11 квітня 2017 15:31
1

Игорь СУРКИС: "Мы играем на любых полях, и не жалуемся"

Після домашнього матчу з донецьким «Олімпіком» президент нашого клубу Ігор Суркіс відповів на актуальні питання про життя команди:

- Нова схема гри у три центральні захисники дає хороші результати?

- Можливо, дійсно, ця схема актуальна, продуктивна, сучасна. Якщо у футболі є результат, значить, і схема хороша, і самовіддача, і голи красиві. А якщо результату немає, хоч би якою була схема, її будуть критикувати. Потрібно подивитися, як вона буде працювати надалі, й не зупинятися, а просто спокійно будувати команду. «Шахтар» же ще не став чемпіоном, правильно? А ми, начебто, втратили всі шанси. Так чого нам хвилюватися? Нехай тепер вони хвилюються. Що 14 очок відриву від «Шахтаря», що 11... Особливого значення це не має. У Лізі чемпіонів чи в Лізі Європи потрібна хороша якість гри, самовіддача з першої до останньої хвилини. Мені сподобалося, що в матчі з «Олімпіком» навіть за рахунку 4:0 на нашу користь усі відходять, обороняються, намагаються контролювати м'яч. Але потрібно враховувати, що ми чи не вперше зіграли на нормальному полі. Але ми граємо у футбол, а не дивимося на газон. Наприклад, у Кропивницькому ми програли на бетоні, але не скаржимося. Граючи не на самому простому поле, вийшли до півфіналу Кубка. Не має так бути, що одним матч скасували, а інші грають, тому що нібито виросла трава. Під цією травою таке ж саме поле, як було в Полтаві. Але ми завжди граємо у футбол на будь-яких полях та розуміємо, що ситуація у країні така, що не кожен може підготувати газон.

- Яка ваша позиція щодо того, що кубковий матч ФК «Полтава» - «Шахтар» не відбувся?

- Якщо поле було неготове, про це ж було відомо не за день до матчу. Після гри у Кропивницькому Ребров сказав про те, що поле було поганим, і це одна з причин поразки. Але ми же не просили ФФУ про те, щоб нам перенесли гру, хоча ці втрачені три очки могли би стати «золотими». Зараз би було відставання у вісім очок та дві очних зустрічі з «Шахтарем» попереду, й ще невідомо, як би все закінчилося. Ці закулісні ігри ФФУ наш футбол не прикрашають. Це має бути незалежний орган, а не на когось працювати. Але, повірте, ми зможемо себе відстояти. Не буває перемог на папері. Завжди є можливість сісти за стіл переговорів, перенести, переконати. Гарантую вам, якщо експерти поїдуть та подивляться поле в Одесі, на якому команди грали, й у Полтаві, останнє, повірте, було значно кращим.


- Багато розмов навколо перенесення матчу «Динамо» - «Шахтар» з 22-го квітня на 21-е, нібито через весілля дочки вашого брата, це правда?

- Спочатку взагалі сказали, що через весілля моєї дочки, яка вийшла заміж рівно рік тому, 8 квітня була річниця. Дійсно, 22-го квітня у дочки мого брата весілля. Якщо люди вважають, що перенесли матч через весілля, то вони помиляються. З огляду на те, що й «Динамо», й «Шахтар» у середу будуть грати принципові півфінальні матчі Кубка України, ми домовилися з «гірниками» зіграти у п'ятницю - це зручно для обох сторін. Крім того, ми, як господарі, маємо право призначити матч на будь-який день з п'ятниці до неділі. Більше це ні з чим не пов'язано. Час також зручний, сподіваюся, вболівальники прийдуть на стадіон та підтримають нас. На матчі з «Олімпіком» було 8,5 тисяч глядачів – для такої гри, вважаю, це непогано. Ігри з «Шахтарем», «Зорею» покажуть, наскільки ми готові. Але я хотів би дивитися не на конкретні матчі, а через них - у майбутнє. Швидше за все, ми посядемо друге місце, у нас є шанс потрапити до групового етапу Ліги чемпіонів. Можливо, на той час покращиться не лише фінансова ситуація, яка зараз складна в будь-якому клубі, - я не приховую цього – але й загалом у країні. Тоді можна буде запросити якихось якісних футболістів, які підсилять нашу команду. Наше завдання - незалежно від місця, яке ми посядемо в чемпіонаті, потрапивши до Ліги чемпіонів гідно там виглядати, як було позаминулого сезону. А якщо ми виступаємо погано, потрібно так і казати.


- У Сергія Реброва добігає кінця контракт. Якщо «Динамо» виграє всі матчі до кінця сезону, він залишиться на посаді головного тренера?

- Головне, щоб команда прогресувала, грала з настроєм, у хороший, якісний футбол. Не завжди вдається перемагати. Але, наприклад, коли ми програли «Шахтарю» 3:4, я зайшов до роздягальні та привітав кожного футболіста. Був чудовий футбол, який сподобався глядачам, багато забитих м'ячів. Ми програли, але цього могло й не статися. Грали вдесятьох, оскільки підвів Мораес, була ймовірність програти і з більшим рахунком, і зіграти внічию. Але тоді команда віддала на полі все з першої до останньої хвилини - це завжди видно. Повторюся, якщо буде прогрес у нинішній ситуації, звісно, Ребров залишиться й буде працювати, якщо, звичайно, у нього буде таке бажання.

З огляду на те, як Ребров працює, як віддається, переживає, я за те, щоб він залишився. Більше того, я вам відкрию таємницю: після поразки у Кропивницькому Ребров виявив бажання піти. Він мені зателефонував та сказав, що йому соромно за таке велике відставання від «Шахтаря». Я сказав йому продовжувати працювати та виконувати свій контракт, і що я у нього вірю. Скажу відверто, я у нього вірив завжди, тому що знаю, як він працює. Одна справа, коли тренер приїжджає на базу й думає, як провести тренування, теоретичне заняття та поїхати додому. У Сергія Станіславовича також сім'я, маленька дитина, але він цілодобово сидить на базі, думає, аналізує та вчиться. Ось це мені у ньому імпонує. Якщо йому не дати шанс, із нього не виросте великий тренер. А я стільком давав шанс, що для Реброва й поготів потрібно дати таку можливість. Не забувайте, що Ребров поки ще чинний чемпіон України, й він два роки поспіль виводив команду до Ліги чемпіонів, а найголовніше - він дуже порядний хлопець.

Дату матчу визначає ПЛ.