2 лютого 2017 15:24
4

Бывший наставник "Динамо" завершил тренерскую карьеру

У бліц-інтерв'ю "Футбол 24" 62-річний екс-наставник "Дніпра", "Іллічівця" і "Ворскли" зробив несподіване зізнання.


Творча пауза Миколи Павлова, останнім клубом якого був маріупольский "Іллічівець", тривала понад півтора роки. Упродовж цього часу знаменитий тренер уникав спілкування із журналістами. Думалося, що, відпочивши як слід, Павлов обов'язково погодиться на новий виклик у кар'єрі. Але – ні.


– Миколо Петровичу, як ваші справи? Як ваше здоров'я? Ваша творча пауза затягнулася...

– Здоров'я? Дякую, в нормі. Моя відсутність? Я вирішив закінчити тренерську кар'єру. Займаюся громадською діяльністю. Ми створили "Всеукраїнське об'єднання тренерів з футболу", де колеги довірили мені посаду президента. Зараз ми вже знайшли місце під офіс – у готелі "Русь". Потихеньку починаємо працювати, думаємо над проектами. Мені, наприклад, хочеться зробити щось хороше для киян, для лівого берега, де я народився. Створюватимемо умови для дитячих тренерів, будуватимемо. Знаходжу потрібних людей, і зізнаюся, що мені це вдається.


– Із тренерською кар'єрою – рішення остаточне і безповоротне?

– Так. Ситуація, яка зараз відбувається в українському футболі, нагадує мені початок 90-х. Коли Союз розвалився і всі провідні тренери України – Кучеревський, Лемешко та інші – поїхали шукати щастя закордон. На долю молодих тренерів, серед яких був і я, випало стояти біля керма клубів. Зараз схожа ситуація: спеціалісти мого покоління повинні дати дорогу молодим, у яких і бажання багато, і можливості не менші, ніж були у нас. Ми ж тоді приходили практично на руїни, коли всі розбіглися (Усміхається).


Зараз є хороші стадіони, інфраструктура у командах майстрів. Не вистачає лише молодих спеціалістів, які повинні реалізовувати ідеї, необхідні для розвитку українського футболу.


– Коли дивитеся на теперішній рівень нашого футболу – серце болить?

– Болить. Хочеться, щоб воно не так сильно боліло, тому я не бажаю брати участь у цьому процесі. Буду спостерігати збоку, давши шанс молодим. Якщо вони любитимуть своє ремесло так, як його свого часу любили ми, все у них повинно вдатися.


Зараз я брав участь у співбесідах – у центрі ліцензування. Було багато зустрічей із молодими хлопцями, які хочуть стати тренерами. Я був приємно здивований, побачивши їх бажання і почувши відповіді. Дев'ятого лютого хлопці здаватимуть на диплом PRO – мене запросили очолити приймальну комісію. Буду дуже радий зустрітися і поспілкуватися зі своїми молодими колегами, допомогти їм захистити дипломи.


Пам'ятаю висловлювання молодих тренерів у той час, коли я ще працював. Мовляв, працюють старі тренери, а молодому поколінню не дають можливості показати себе: "У нас багато ідей і бажання". Тож вважаю за потрібне дати їм дорогу (Усміхається). Думаю, що з мене повинні взяти приклад й інші тренери мого покоління.

Під час творчої відпустки я добре відпочив. У мене зараз багато сил та ідей. Достатньо часу проводжу із дітьми та внуками. Записався на прийоми до стоматолога. Невдовзі усміхатимуся дуже широко (Сміється).

Адекватный дядя все по полкам. Конечно 60 лет уже не те годы, чтобы рысаком за молодыми гасать, вспоминается Алекс Фергюссон - главное вовремя уйти. боле 20-ти лет отрабоать на тренерском мостике - не каждый выдержит, а пожить то еще нужно!
Тренер вообще агонь
Особенно как он матерился на поле на судей
А жаль. Очень хороший тренер.
Здоровья Вам и удачи в новых начинаниях!