24 жовтня 2016 19:47

Трактовка правил игры от Пьерлуиджи Коллины

Понад рік минув з моменту, як П'єрлуїджі Колліна востаннє зустрічався із журналістами, аби надати роз'яснення щодо роботи вітчизняного суддівського корпусу. Клуби еліти пройшли екватор першого етапу чемпіонату України в сезоні 2016/2017 років, і в рамках футбольного «Прес-клубу» в Будинку футболу ФФУ італійський фахівець дав відповіді на низку питань, що стосувалися роботи арбітрів в Прем'єр-лізі.


Взаємодія суддівського корпусу та ЗМІ


Подібні заходи, на думку куратора системи арбітражу в професіональному футболі України, мають важливу інформативну функцію, оскільки ЗМІ є каталізатором наданої громадськості інформації, фактично формуючи позицію футбольної спільноти. «Протягом 12 турів чемпіонату були інциденти і епізоди, цікаві для обговорення, тому між Комітетом арбітрів ФФУ та представниками ЗМІ повинний бути налагоджений зворотній зв'язок щодо трактування Правил гри».


Доказом важливості цієї зустрічі стала присутність на нійдев'яти арбітрів елітного українського дивізіону, включаючи Сергія Бойка і Євгена Арановського, які регулярно отримують призначення на матчі Ліги Європи і змагань під егідою УЄФА серед національних збірних команд усіх вікових категорій.


У фокусі – свідома гра у м’яч


Першим об'єктом дискусії став епізод з матчу 10-го туру «Ліги Парі-Матч» між полтавською «Ворсклою» та донецьким «Олімпіком», який відбувся 1 жовтня цього року. Раніше Комітет арбітрів ФФУ опублікував прес-реліз щодо епізоду, що стався на 40-й хвилині зустрічі, коли гравець «Олімпіка» Сергій Гринь нібито з положення «поза грою» забивав гол у ворота суперників.


Виходячи з тлумачень Правил гри, зокрема, правила №11, представники суддівського корпусу пояснили, чому це взяття воріт не підлягає сумніву, а П'єрлуїджі Колліна, в свою чергу, розставив всі крапки над «і» під час зустрічі з журналістами: «Захисник вчинив свідому дію. Він з чітким наміром увійшов у контакт з м'ячем, який при цьому не летів у ворота. Тому офсайду в цій ситуації немає, і інцидент слід вважати вичерпаним».


Обговорення теми свідомої гри в м'яч (deliberate play) отримало продовження на прикладі поєдинку 12-го туру Прем'єр-ліги між «Олександрією» та київським «Динамо», який відбувся у цей вікенд. Тоді футболіст столичної команди Дерліс Гонсалес відкрив рахунок в матчі після того, як «сфера» після довгої передачі Сергія Сидорчука відскочила до парагвайця від гравця команди-господарів.


«М'яч потрапив у плече Гітченку. Навіть якби Гонсалес був в офсайді, рішення Труханова, який не зупинив гру, було б правильним і важливим, адже згодом було забито гол. Футболіст «Олександрії» зробив очевидний рух до м'яча. А чи зіграв він так, як хотів, чи ні - це вже не проблема арбітра або Правил гри », - пояснив Колліна суть вищевказаного терміну зі зводу суддівських законів.


Слово надається арбітрам


У діалозі представників футбольної Феміди та журналістів взяли участь і самі арбітри, питання до яких стосувалися епізодів конкретних матчів першої половини сезону. Мова йшла про поєдинки 7-го, 9-го і 11-го турів національної першості «Шахтар» - «Динамо», «Олімпік» - «Динамо» та «Чорноморець» - «Динамо». Арбітром «класичного» українського дербі був Анатолій Абдула, гри «олімпійців» та динамівців – Анатолій Жабченко, а на зустрічі в Одесі працював Ігор Пасхал.


У другому таймі протистояння «Шахтаря» і «Динамо» захисник киян Домагой Віда зіграв рукою у власному штрафному майданчику, проте арбітр не свиснув 11-метровий удар. Це рішення стало помилковим, підтвердив Колліна, наслідком чого харківський арбітр протягом п'ятьох наступних турів не отримував призначення на жоден з матчів елітного дивізіону. Однак не стільки заради покарання Абдули, скільки для того, щоб повернути одному з кращих українських арбітрів віру в свої сили.


«Абдула припустився помилки, оскільки важко контролювати всіх гравців у штрафному майданчику. Тому УЄФА і ввів систему додаткових асистентів арбітра », – зазначив Колліна. «Під час стандартного положення вся увага сконцентрована на потенційно небезпечних зонах. Якщо йде боротьба кількох пар гравців у штрафному, одну бачиш добре, а інших – лише периферичним зором. У Лізі чемпіонів і Лізі Європи УЄФА застосовує «додаткові пари» очей на лінії воріт. Вони стежать за цією зоною, за усіма футболістами», - підтвердив сам арбітр ступінь складності оперативного реагування в подібних ситуаціях.


У випадку з рішеннями арбітра Ігоря Пасхала в епізодах з фолами проти Олексія Хобленка і Артема Громова в грі одеситів і киян Колліна був також категоричним – порушення були в обох випадках, і слід було призначати пенальті.


Також спікер засідання прокоментував роботу арбітра Анатолія Жабченка в матчі 9-го туру «Ліги Парі-Матч» «Олімпік» - «Динамо». Тоді каменем спотикання стало призначення пенальті у ворота донецької команди за рахунку 1:0, коли м'яч нібито потрапив в руку Володимиру Дороніну. За словами Колліни, помилка арбітр полягала у невірно обраній позиції, через що він не встигав за динамікою і не мав можливості прийняти правильне рішення. Сам Жабченко пояснив призначення 11-метрового удару тим, що його увагу привернув рух руки захисника назустріч м’ячу.


Робота над помилками


На жаль, з огляду на прийдешній семінар арбітрів Прем'єр-ліги, формат «Прес-клубу» з П'єрлуїджі Колліною вийшов не настільки тривалим, як хотіли представники ЗМІ, хоча й продовжився понад півтори години. Куратор системи арбітражу в професіональному футболі України поспішив на навчальну зустріч з арбітрами Прем’єр-ліги, на якій офіційні особо матчу традиційно переглядають кліпи з найцікавіших з точки зору арбітражу ігор, аналізуючи свої рішення.


Однак італійський фахівець висловив готовність зустрічатися з представниками ЗМІ на більш регулярній основі. Особливо з огляду на той факт, що футбольну громадськість необхідно навчити правильному трактуванню низки нововведень у Правилах гри, які вступили в дію з моменту проведення чемпіонату Європи 2016 року у Франції.