9 березня 2017 12:04

Владимир ЕЗЕРСКИЙ: "Четыре года назад эта молодежь не имела никаких шансов играть в Премьер-лиге"

Легендарний футболіст про перші враження роботи зі збірною України U-19.

Єзерського називають головним тафгаєм українського футболу. Твердий, мов граніт на полі і не менш категоричний у висловлюваннях. З таким наставником молоді футболісти не розслабляться.

Збірна U-19 щойно повернулася з Ізраїлю, де провела два перші спаринги під керівництвом нового тренера. А вже наприкінці березня юнацька збірна України візьме участь в еліт-раунді ЧЄ-2017. Суперниками "синьо-жовтих" будуть команди Нідерландів, Греції та Фінляндії. "Експрес" поспілкувався з новим тренером українського дружини.

- Володимире, ви працювали з дорослими футболістами, а тут, по суті, діти. Відчуваєте різницю в тренерському підході?

- З дорослими футболістами я працював у клубі і там більше практична робота. Звичні тренування, тактика і так далі. А в збірній більше селекція. З молоддю потрібно більше спілкуватися. До того ж на звичні тренування у збірній залишається мало часу. Тут зібралися, два-три рази потренувалися, і гра.

- Дорослих гравців відбирати у збірну легше, бо вони всі на виду. Як ви відбираєте найкращих 19-річних?

- У них є свій чемпіонат U-19, але проблема у тому, що він починається лише першого квітня, а два контрольні матчі ми мали зіграти вже. Друга проблема, я не міг залучити до цих ігор багатьох гравців з "Динамо", бо вони мали матч у юнацькій Лізі чемпіонів. Також не вдалося залучити деяких вихованців з "Дніпра" і "Олександрії".

- Невже ви знаєте усіх 19-річних футболістів в Україні?

- Ну я слідкую за ними, збираю інформацію... Але, буду чесним, у мене просто не було часу з усіма познайомитися. Мене призначили тренером і вже через два дні я мав дати список гравців, які поїдуть на збір до Ізраїлю. Вже там ми познайомилися ближче.

- У вашій збірній є футболісти, які вже виступають у прем"єр-лізі?

- Є, але на ці матчі я їх не зміг викликати. Тому цей збір був більше ознайомлювальний, який надав мені дуже багато корисної інформації. Для багатьох гравців це був, по-суті, аванс.

- Який клуб буде базовим для цієї збірної України?

- Завдяки успішній грі "Динамо" у юнацькій Лізі чемпіонів, вочевидь більшу ставку робитиму саме на цей клуб. Все таки хлопці, попри молодість, вже "понюхали" пороху матчів міжнародного рівня. Крім них будуть представники з "Дніпра", "Шахтаря" та інших клубів.

- Той факт, що всі наші клуби через фінансову скруту почали робити ставку на молодь, має позитив для вас, як тренера юнацької збірної?

- Тут є як плюс, так і мінус. Може я комусь видамся категоричним, але на моє переконання 85-90 відсотків молодих футболістів, які зараз грають у прем"єр-лізі, чотири роки тому не мали б жодних шансів потрапити в основу своїх клубів.

Тоді були як легіонери так і наші сильні гравців, які показували футбол високого рівня, до якого цій молоді ще дуже далеко. Тому і рівень, і видовищність нашого футболу впали, через це глядач перестав ходити на стадіони. А плюс у тому, що через декілька років ця молодь, сподіваюся, вийде на високий рівень.

- Особисто для вас запрошення очолити збірну України стало несподіваним?

- Цьому передувала тривала процедура, були інші кандидати і в підсумку вибір зробили на мені. І вже я сам обрав собі помічників. Чому я зупинився на Юрію Беньо? Тому, що саме він брав безпосередню участь у побудові в "Карпатах" вертикалі підготовки молодих футболістів, яка дозволяє цьому клубу заробляти на продажу гравців. Тобто там система підготовки молоді працює відмінно. Віталій Рева теж має чималий досвід роботи з молоддю, а також у підготовці воротарів. Тому з цими людьми ми і підемо "в бій".