30 січня 2017 11:12

Три экс-динамовца вошли в топ-10 трансферов ПФЛ

Перший місяць року – нібито пора, не підходяща для футболу. Але, як вдалося з’ясувати прес-службі ПФЛ, січень 2017 року також виявився багатим на події. Наводимо наш рейтинг – десятка найперспективніших здійснених переходів.


Відразу відзначимо – мова про здійснені й офіційно підтверджені трансфери. Ми не беремо до уваги тих гравців, які або перебувають на перегляді, або знаходяться у полі зору того чи іншого клубу.


10 місце – Іван Янаков

Змінив друголіговий «Іллічівець-2» на першолігову «Полтаву»

Почнемо наш рейтинг із швидкого, настирного атакувального півзахисника Янакова. Восени він виступав за резерв «Іллічівця» й здорово проявив себе у другій лізі, в 11 матчах відзначившись 6 голами й 6 результативними передачами. Іван заслужив спробувати себе на вищому рівні, тож до кінця сезону гратиме в оренді в першій лізі разом із захисником Сергієм Приходьком та півзахисником Олександром Лучиком. Для 22-річного результативного гравця – це шанс проявити себе й, можливо, заслужити повернення вже в основний склад маріупольського клубу.


9 місце – В’ячеслав Лухтанов

Змінив першоліговий «Геліос» на першоліговий «Верес»

Уродженець Луганщини свого часу вважався одним із найперспективніших захисників у структурі київського «Динамо», викликався на збори першої команди. Можна сказати, пройшов усіма сходинками динамівської піраміди, побував також в оренді в «Говерлі». По ходу поточного сезону потрапив у «Геліос», спершу адаптуючись до колективу харків’ян, але в підсумку відігравши шість матчів. У грудні став чи не найпершим трансфером зимового антракту, перейшовши у «Верес». Рівняни цінують перспективного 21-річного центрбека з хорошими фізичними даними, сам Лухтанов спробує допомогти своїй новій команді в боротьбі за перше місце.

8 місце – Олександр Мігунов

Змінив «Шахтар» U-21 на першоліговий «Іллічівець»

Мігунов – не новачок у Маріуполі, він минулого сезону був основним гравцем «Іллічівця», відігравши 28 матчів і забивши 2 м’ячі. Цього сезону був повернутий у «Шахтар», але підтримував форму в молодіжній першості (17 матчів, 2 голи). Ясна річ, для 22-річного гравця, який може зіграти лівого захисника чи півзахисника, більш бажана ігрова практика в першій лізі. Мігунов – один із досить перспективних гравців, свого часу був у заявці «Дніпра», який пробивався в фінал Ліги Європи. Безсумнівно, під керівництвом такого досвідченого тренера, як Севідов, Олександр зможе прогресувати. Ця оренда має піти йому на користь.



7 місце – Олександр Вечтомов

Змінив першоліговий «Нафтовик-Укрнафту» на першоліговий «Інгулець»

29-річний захисник не один сезон грає у першій лізі, був одним із основних і в своєму останньому клубі перед переходом в «Інгулець» – згадати б його переможний гол в ворота «Іллічівця» в минулому сезоні. Однак у цьому чемпіонаті в охтирській команді Вечтомов опинився у другому десятку за проведеним ігровим часом, тому прийняв запрошення петрівців і отримав новий виклик у своїй професіональній кар’єрі. В Охтирці не лише вдало грав у центрі захисту, а й результативно підключався до чужих воріт і навіть виходив форвардом. Як буде на Кіровоградщині? Побачимо. Але досвід Олександра може принести користь його новому клубу.


6 місце – Дмитро Скакун

Змінив першолігову «Скалу» на першолігову «Оболонь-Бровар»

Стрімкий крайній півзахисник з чудовим ударом заслужено вважався одним із провідних гравців «Скали». Цього сезону, навіть попри певні проблеми зі здоров’ям, які заважали на початку першості, став найкращим бомбардиром стриян (5 голів у 17 матчах). Але при цьому Дмитро – людина, яка пройшла столичний футбол і, напевно, тому на запрошення із «Оболоні-Бровар» відповів ствердно. У цьому клубі від Скакуна очікують прогресу й тих результатів, які демонструє, скажімо, Ілля Коваленко, а раніше показував Артем Фаворов.



