4 серпня 2017 12:17

Олег ПРОТАСОВ: "Создание Национальной футбольной лиги должно дать толчок развитию футбола в нашей стране"

У четвер, 3 серпня, у Будинку футболу відбулося засідання оновленого Комітету професіонального футболу Федерації футболу України. Про його результати розповів технічний директор ФФУ та голова зазначеного Комітету Олег Протасов.


- Це було перше засідання Комітету. Ключовою темою була презентація та обговорення проекту реорганізації системи професіонального футболу в Україні, суть якого полягатиме у його чіткому розподілі на професіональний та аматорський рівні та впровадження нових підходів щодо розвитку обох цих напрямків. На засіданні були присутні члени Комітету та запрошені гості, серед яких представники національних ліг – УПЛ, ПФЛ, ААФУ та представники ЗМІ. У ході роботи перший віце-президент ФФУ Олександр Бандурко представив присутнім проект об’єднання клубів другої ліги та аматорських клубів в одну Національну футбольну лігу.

- Яка основна мета цієї реорганізації?

- Зараз склалася така ситуація, що футбол потребує перезавантаження. Відповідна реорганізація та створення нової Національної футбольної ліги, запуск якої планується наступного сезону, має дати поштовх розвитку футболу в нашій країні. В чому полягає головна відмінність? У новій лізі буде спрощено систему атестації для клубів та зменшення фінансового навантаження на них, що дасть можливість для розвитку клубної системи у вітчизняному футболі. Адже для нас найважливіше зберегти клуби та дати можливість розвиватися молодим футболістам. Якщо у клубів є бажання грати, то вони матимуть змогу це робити. Важливою та принциповою відмінністю Національної футбольної ліги також буде можливість непрофесіональним клубам мати професіональних футболістів та навпаки, що було неможливим раніше. Це значно спростить життя клубів. Ще один важливий момент – створення цієї ліги повинне носити позитивний характер змін для наших молодих футболістів. Згідно зі статистикою, ми дуже багато футболістів втрачаємо у віці 16-17 років, тож, я сподіваюсь, що нова система допоможе нам змінити цю негативну тенденцію.


- Це було перше засідання, які подальші плани?

- На засіданні було обрано робочу групу, яка складається з представників ФФУ, УПЛ, ПФЛ, ААФУ та ЗМІ. Далі ми розсилаємо проект усім зацікавленим сторонам та чекаємо від них пропозицій. На першу половину серпня у нас заплановані зустрічі з представниками клубів першої ліги, а особливо - другої та аматорської ліги, з метою налагодження діалогу та подальшої роботи над цією темою.


- Вже декілька місяців Ви - технічний директор Федерації футболу. Які Ваші основні функції та повноваження?

- Так, дійсно, вже декілька місяців я працюю на цій посаді. Спектр моїх функцій є досить широким: починаючи від дитячо-юнацького футболу і закінчуючи професіональним. Технічний директор має тримати руку на пульсі всіх процесів, які відбуваються у національній асоціації та думати не тільки про сьогодні чи завтра, а й про майбутній розвиток футболу загалом в країні. ФІФА зробила цю посаду обов’язковою для всіх національних асоціацій. Нещодавно в Словенії відбувся семінар для технічних директорів національних федерацій. Ми познайомились з іншими технічними директорами, поспілкувалися, обмінялися думками та поділитися здобутим досвідом. До того ж, особисті знайомства значно спрощують спілкування і допомагають у роботі.