13 березня 2017 14:30

Анатолий БУЗНИК: "Зирка" выбрала правильную тактику под конкретного соперника"

Генеральний секретар Всеукраїнського об’єднання тренерів Анатолій Бузник поділився думками про матч “Зірка” – “Динамо”.

Заслужений тренер України Анатолій Бузник працював у низці команд та збірних, зокрема, й у “Зірці” з Кропивницького. Після завершення матчу “Зірка” – “Динамо”, який завершився перемогою кропивничан з рахунком 2:0, ми попросили його прокоментувати цю зустріч.

– Анатолію Івановичу, склалося враження, що “Зірка” виграла тактичне протистояння у “Динамо”, свідчення чому – хоча б той факт, що кияни по ходу гри змушені були вносити зміни у свою тактику й зміщати акценти в атаках. Погодитеся з таким твердженням?

– Скажу так: “Зірка” обрала найрозумнішу тактику, зважаючи на те, з яким суперником і в яку пору року вона грала. Варто віддати належне Роману Геннадійовичу Монарьову, адже він обрав найбільш ефективний план на гру проти гранда на складному весняному полі.

Згадаймо: у матчі з “Олімпіком” гра в два форварди принесла “Динамо” потрібний результат, а зараз навіть така смілива перебудова не допомогла уникнути поразки в Кропивницькому. Віддаємо належне “Зірці”, адже для новачка Прем’єр-ліги перемога над грандом – величезне досягнення, яке будуть пригадувати ще не один рік.

– Ви свого часу очолювали “Зірку” й чимало гравців, яких ви запрошували, і зараз грають за кропивничан. На вашу думку, хто із них за цей час найбільше виріс, хто ще може прогресувати?

– Вважаю, додала вся команда. У матчі з “Динамо” ми побачили, що і досвідчені гравці, і, що найприємніше, молодь зіграли досить зібрано, натхненно. Вони постаралися виконати тренерську установку й зуміли переграти суперника з великим міжнародним досвідом.

Хто найбільше радує? Відзначу Андрія Бацулу. Пам’ятаю, коли я запрошував його у “Зірку”, вже тоді був помітний його великий потенціал як флангового гравця. Проте якщо спочатку він грав суто в півзахисті, то з часом значно покращив свої оборонні функції. На мою думку, у нього є все, щоб яскраво й ефективно атакувати з флангу, але те, що він працював над собою, дозволило йому проти “Динамо” виконати ще й захисні завдання на фланзі. Нині Андрій виконує великий обсяг роботи, і я можу лише вітати його прогрес.

Хотів би сказати, що молодь кропивницької “Зірки” має хороші перспективи – і можна лише побажати всім гравцям, яких сьогодні справедливо відзначають, не зупинятися на досягнутому.

– Доля київського “Динамо” небайдужа, напевно, всім українським вболівальникам незалежно від того, а який клуб вони вболівають, адже це одна із базових команд збірних України. Як ви вважаєте, нині, коли багато молодих гравців отримують свій шанс у київському клубі, можна говорити, що вони використовують цю можливість? Адже національна команда очікує свіжої крові, а, натомість, один із провідних клубів втрачає очки й піддається критиці за гру…

– Згоден, що це великий шанс для тих молодих хлопців, які отримують в нинішньому сезоні місце в основному складі “Динамо”. Але хотів би відзначити, що це – один із найвеличніших клубів Східної Європи, і тут завжди збирається найкраща молодь України. Тому за потенціалом всі вони мають можливість дорости до національної збірної, стати серйозними майстрами європейського рівня. Треба віддати належне Сергію Реброву в тому, що він системно вводить молодих українців у склад. Ніхто з них “за красиві очі” туди не потрапив. Відзначив би того ж Шепелєва, який добре увійшов у гру в перших весняних іграх. Прогресує Бесєдін. Хоча поки менш яскраво, ніж в “Олександрії”, але також регулярно отримує ігровий час Яремчук. Хлопці повинні розуміти, що це великий шанс для них. На перший план повинне виходити розуміння того, що “Динамо” просто так не дає шанси і кожен треба заслужити. З іншого боку, хотів би, щоб уболівальники розуміли – молодим властива нестабільність. Тому треба дочекатися, поки молодь зміцніє й відчує свої сили. Тут шкідливі як критиканство, так і піднесення нових імен до небес.