5 місце – Євген Немтінов

Змінив першолігову «Буковину» на першоліговий «Інгулець»

Креативний 21-річний півзахисник Немтінов ще восени грав за рідну «Буковину», а до того отримував досвід в «Іллічівці» та молодіжних складах «Динамо», пройшов і легіонерський досвід («Ністру» в чемпіонаті Молдови). Має міжнародний стаж у юнацькій збірній України. Й ось тепер відкриває нову сторінку в своїй кар’єрі, підписавши угоду з «Інгульцем». Амбітний клуб із Кіровоградщини отримав різнопланового організатора атак, здатного зіграти на різних фронтах і виконати великий об’єм роботи. У 18 матчах першої частини сезону був причетним до 5 голів чернівчан – тричі як автор і двічі як асистент.

4 місце – Артур Новотрясов

Змінив прем’єр-лігові «Карпати» на першоліговий «Іллічівець»

24-річний вихованець кримського футболу – не новачок у першій лізі, так само, як Севідов – не новий для нього спеціаліст. Новотрясов чудово знає вимоги цього тренера й має достатньо мотивації після не надто успішного останнього часу у львівському клубі. Запрошуючи гравця його таланту та статусу, «Іллічівець» сподівається наситити оборону й зняти питання по проблемних точках. Сам Артур отримує шанс проявити себе, здобути титул і заявити про свою готовність до нового етапу кар’єри. До кінця сезону у нього буде шанс проявити свої найліпші якості в Маріуполі.

3 місце – Леван Арвеладзе

Змінив першоліговий «Нафтовик-Укрнафту» на першолігову «Десну»

Арвеладзе встиг пограти за юнацькі й молодіжні команди «Дніпра» й «Кривбасу», дебютував у ПФЛ в друголіговій на той час «Скалі», а поточний сезон може називати найуспішнішим для себе, адже в 19 матчах за «Нафтовик-Укрнафту» він відзначився 6 голами й 5 гольовими передачами, додавши до цього ще й яскраві виступи в Кубку України. Леван – гравець неординарний, один із найтехнічніших у першій лізі, схильний до ігрової імпровізації, здатний виконувати складні тактичні завдання. Якщо він заграє на такому ж рівні у новому клубі, «Десна» отримає сильного й результативного плеймейкер.



2 місце – Сергій Яворський

Змінив вищоліговий «Тобол» (Казахстан) на першоліговий «Іллічівець»

Яворський уже втретє переходить у маріупольський клуб. До цього вихованець донецького футболу встиг пограти в «Олімпіку», «Іллічівці», казахстанському «Тоболі». За приазовців провів 126 матчів, забивши 5 м’ячів. Що цікаво, в минулому десятилітті уже вигравав з маріупольцями першу лігу. 27-річний захисник з задатками універсалізму може вже зараз посилити оборону лідерів і заграти на тому рівні, який потрібен для вирішення завдань «Іллічівця».



1 місце – Ярема Каваців

Змінив прем’єр-лігову «Зірку» на першоліговий «Верес»

Такий досвідчений захисник, як Каваців – знахідка для будь-якого клубу першої ліги. Власне, він її вже вигравав, пограв у багатьох клубах, скрізь проявив себе не тільки майстерним футболістом, а й гідним членом колективу. Мазяр цікавився Кавацівим давно й переглядав його ще очолюючи «Сталь», яка опинилася у Прем’єр-лізі. Тож, ідучи до тренера, обізнаного з його можливостями, Ярема отримує шанс на місце в основі, медалі чемпіонату та велику мрію, яка нині об’єднує все Рівне і Рівненщину.

Прес-служба ПФЛ