22 липня 2016 10:54

Владислав Лупашко: "Паники перед "Шахтером" нет"

Перед стартовою грою «Зірки» проти « Шахтаря» півзахисник дебютанта Ліги Парі-Матч Владислав Лупашко відповів на питання прес-служби ПЛ.

– Владиславе, чи є у команди хвилювання, адже дебют припадає на гру з «Шахтарем», та ще й у матчі-відкритті Ліги Парі-Матч?


– Ні, підготовка до майбутнього поєдинку йде за планом. Моделюємо гру з «Шахтарем», вже подивились недавню зустріч проти «Динамо». Розуміємо, що наш суперник буде не схожим на ту команду, яку очолював Мірча Луческу. Паніки немає у будь-якому випадку: усі розуміють, що з «Шахтарем» рано чи пізно все одно довелось би зіграти. Але молоді хлопці прагнутимуть реалізувати себе вже зараз. Мабуть, краще, аби така гра відбувалась не одразу – можна було б обтертися, призвичаїтись краще. Проте, повторюсь, нічого страшного.

– Повертаючись до UDP Суперкубку України, яке враження справив тиждень тому «Шахтар»?


– Сподобались обидві команди, і вони були гідні одна одної. Від першої до останньої хвилини донеччани не домінували, однак окремі відрізки гри справили дуже сильне враження. А як розраховує оптимальну форму своєї команди Паулу Фонсека, знатимемо пізніше. В Європі, як правило, найкращі кондиції набирають ближче до осені. Але у цілому, як би новий тренер не вів підготовку, «Шахтар» був і залишається самим собою.

– Можна за однією грою судити про відмінності від команди Луческу?


– Відмінності, я би сказав, кардинальні. Схема 4-4-2 з меншим креативом у центрі поля. Звичайно, більша роль відводитиметься крайнім півзахисникам. Зміни очевидні, а на краще чи ні, час покаже. Варто враховувати, що гравцям буде потрібен певний час, щоб пройнятись ідеями Фонсеки. Тому з часом взаємодія стане кращою. Так чи інакше, атакувальна міць на рівні Чемпіонату України не повинна стати меншою. Рівень виконавців дозволяє у цьому не сумніватись.

– Ти у «Зірці» протягом півтора роки. Можна говорити, що весь цей час команда планомірно готувалась до підвищення у класі?


– Так, йшли крок за кроком до своє мети. Тренерський штаб спеціально формував склад таким чином, щоб не міняти половину команди після завершення сезону. У нас цілком боєздатна одиниця була ще у Першій лізі. Окрім братів Баранців, ми зберегли усіх виконавців, проте названі футболісти були надто важливими для нас. На зборах намагались знайти рівноцінну заміну. Віталій Гавриш непогано влився до колективу. У цьому ж напрямку клуб уклав угоду з Женею Чумаком. Однак кількісно тренери не можуть розраховувати на два рівноцінні склади. Конкуренцію, можливо, і потрібно збільшувати, проте наставники не хочуть брати новачків лише для кількості.

– Як співвідносяться досвідчені гравці з абсолютними дебютантами подібного рівня?


– Мабуть, більше саме новачків. Однак те саме відбувалось і у Першій лізі, де молодь себе зуміла зарекомендувати і чесно виборола провідні ролі у команді. Це великий плюс тренерського штабу. Коли з’являється довіра, то зникає скованість. Знаю, що пропозиції були до гравців «Зірки» від клубів, які й раніше виступали у Прем’єр-лізі, у тому числі, в єврокубках.

– На старт зараз виходять 12 команд. Дебютанту це, мабуть, важче, ніж якби учасників турніру було більше…


– Однозначно для нас такий розклад більш складний. Раніше було більше безпосередніх конкурентів. Однак подібний крок має піти на користь українському футболу. Рівень обіцяє підрівнятись, усі мають можливість підтягнутись до лідерів. У разі фінансової стабільності клубів, зростатиме і глядацький інтерес. Прохідних матчів зараз точно не буде. З часом, звичайно, хочеться повернутись до більш широкого представництва клубів з різних регіонів.

– Може приклад річної давнини земляків з «Олександрії», яка одразу пробилась до Ліги Європи УЄФА, стати взірцем для «Зірки»?


– Мабуть, рівнятись нам ще поки рано. «Олександрія» стоїть вище за своїм клубним розвитком. Наш президент Максим Березкін взявся до справи лише 5 років тому і все розпочинав з нуля. У Сергія Кузьменка залишилась багата спадщина від попередника – база, сучасний стадіон, адже олександрійці багато чого мали у своєму розпорядженні, зовсім нещодавно перебуваючи в еліті. Але зараз багато чого залежить від нас, футболістів. Чим кращим буде результат, тим більше бажання у власника буде розвивати те, що вже є.