Підківка в останніх матчах відзначається надійністю. Слідкуєте за його грою?
– Звичайно, я завжди слідкую за футболістами і командами, з якими працював. Інколи з сумом, інколи з ностальгією чи радістю. Роман, як і всі молоді гравці, припускався помилок. Гляньмо на Андрія Луніна в «Зорі», через якого луганці втрачали очки. Але разом з тим ми його хвалимо. Всі помиляються, це процес незворотній. Особливо, коли помиляються воротарі – їх помилки всі бачать. Щодо Підківки, то помітна його хороша психологічна форма і впевненість. Він керує партнерами, які старші за нього – це нормальне явище на футбольному полі. Найважливіше у його віці – прогресувати.

– Не можу вас не запитати – за кого вболіватимете у суботу?
– Складне запитання. Не хочу бути банальним і казати, що за красивий футбол. Ні, головне, щоб все вирішувалося на футбольному полі. Обидві команди близькі для мене, тому радітиму кожній перемозі і засмучуватимуся кожній поразці.