3 лютого 2017 10:43

Олег ФЕДОРЧУК: "Ярмоленко и "Динамо" упустили пиковый момент"

31 cічня — останній день, коли можна було здійснити перехід до західноєвропейського клубу. Лідер "динамівців" Андрій Ярмоленко, 27 років, і цього разу залишився у нинішній команді.


— Андрій Ярмоленко та київське "Динамо" втратили піковий момент, коли можна продати гравця в іноземний клуб максимально вигідно, — каже футбольний тренер 55-річний Олег Федорчук. — Найкращий час для переходу — 26–27 років, коли футболіст — на вершині своїх можливостей. Андрієві на початку сезону 2017/18 виповниться 28. І не факт, що він ще зможе потрапити до престижних чемпіонатів. Коли йдеться про продаж лідерів "Динамо", завжди згадую історію з Олександром Шовковським й Олегом Гусєвим. Олександра "продавали" років 5–7. Зрештою, так і залишився в Києві. Чи виграв від цього наш чемпіонат? Чи, може, у виграші — сам Шовковський? Те саме можу сказати й про Гусєва. Наприкінці 2005-го ним цікавився італійський "Мілан". Однак Суркіс вирішив притримати Олега. У підсумку й Шовковський, і Гусєв пішли з команди тихо й непомітно. Невідомо навіть, чи організують їм достойні проводи. Аналогічна ситуація була з покійним нині Валентином Белькевичем.

За всю історію київське "Динамо" вдало продало лише трьох гравців — Андрія Шевченка й Каху Каладзе до "Мілана" та Сергія Реброва до англійського "Тотенхема". Тобто останній успішний трансфер був на початку 2000-х.

Гравець "Зорі" Олександр Караваєв перейшов до турецького "Фенербахче", а Валерій Лучкевич із "Дніпра" — до бельгійського "Стандарта". Як ви оцінюєте такі рішення футболістів?

— Перехід Лучкевича — плата за нестабільну економічну ситуацію в Україні. Цей гравець має коштувати п'ять мільйонів доларів, а його продали за півтора. З іншого боку — добре, що Валерій відразу перебрався не до топ-чемпіонату, а до бельгійського. У хлопця буде можливість спокійно адаптуватися до умов життя на Заході. З часом спробує сили в більш престижних клубах. Погано, що ми втрачаємо "Дніпро". У його власника Ігоря Коломойського, схоже, власний стиль ведення бізнесу, коли престижні проекти перетворюються на бездонну яму з боргами. Так було з Приватбанком, так відбувається з "Дніпром".

Караваєву буде важче. "Фенербахче" — топ-клуб чемпіонату Туреччини, постійний учасник Ліги чемпіонів. У команді є зірки світового рівня. Якщо Олександр зможе закріпитися в основному складі, то саме він, а не Коноплянка, має виходити на поле в матчах збірної України. Рівень футболу в Туреччині значно вищий від українського чемпіонату.

"Фенербахче" взяв футболіста в оренду. Це правильне рішення і для клубу, і для Караваєва, і для української збірної.