7 червня 2017 12:13
1

Анатолий ДЕМЬЯНЕНКО: "До сих пор не знаю, откуда в "Динамо" взялись Отальваро и Морено"

Видатний капітан Динамо розповів "Футбол 24", як здіймався з киянами на вершину як гравець і чому не зміг затриматися в рідному клубі на посаді тренера.


Про выступи за "Динамо"


– Звжди мріяв, що гратиму за киян. Точніше, спершу все ж марив Дніпром, командою рідного міста. Мріяти – то найголовніше. Бо людина, яка втихомирюється і задовольняється тим, що у неї є, не має майбутнього. Зрозуміло, що виріс я найперше на перемогах команди середини 70-х. Коли дивився, як Динамо виграє перший Кубок кубків, як перемагає Баварію в Суперкубку, радів страшенно. А трохи згодом пишався, що ще мав щастя пограти поряд з покійним Віктором Колотовим, з Володимиром Веремеєвим, з Анатолієм Коньковим, з Олегом Блохіним і Леонідом Буряком. Вчився у них, переймав досвід.


Про "Динамо" зразка 1975-го та 1986-го рокIв


– Зрозуміло, у команді 1975 року сильних особистостей вистачало. Але хіба Ігор Бєланов, Сашко Заваров чи Володя Безсонов були слабшими індивідуально? То були видатні футболісти. І не лише вони. Згадайте фінал Кубка кубків у 1986-му. Атлетіко ж сильною командою було? А ми їх переграли вчисту, 3:0. Причому голи забили прекрасні. Валерій Васильович нас до того фіналу підвів готовими ідеально. Перед вильотом до Ліона ми на наступний після Чорнобильської трагедії день перемогли 2:0 Спартак. Правда, тоді про вибух не знали нічого. Про масштаби почали задумуватися в Ліоні. Розуміли, що вдома біда і своєю перемогою підбадьоримо українських людей бодай якось.


Про капiтанство в "Динамо"


- Ти – помічник тренера на полі. Мусиш бути вимогливим найперше до себе. А крім того, змушений підбадьорювати, щоб ліпше віддавалися на тренуваннях і під час матчів, партнерів за командою. Бо якщо кожен гравець продемонструє на полі все найліпше, що в нього є, перемога нікуди не дінеться. Іноді доводилося кричати, іноді достатньо кількох слів, а в окремих випадках доводилося людей заспокоювати. Та все це дієво, лише коли капітана сприймає команда.


Про перемогу над "Спартаком" в ЛIзi чемпiонiв у 1994 роцi


- Ми теж тоді продемонстрували непоганий. Невдалим був лише перший тайм і це вилилося у результат 0:2. "Не можна, хлопці, так, стільки людей прийшло, – казали в перерві. – Треба трохи додати і все буде гаразд". І додали ж. Прекрасний матч вийшов. Або згадайте наш матч з голландським Утрехтом у Кубку кубків-1985/1986. На виїзді ж поступалися 0:2, я забив єдиний гол на останніх хвилинах. М’яч тоді ледь-ледь у ворота закотився. Але то не важливо – пересік лінію воріт й усе. Хтозна, чи змогли б ми удома відігратися з 0:2? Припускати складно. Ми ж були на початку шляху. Так, вже зігралися, добре влилися до складу молоді футболісти – Ваня Яремчук, Паша Яковенко, Вася Рац. У Києві ж від голландців пропустили вже на сьомій хвилині. Але трибуни Республіканського тоді теж тріщали. Зібралися, змогли переінакшити хід матчу і виграли 4:1.Ясна річ, що тоді, на початку сезону, ніхто й уявити не міг, чим усе завершиться. Але у футболі не буває випадковостей. На створення боєздатної команди потрібно два-три роки. І то як мінімум. Але добре, що після десятого місця у 1984-му керівництву вистачило терпіння не сходити з обраного шляху і залишити Валерія Васильовича на посаді. Мабуть, збрешу, якщо скажу, що тоді були впевненими, що все у нас вийде, навіть ми, гравці. Але Валерій Васильович зміг знайти молодих гравців, які підходили нам по стилю і додали б того, чого команді бракувало.


Про звiльнення з "Динамо" в 2007 роцi


– То питання до керівників. Мені за той час не соромно. В 2007-му ми стали чемпіонами, виграли Суперкубок. Причому виграли молодіжним складом. Коли сказав Ігореві Михайловичу, що збираюся виставити молодь, він схопився за голову: "Толю, ти що, ми програємо 5:0!" А ми вийшли, зіграли в основний час 2:2 і виграли серію пенальті. А взагалі, не хотів би говорити на цю тему. Нехай моє звільнення залишиться на совісті тих, хто таке рішення виніс.


Моя думка – брати треба лише тих іноземців, які були б на голову вищими за наших футболістів. Не так, щоб грали однаково або трохи краще, а саме на голову сильніше. Тоді ж була мода на легіонерів і брали ледь не всіх, кого пропонували. Мені приводили гравців, а де їх дівати, не знав. Люди ображалися, амбіції у них великі, а рівень не такий високий, як того б хотілося.


Про колумбiйцiв Морено та Отальваро


– Досі не знаю, звідки вони взялися. Поставив їх, щоб люди подивилися, що то за легіонери. Щоб хтось переконався, що наші гравці не гірші.


Иван Вербицкий

Последние два пункта......о чем можно говорить дальше? Президент, менеджмент те же. Тут нам рассказывают про вертикаль, системность, покупку игроков под тренера......Это напоминает как зажратый начальник говорит: будет так как я говорю, потому что я так хочу, потому что я плачу деньги, а вы идите все в жопу, моя фирма, чего хочу то и делаю!