1 вересня 2016 12:29

Президент ПФЛ: "В прокуратуре лежит три дела по договорным матчам"

Президент Професійної Футбольної Ліги Сергій Макаров розповів про старт сезону у Першій та Другій Лігах, ситуацію з єдиним ТВ-пулом та про те, чи грають клуби договірні матчі.


- Вже зіграно 6 турів у Першій і Другій Лізі. Рівень команд виріс?
- Слід говорити радше про вирівнювання сили команд, адже саме цей фактор робить змагання цікавими. За результатами перших шести турів у Першій і Другій лігах окреслилися фаворити – «Іллічівець» і «Рух» ідуть без очкових втрат. Але турнірний шлях цих команд теж не буде легким, адже претендентів на підвищення у класі набагато більше, ніж відповідних путівок.

- Вже можна казати про плюси/мінуси розширення Ліг?
- Робити висновки після шести турів ще зарано. Обговорення проміжних підсумків сезону, а також оптимального формату наступного сезону плануємо провести після закінчення осінньої частини змагань.


- Ваші очікування, які були перед стартом сезону – виправдались? (організація матчів, інфраструктурні питання, тощо)?

- В основному, так. Звичайно, у новачків першої ліги є проблеми з інфраструктурою, але всі вони працюють над її вдосконаленням. Всі, окрім «Вереса», у якого другий рік триває «стадія проектування» модернізації стадіону.


- За статистикою, люди почали трішки активніше ходити на стадіон. У чому секрет?
- Локомотивом підвищення відвідуваності наших змагань прогнозовано стали регіони, де тривалий час не було професіональних футбольних клубів. Глядачі Хмельницького, Вінниці, Івано-Франківська скучили за великим футболом і масово йдуть на стадіони, щоб підтримати головні команди своїх областей. Висока відвідуваність спостерігається на домашніх матчах клубів, які вміють працювати з глядачами – «Вереса», «Буковини», «Черкаського Дніпра».

В нашій країні люди мають небагато приводів отримати позитивні емоції, побути серед однодумців, відчути себе частиною чогось світлого і рідного, стати свідками яскравих перемог. Завдання наших клубів – не втратити момент, зробити все, щоб ці глядачі відчули футбольне свято і захотіли прийти на стадіон знов і знов.


- За тиждень до початку сезону, була трішки нервова ситуація – один клуб не пройшов атестацію, два були під питанням. Напевно, були й інші проблеми, але менші за калібром. Наскільки важким вийшов для вас тиждень, що передував стартовому свистку першого матчу ПФЛ?
- З одного боку, було важко, адже довелося у стислі терміни проводити заявку команд і починати змагальний сезон. З іншого – після рішення Виконкому ФФУ, яке поставило крапку у питанні повернення першої ліги до формату з 18 учасниками, стало легше, з’явилася довгоочікувана визначеність.


- Збільшення команд - збільшення штату ПФЛ? Чи все залишилось так, як і було?
- В міжсезоння організаційна структура ПФЛ була приведена у відповідність вимогам часу. Збільшення штату працівників, що займаються організацією змагань, не відбулося. Створено відділ маркетингу і комунікацій, в якому будуть зосереджені фахівці зі створення і просування продуктів «Перша і Друга ліги». Після підведення підсумків конкурсу на заміщення вакантної посади начальника цього відділу штат збільшиться на 1 одиницю.


- Яка нині ситуація з єдиним ТВ-пулом, яку ви хотіли обговорити з клубами на Конференції ПФЛ?
- Клуби готові створити єдиний пул у разі надходження гідної пропозиції від спонсора або транслятора.


Поступово матчі наших змагань стають цікавими і для телебачення. Центральний матч 6-го туру «Оболонь-Бровар» – «Іллічівець» показав канал «Футбол 1». В планах групи каналів «Футбол» – продовжувати трансляції найцікавіших матчів Першої ліги. Матчі «Вереса» транслює група «Поверхность ТВ». Така реакція телетрансляторів підтверджує зростання рівня цікавості та непередбачуваності наших змагань. Крок за кроком ми відвойовуємо місце в телеефірі.


