24 червня 2017 13:27

Александр ИЩЕНКО: "Решающий фактор успеха "Динамо" U-16 - участие нашей команды в международных турнирах"

Протягом всієї фінальної частини ДЮФЛУ серед команд U-16 за виступами юних динамівців стежив, давав настанови і підтримував їх безпосередньо у Запоріжжі старший тренер ДЮФШ «Динамо» Олександр Іщенко. Після завершення фінального матчу і завоювання трофея підопічними Андрія Анненкова Олександр Олексійович підвів підсумок виступу «Динамо» U-16 у фінальній частині.

- Найголовніше - це те, що сьогодні не було сумнівів у перемозі динамівців, по ходу всієї гри команда мала відчутну ігрову перевагу і не дала суперникам жодних шансів відігратися, забивши свої м'ячі. Хоча в кінці зустрічі команда із Запоріжжя робила дуже активні кроки, прагнучи забити принаймні м'яч престижу. Але наші хлопці - молодці, вони строго відпрацювали в обороні. Порадував і воротар Валентин Моргун. Сьогодні він показав еталон спокою і підібрав всі м'ячі, які летіли до воріт, впевнено діючи на виходах. Він допоміг команді, а команда допомогла йому.

- Одну з ключових ролей зіграла поява Вікентія Волошина на позиції центрального нападника...

- Це був тактичний хід Андрія Анненкова, прагнення урізноманітнити гру команди в атаці, тому що Іван Дероган - це гравець чисто таранного типу, а Вікентій - більш різноплановий гравець, гравець мислячий, креативний. Це рішення себе виправдало. Не може не радувати, що він забиває вже четвертий м’яч головою.

- Утримати чемпіонство завжди важче, ніж здобути. За рахунок чого команді вдалося втриматися на вершині, з огляду на те, що за рік відчутно зріс рівень суперників?

- Думаю, що вирішальний фактор - участь нашої команди в міжнародних турнірах. Останній турнір, який хлопці виграли в Тбілісі - турнір пам'яті Віталія Дараселія - показав, що команда психологічно стійка, вона із задоволенням грає проти суперників найвищого рівня. Думаю, той шлях, який ми обрали, рішення керівництва, Ігоря Михайловича Суркіса особисто, брати участь у турнірах такого рівня, поза всяких сумнівів принесе користь.

- «Динамо» пройшло турнірну дистанцію фінальної частини не надто рівно, з чим це може бути пов'язано?

- Не варто забувати, що це діти. У першій грі з «Металургом» вони недостатньо налаштувалися і побачили, що стоячи нікого не обіграєш. Такі матчі бувають, навіть якщо взяти національну збірну країни, гру проти Мальти. Це наочний приклад того, що компонент психологічної підготовки грає одну з найважливіших ролей при підготовці футболістів, команди. Ми над цим працюємо, і для нас це теж певний урок.

- Як ви оціните рівень організації фінального турніру?

- Напевно, організація і якість полів тут найвищої якості за всі шість років, що я був присутній на фіналах ДЮФЛУ. Інші моменти - харчування та розміщення - теж на високому рівні, були надані найкращі у місті готелі. Знімаю капелюха перед міською владою Запоріжжя, організаторами турніру. Все було на найвищому рівні. На фінал прийшло багато глядачів, чудова атмосфера на стадіоні - все це не може не радувати! Хочеться вірити, що футбол у Запоріжжі буде розвиватися.

- Чи очікуються зміни у стратегії, концепції розвитку ДЮФШ «Динамо» у зв'язку із завершенням контракту Альберто Босха?

- Однією фразою на це питання не відповіси, про це потрібно говорити більш предметно, детально. Потрібно проаналізувати позитивні моменти, скажімо так, української школи підготовки, а також ті, які ми запозичили в іспанської школи. Ми уважно все аналізували, почерпнули багато позитивних моментів, які ми перенесемо до нашого тренувального процесу і винесемо з цього досвіду багато користі.