3 червня 2017 13:39
4

Первый вице-президент ФФУ о невыдаче аттестата "Десне": "В футболе надо учиться принимать непопулярные решения"

Перший віце-президент ФФУ Олександр Бандурко прокоментував ситуацію із невидачею ФК «Десна» Чернігів атестату для участі у змаганнях Прем’єр-ліги та прийняття до складу УПЛ ФК «Верес» Рівне:


– Насамперед дозвольте зазначити, що я прекрасно розумію розпач уболівальників, футболістів та тренерів «Десни». Однак насправді їх ввели в оману люди, які представляються керівниками клубу. Бо одна справа коли є просто футбольна команда, і зовсім інша, якщо йдеться про професіональний футбольний клуб – з інфраструктурою, фінансовою базою, менеджментом. У «Десни» є добротна, симпатична команда, однак, на жаль немає клубу рівня Прем’єр-ліги.


Рівень Першої та Прем’єр-ліги неспівставні. Зважаючи, що «Десна» вперше могла підвищитися у класі, чи можна було б піти на якісь поступки?

– При проходженні атестації мова йде про дотримання мінімальних критеріїв для участі у змаганнях Прем’єр-ліги. ФФУ протягом сезону неодноразово проводила із претендентами на підвищення у класі семінари, на яких роз’яснювала вимоги атестації, приїжджали навіть спеціалісти УЄФА. І представники «Десни» були на цих зустрічах. Але ми досі не побачили від клубу хоча б фінансової звітності за останні кілька років. У «Десні» кажуть, що річний бюджет клубу буде на рівні півмільйона гривень, п’ята частина якого – це зарплатний фонд на всіх. У це неможливо повірити, як і у те, що у штаті клубу лише семеро людей персоналу.


Які основні проблеми були у «Десни» із атестацією?

– У «Десни» були проблеми із дотриманням усіх п’яти критеріїв атестації. Безсумнівним було лише право клубу підвищитися у класі за спортивним принципом, тобто у зв’язку із здобутим другим місцем у Першій лізі. Однак одного цього недостатньо. Ми ведемо мову про професіональний футбол, у якому чіткі вимоги та правила. Потрібно щоб клуби доводили свою фінансову стабільність, спроможність дограти до кінця сезону, аби забезпечувалася безперервність змагань. «Десна» свої слова нічим не підтвердила. Навіть елементарного – договору із стадіоном – вони не мають.


У «Вереса» також проблеми зі стадіоном.

– Тому «Верес» не одразу отримав атестат. Комітет з атестації їм відмовив, і клуб подав апеляцію до Апеляційного комітету з атестації. Рівненчани не гаяли часу, доопрацювали документи та гарантії, заручилися згодою луцького стадіону «Авангард» проводити там домашні матчі. Більше того, привезли із собою на засідання представників міської та обласної влади, які особисто озвучили підтримку «Вересу». А від «Десни» на засідання Апеляційного комітету з’явився віце-президент, який був призначений на свою посаду лише напередодні. Члени комітету запитали його: «Ви погоджуєтеся з апеляцією клубу?», а він відповідає: «А я не знаю про що там мова…». Якого рішення за таких обставин варто було чекати?! Апеляційний комітет з атестації футбольних клубів ФФУ – це абсолютно незалежний орган, до складу якого входять фахові юристи, з якими не можна «повирішувати». Вони керуються винятково документами та нормами. Зрештою, це не ФФУ вирішує, кому грати у Прем’єр-лізі, а кому ні. Ми лише стежимо за дотриманням футбольних норм. Учора, на загальних зборах УПЛ під час розгляду питання щодо прийняття нових учасників я так і сказав присутнім: «Якщо ви приймете когось до своїх лав, то ви розділяєте відповідальність за таке рішення». У підсумку «Верес» було схвалено. Не одностайно: один клуб був проти, один утримався. Але рішення прийняте і нам усім треба його поважати. Зважаючи на суспільний резонанс, це рішення дехто вже окреслив «кабінетним». Насправді, тут потрібно усім, Комітетам ФФУ, УПЛ, ПФЛ, більше інформувати вболівальників, владу областей та міст про стан речей у футбольних клубах, які представляють ті регіони.В Українінині 46 професіональних клубів. Для порівняння в Англії – 44, Іспанії – 42, Німеччині – 36. Ми ніби попереду за інших, однак прекрасно розуміємо, що видаємо бажане за дійсне, адже більшість клубів ПФЛ не відповідають статусу професіональних, є лише назви. Недаремно, коли УПЛ визначалася із форматом змагань було взято до уваги лише 12 учасників. Потрібно вчитися приймати непопулярні рішення.