- Загалом, наскільки трансляції в інтернеті популярні у цьому сезоні?
Сучасні комунікаційні технології постійно розвиваються і вдосконалюються. Майже в кожного вже є смартфон, зростає зона покриття високошвидкісного Інтернету. З’являється можливість дивитися футбол, присівши в якомусь кафе і діставши з кишені телефон. Тож не дивно, що кількість глядачів деяких трансляцій в Інтернеті перевищує кількість глядачів на стадіоні.


Щоб зробити ці трансляції більш популярними, ми разом з клубами намагаємося підвищувати їх якість. Сучасні камери для зйомки, наявність коментатора, збільшення кількості камер, поява режисерського пульту, титрів, повторів – ось резерви для зростання.


- Чи є зрушення у переговорному процесі з UA:Перший? Якщо є певні проблеми, не розкриєте секрет – які саме?

- Проблема єдина: UA:Перший не хоче брати на себе всі витрати на виробництво трансляції, натомість вимоги щодо її якості у каналу дуже високі. На даний момент ведемо переговори з іншими каналами.


- З`явились нові компанії, які зацікавлені у співробітництві з ПФЛ?
- Ми ведемо постійну роботу із залучення партнерів до співпраці з ПФЛ. Нестабільна фінансово-економічна ситуація в країні змушує компанії орієнтуватись на внутрішні потреби і не сприяє інвестиціям в спорт. Незважаючи на це, ми знайшли партнерів по співпраці з підвищення популярності змагань, підтримки дитячого футболу, соціальних ініціатив. Це дозволило нам збільшити аудиторію, що сприятиме залученню більш потужних спонсорів. Ми знаходимось в постійному пошуку і продовжуємо діяти в цьому напрямку.


- Яка ситуація з нечесними матчами у цьому сезоні?
- Наразі клуби є відносно стабільними у фінансовому плані, тож відсутня одна з причин, через яку футболісти починають грати в такі ігри. Але до повного одужання від цієї «хвороби» ще далеко.


- За інформацією одного українського журналіста, на матчі Кубка України, за участю клубів ПФЛ, були поставлені доволі великі гроші. Чи буде проведене якесь розслідування цих подій?
- ПФЛ організує і розвиває змагання, займатись розслідуваннями – не наша компетенція. Будь-яку подібну інформацію ми невідкладно передаємо нашим колегам з ФФУ. Комітет з етики і Чесної Гри вже розпочав розслідування щодо одного з матчів Першої ліги цього сезону.

- Нещодавно УПЛ відмовилось від співробітництва з Federbet. ПФЛ планує об’єднати сили з цією компанією заради зменшення кількості матчів з фіксованим результатом?

- Я спілкувався з керуючим директором Federbet Франческо Баранкою під час його останнього візиту до Києва. Я підтвердив нашу зацікавленість у співробітництві. Єдине питання – не за рахунок клубів. Є ідея залучити у якості спонсора цього проекту компанію Парі-Матч. Якщо це вдасться, матчі ПФЛ стануть «чистішими» завдяки моніторингу Federbet.


- Які кроки робляться заради зменшення таких матчів?

- Контактуємо з ФФУ, букмекерами, Federbet. Обмінюємося інформацією. Попереджаємо клуби, футболістів, функціонерів. Поліпшенню ситуації сприяють також інші, на перший погляд далекі від цієї теми кроки, наприклад, підвищення якості трансляцій наших матчів.

- На якому рівні ваші контакти з правоохоронними органами у цьому питанні?
- Невдовзі плануємо познайомитися зі співробітником органів прокуратури, який відповідає за цей напрямок.


- «Закону Павелка» вже більше 300 днів. Його діяльність допомагає і наскільки? Жодного покарання чи нового розслідування в УПЛ, до прикладу.
- Закон працює, систему боротьби з цим явищем створено. У провадженні органів прокуратури знаходяться 3 кримінальні справи щодо злочинів, передбачених цим законом. Невдовзі будуть перші судові рішення. Впевнений, після цього ситуація зміниться на краще.