29 січня 2017 13:35

"Золотой" юбилей Сергея Шматоваленко

29 січня - знаменний день для знаменитого захисника київського «Динамо», збірних СРСР та України, майстра спорту міжнародного класу, а нині асистента старшого тренера «Динамо» U-19 Сергія Шматоваленка.


Сьогодні Сергій Сергійович відзначає 50-річний ювілей!

Шматоваленко - вихованець СДЮСШОР «Чорноморець» (Одеса), початкова футбольну освіту отримав у тренера Бурсакова. У віці 20-ти років перебрався до московського ЦСКА, де досить легко вписався в колектив: «Думав, буде дуже складно, але несподівано якось відразу пішло як в ігровому, так і в життєвому плані. Хлопці в колективі прийняли. Напевно, це сприяло вдалій грі. З вливанням в основний склад проблем теж не виникло», - розповідав Сергій Сергійович.

Щоправда, через ліміт нічиїх ЦСКА опинився в зоні вильоту - армійці набрали на одне очко більше, ніж ленінградський «Зеніт», але перебрали з нічиїми - одинадцять замість дозволених десяти, тому з команди зняли один пункт. Це відкинуло ЦСКА на 15-е місце і клуб в компанії з «Гурією» з Ланчхуті відправився до першої ліги.

У київське «Динамо» Сергій Шматоваленко переїхав з Москви 1987 році. Причому на перше запрошення футболіст відповів відмовою: «До мене додому ще до Одеси приїжджав тренер-селекціонер «Динамо» Михайло Коман. Але я вже в 16 років був зарахований до складу «Чорноморця». Що це означає для корінного одесита, думаю, пояснювати не потрібно. Був тоді на вершині щастя і нічого змінювати в своєму житті не хотів. А потім вже в Москві відвідав тодішній начальник київської команди Володимир Веремєєв. У ЦСКА грав проходячи військову службу. У збірній разом з Лобановським працював Морозов, який в той час тренував ЦСКА, ось вони, мабуть, між собою домовилися, що останні шість місяців я «відслужу» в ЦСКА. Після одеського СКА, зрозуміло. Ось тоді вже з радістю погодився переїхати до Києва, отримавши від динамівців повторне запрошення», - розповідав про свій перехід в клуб, який став для нього рідний, сьогоднішній ювіляр.

Дебютний матч за «біло-синіх» Шматоваленко провів проти мінських одноклубників, тоді кияни перемогли 2:0. Сергій Шматоваленко виступав за «Динамо» аж 1999 року, провівши в чемпіонаті СРСР 122 матчі (3 голи), чемпіонаті України 107 ігор (один гол), в єврокубках зіграв 33 матчі.

Закінчував кар'єру в російських «Крильях Совєтов» і молдавському «Шериф» (Тирасполь). «Рано «зав'язати» з футболом був змушений через травми, турбував голеностоп. Операцію так і не зробив», - розповів ювіляр про той період.

Сергій Шматоваленко - чемпіон Європи 1990 року серед молодіжних збірних, чемпіон СРСР 1990 року, володар Кубка СРСР 1990 року, чемпіон України 1993, 1994, 1995, 1996, 1997 і 1998 років, володар Кубка України 1993 і 1996 років.

На тренерській ниві в ФК «Динамо» (Київ) - з 2003 року, спершу працював тренером-селекціонером, пізніше асистентом старшого тренера «Динамо-2». Сьогодні асистент старшого тренера «Динамо» U-19.

«Після приходу группі ісаанскіх тренерів стали трохи по-іншому працювати. Структура гри змінилася і, як наслідок, тренувальний процес став іншим. Іспанець поміняв розташування гравців на полі, приділяє увагу колективної техніці», - розповідає тренер.

Сьогодні Сергій Шматоваленко перебуваючи з командою на зборі в Іспанії з самого ранку приймає вітання. Від імені всіх динамівців, уболівальників клубу, бажаємо ювіляру міцного здоров'я, сімейного щастя, благополуччя, натхнення, сил, енергії, талановитих підопічних і незмінних перемог його рідного клубу.