Яким може бути вихід з цієї прикрої ситуації?

– Потрібно повністю реформувати структуру професіонального футболу в Україні – починаючи з аматорів, через ПФЛ і до УПЛ. Таке завдання поставив президент ФФУ Андрій Павелко. Над цим питанням зараз активно працюють профільні Комітети ФФУ, професіональні та аматорська ліги, регіональні федерації. Федерація футболу України є рушійною силою цього процесу, адже ми відповідаємо за український футбол не лише всередині країни, а й на міжнародному рівні перед нашими партнерами з ФІФА та УЄФА.

Я живу в Чернигове и болею за Динамо и Десну больше 30 лет. Хочу сказать что Чернигов ждал этого почти 60 лет. У нас в городе только и говорили об этом, сейчас у нас одно из лучших полей в Украине с подогревом и поливом (люди ходят просто посмотреть на него), есть запасное поле, одна трибуна с пластиковыми сидениями где то тысяч на 5, другую собирались реконструировать, зарплата игрокам платится, что с бумагами мутиво это правда. Обидно то что у нас куча клубов в вышке, которые также не соответствуют критериям атестации (чего стоят только не выплаты зарплаты месяцами и годами). Так уберите всех кто не соответствует и оставьте 3 или 4 клуба раз на то пошло. Просто друзьям все, врагам законы, Волынь как могли заявить с такими долгами в том году? Но у нас все решается в кабинетах упырей, а не на поле. Лично я (как и много с кем я общаюсь) за то чтобы вообще снять команду с чемпионата и не участвовать в этом фарсе. По крайней мере на стадионе больше ноги моей не будет, нечего делать из меня идиота. Кроме того этим решением футбол в Чернигове убили. Не факт что команда вообще будет финансироваться как раньше (и будет ли вообще) игроки скорее всего разойдутся, потому что понимают что Чернигов никто в премьер лигу не пустит (если не занесут мешок с деньгами), в следующем сезоне найдут кого протянуть поднятием рук или разыграют путевку в карты, или какой нибудь клоун скажет что с правобережной Украины только 2 клуба, а надо 3 и он за то чтобы зашла к примеру Волынь. Поэтому какой смысл вкладывать деньги в инфраструктуру и в команду если нету спортивного принципа. Чернигов никогда не простит двойных стандартов и убитую мечту для десятков тысяч болельщиков Павелке и его шайке. Гори в аду федерация. А Верес теперь у нас ненавидят больше чем когда то Спартак. На чужем горе счастье не построишь.
Безтолкове і корумповане керівництво фуфу. До того ж брешуть постійно. А таких бандурок давно не повинно було бути в фуфу. Після революції гідності - особливо.
Мне как болельщику Вереса было неприятно, что моя команда таким способом попала в УПЛ. Но оказывается если разгрести всю эту популистскую шелуху о том что кто то кого там тянул и кто то кого то там не пускал. Или кому то даже 10 дней не дали на решение вопросов (И. Суркис). А оказывается был целый сезон на подготовку, а оказывается даже на аппеляционное​ разбирательство руководство Десны пришло полностью не подготовленным. Мне искренне жаль болельщиков Десны что у них такое бестолковое руководство клуба.
В Англии 44 профессиональных клуба?